Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Šport

Obhajca Vegas vypadol, Rangers triumfovali v prvom zápase s Carolinou

Brankár Dallasu Stars Jake Oettinger v bráne Vegas Golden Knights počas tretej tretiny v 7. zápase série prvého kola play-off hokejovej NHL o Stanleyho pohár, v nedeľu 5. mája 2024 v Dallase. Foto: TASR/AP

Stars viedli od 15. minúty, keď chybu hostí v rozohrávke využil Wyatt Johnston a prekonal Adina Hilla.

New York 6. mája (TASR) - Hokejisti Dallasu skompletizovali zoznam účastníkov 2. kola play off NHL. V rozhodujúcom siedmom stretnutí 1. kola zvíťazili nad obhajcom titulu Vegas 2:1 a celú sériu vyhrali 4:3 na zápasy. Rozhodujúci gól Stars vo štvrťfinálovej sérii Západnej konferencie zaznamenal v úvode tretej tretiny Radek Faksa. Dallas čaká v ďalšom kole vyraďovacej časti Colorado. Štart do semifinálovej série Východnej konferencie sa vydaril hráčom New Yorku Rangers, ktorí zdolali Carolinu 4:3.

Stars viedli od 15. minúty, keď chybu hostí v rozohrávke využil Wyatt Johnston a svojím štvrtým gólom v play off prekonal Adina Hilla. Golden Knights vyrovnali v druhej časti, Michael Amadio našiel pred bránkou Bretta Howdena - 1:1. Hrdinom duelu bol Faksa, ktorý už po 44 sekundách tretej časti skóroval bekhendom z pravého kruhu. Český útočník pre zranenie vynechal predchádzajúce štyri stretnutia v sérii. Pre Howdena i Faksu to boli pritom prvé góly v tohtoročnej vyraďovačke. Dallas otočil stav série, v ktorej prehrával po úvodných dvoch domácich dueloch 0:2. "Veľmi sme chceli túto sériu vyhrať, že teraz je rad na nás," uviedol pre nhl.com tréner texaského tímu Pete DeBoer. "Cítili sme, že sme počas celej sezóny robili všetky veci správne, aby sme sa stali prvým nasadeným tímom na zápase, no potom nám osud prisúdil tím ako Vegas. Pravdupovediac, Golden Knights majú ešte silnejšiu súpisku než vlani. Dokázali sme sa vyrovnať s nepriazňou osudu, verím, že nás teraz čaká niečo veľkolepé."

Dallas sa stal iba druhým tímom v histórii ligy, ktorý vyhral sériu proti obhajcovi po tom, ako prehral prvé dva zápasy v domácom prostredí. V roku 1999 to dokázalo Colorado v sérii proti Detroitu. "Veľa ľudí po druhom zápase neverilo, že by sme to mohli otočiť. V tejto šatni a organizácii však panuje silná viera. Aj v tých prvých dvoch domácich stretnutiach sme odviedli celkom dobrý výkon a cítili sme, že sme lepší tím. Našťastie, dokázali sme súpera prevýšiť," spokojne konštatoval kapitán dallaských "hviezd" Jamie Benn. Prvý duel s Coloradom je na programe v noci na stredu v American Airlines Center v Dallase.

Víťaz základnej časti Rangers úspešne zvládol prvý zápas s Carolinou. Výrazný podiel na triumfe "jazdcov" mal Mika Zibanejad, ktorý zaznamenal dva góly a asistenciu. "Ako ofenzívny hráč chcete mať podiel na úspechu svojho tímu a je to vždy pekný pocit, ak dáte gól alebo nejakým spôsobom pomôžete k víťazstvu. Je to však len jeden zápas, musíme v tomto trende pokračovať," povedal Zibanejad. Sekundoval mu Vincent Trocheck, ktorý mal bilanciu 1+1, Chris Kreider si pripísal dve asistencie. Brankár Igor Šesťorkin dosiahol 22 úspešných zákrokov.

Center New York Rangers Vincent Trocheck a obranca Caroliny Hurricanes Brady Skjei bojujú o puk počas tretej tretiny prvého zápasu série play-off 2. kola hokejovej NHL o Stanleyho pohár v nedeľu 5. mája 2024 v New Yorku.
Foto: TASR/AP


Za hostí sa presadili Jaccob Slavin, Martin Nečas a Seth Jarvis. Sebastian Aho mal dve asistencie. Rangers využili obe svoje presilovky, naopak Hurricanes ani jednu z piatich. Pritom v základnej časti boli v úspešnosti využitia presiloviek (26,9 percenta) druhý najlepší tím súťaže a v bránení oslabení dokonca úplne najlepší (86,4 percenta). "Je jasné, že náš vstup do stretnutia a špeciálne tímy boli dnes rozdielový prvok. Pritom uspieť v špeciálnych činnostiach je absolútne kľúčové a dáva vám to dobrú šancu vyhrať. To sa nám dnes nepodarilo," poznamenal kapitán "hurikánov" Jordan Staal. "Myslím si, že sme odohrali dosť dobrý zápas. V oslabeniach sme nehrali úplne správne, kým súper áno. V tom bol dnes hlavný rozdiel. Je to nepríjemné, pretože sme hrali dosť tvrdo. Ako sa zápas vyvíjal, postupne sme sa lepšili," vyjadril sa tréner hostí Rod Brind’Amour. Druhý duel série je na programe opäť na ľade Rangers v noci na stredu (1.00 SELČ).


Play off NHL - 1. kolo:



štvrťfinále Západnej konferencie - 7. zápas:


Dallas Stars - Vegas Golden Knights 2:1 (1:0, 0:1, 1:0)

Góly: 15. Johnston, 41. Faksa (Smith, Harley) – 36. Howden (Amadio, Karlsson). Brankári: Oettinger - Hill, strely na bránku: 24:23.

/konečný stav série: 4:3, Dallas postúpil do 2. kola/



semifinále Východnej konferencie - 1. zápas:

New York Rangers – Carolina Hurricanes 4:3 (3:1, 0:0, 1:2)

Góly: 3. Zibanejad (Roslovic, Fox), 11. Zibanejad (Kreider, Trocheck), 17. Trocheck (Zibanejad, Kreider), 49. Panarin (Lafreniere) – 4. Slavin (Aho, Guentzel), 43. Nečas (Martinook, Orlov), 59. Jarvis (Aho, Burns). Brankári: Šesťorkin - Andersen, strely na bránku: 23:25.

/stav série: 1:0/



dvojice 2. kola play off NHL:

semifinále Východnej konferencie:

New York Rangers - Carolina Hurricanes

Florida Panthers - Boston Bruins



semifinále Západnej konferencie:


Vancouver Canucks - Edmonton Oilers

Dallas Stars - Colorado Avalanche



Individuálne štatistiky v play off - McDavid vedie produktivitu s 12 bodmi


Kanadské bodovanie v play off zámorskej hokejovej NHL k 6. máju 2024:



1. Connor McDavid (Edmonton) 5 1 11 12

2. Leon Draisaitl (Edmonton) 5 5 5 10

3. Mika Zibanejad (NY Rangers) 5 3 7 10

4. Carter Verhaeghe (Florida) 5 5 4 9

5. Matthew Tkachuk (Florida) 5 3 6 9

6. Cale Makar (Colorado) 5 2 7 9

Nathan MacKinnon (Colorado) 5 2 7 9

Mikko Rantanen (Colorado) 5 2 7 9

9. Evan Bouchard (Edmonton) 5 1 8 9

10. Zach Hyman (Edmonton) 5 7 1 8

...

70. Martin FEHÉRVÁRY (Washington) 4 2 1 3

188. Erik ČERNÁK (Tampa Bay) 5 0 1 1



/za menom a klubovou príslušnosťou nasledujú počet odohratých zápasov, góly, asistencie, body/



najlepší strelci: 1. Hyman a Valerij Ničuškin (Colorado) po 7 gólov, 3. Draisaitl, Verhaeghe, Steven Stamkos (Tampa Bay) a Artturi Lehkonen (Colorado) po 5, 7. Wyatt Johnston (Dallas), Seth Jarvis (Carolina), Brock Boeser (Vancouver), Adrian Kempe (Los Angeles) a Vincent Trocheck (NY Rangers) po 4, ..., 53. FEHÉRVÁRY 2