Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Šport

Nadácia SOV opäť rozdelí v rámci programu Ukáž sa! 30-tisíc eur

Na snímke prezident Slovenského olympijského výboru (SOV) Anton Siekel. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Do programu sa môžu zapojiť športové talenty vo veku od 12 do 18 rokov, ktoré vynikajú v niektorom športe, nachádzajú sa v nepriaznivej situácii, alebo potrebujú podporu na rozvoj športovej kariéry.

Bratislava 9. mája (TASR) - Aj v tomto roku pokračuje Nadácia Slovenského olympijského výboru (SOV) v podpore grantového programu "Ukáž sa!. Medzi mladých talentovaných športovcov rozdelí spolu 30-tisíc eur. Do programu sa aj tentoraz môžu zapojiť športové talenty vo veku od 12 do 18 rokov, ktoré vynikajú v niektorom športe, nachádzajú sa v nepriaznivej sociálnej situácii, alebo potrebujú finančnú podporu na rozvoj svojej športovej kariéry.

"Minulý rok nám prišlo v rámci tohto grantového programu až 73 žiadostí a zaregistrovali sme viac ako 25-tisíc hlasov v rámci internetového hlasovania. Toto číslo nás milo prekvapilo a zároveň utvrdilo v tom, že na Slovensku máme veľa talentovaných mladých športovcov na začiatku svojej športovej kariéry, ktorí potrebujú našu pomoc a podporu. Našim cieľom je vyhľadávať tieto talenty a podporovať ich, aby napredovali a stali z nich o niekoľko rokov slovenskí olympijskí reprezentanti. Toto musí byť kľúčová úloha Slovenského olympijského výboru a jeho nadácie," uviedol prezident SOV Anton Siekel.

Minuloročnými finalistami boli reprezentantka v športovom lezení Vanda Michalková a plavec Adam Halas. SOV sa aj takýmto spôsobom vynakladá úsilie na spopularizovanie menej známych športov v krajine. "My sme rozhodne nechceli, aby sme hovorili iba o olympijských športoch. Žiadosť môže podať naozaj každý športovec, ktorý športuje, nezávisle od toho, aký šport robí. Dôležité je, aby ten jeho príbeh bol o tom, že sa aj sám snaží riešiť svoju situáciu a potrebuje pomocnú ruku. Nechce iba pomoc, ale motivačným videom ukazuje, že má preto záujem sám niečo spraviť," dodal prezident SOV.

Žiadosti o finančný príspevok spolu s krátkym motivačným videom môžu mladé športové talenty odoslať do 23. júna na oficiálnej stránke nadácie - www.nadaciasov.sk/ukazsa. Do svojho registračného formulára musia zároveň uviesť dosiahnuté športové výsledky a účel čerpania prípadného finančného príspevku. Zo všetkých žiadostí odborná komisia zložená zo zástupcov Nadácie SOV a ambasádorov projektu vyberie najneskôr do 30. júna 2017 najlepšiu dvanástku žiadateľov, ktorí zabojujú o hlasy verejnosti prostredníctvom internetového hlasovania na stránke Nadácie SOV. Hlasovanie prebehne od 1. do 29. júla, výsledky grantového programu zverejnia začiatkom septembra.

Tohtoročným ambasádormi grantového programu "Ukáž sa!" sú lyžiarka Petra Vlhová, hokejista Dominik Graňák a plavec Richard Nagy. "Aj my sme boli kedysi na začiatku našej športovej kariéry. Mali sme svoje sny a veľké športové túžby. Viem, aká dôležitá pre mňa bola a stále je moja rodina. Dnes majú mladí talentovaní športovci jedinečnú príležitosť získať pomoc a podporu od silného a dôveryhodného partnera, ktorým je Nadácia SOV. Verím, že si túto šancu nenechajú ujsť a prihlásia sa do projektu Ukáž sa! Takto získané financie a koučing nás - ambasádarov, môže byť pre nich silným impulzom pri dosahovaní vynikajúcich športových výsledkov," povedala Vlhová.

Oproti predošlému roku prešiel zmenou post predsedu správnej rady, na ktorom Antona Siekela nahradil Dušan Guľáš. "Je pre mňa cťou pokračovať v dobre rozbehnutých nadačných projektoch, ktorých zmysluplným poslaním je pomáhať mladým talentovaným športovcom, ale zároveň nezabúdať ani na naše veľké seniorské športové osobnosti. Práve oni a ich športové príbehy môžu byť inšpiráciou pre celú športovú verejnosť," vyjadril sa nový predseda Nadácie SOV. Guľáš zároveň predstavil dlhodobejšiu víziu grantového programu, ktorá sa by sa do budúcna mohla venovať aj podpore kolektívov.