Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Nadácia SOV rozdelila 30-tisíc eur medzi mladé talenty

Na snímke prezident Slovenského olympijského výboru Anton Siekel a predseda Správnej rady Nadácie Slovenského olympijského výboru Dušan Guľáš spolu s ocenenými mladými športovcami z grantového programu Ukáž sa! počas tlačovej konferencie Nadácie Slovenského olympijského výboru pri príležitosti vyhodnotenia projektu Ukáž sa! zameraného na podporu mladých talentov 14. septembra 2017 v Bratislave. Foto: TASR/Pavol Zachar

Najvyššiu možnú čiastku 4000 eur získal atlét Daniel Kováč.

Štvrtok 14. septembra (TASR) – Grantový program nadácie Slovenského olympijského výboru (SOV) Ukáž sa! rozdelil 30-tisícový balík peňazí medzi dvanásť mladých talentovaných športovcov. Najvyššiu možnú čiastku 4000 eur získal atlét Daniel Kováč.

Išlo už o druhý ročník grantového programu, ktorý sa stretol s väčšími pozitívnymi ohlasmi ako minulý rok. "Svedčia o tom aj štatistiky návštevnosti stránky, ktorá zaznamenala oproti vlaňajšku viac ako 60-percentný nárast. Celkovo bolo odovzdaných viac ako 44-tisíc hlasov, čo je takmer stopercentný nárast. Tieto čísla sú pre nás dôležité. Sú totiž odrazom aktivity SOV a jej nadácie. Ak chceme pôsobiť ako kľúčová inštitúcia v oblasti športu, mať prirodzenú autoritu, zastupovať záujmy športovcov a pomáhať im v rozvoji kariéry, ja prirodzené, že musíme viac angažovať širokú verejnosť do našich aktivít. Projektom Ukáž sa! sa nám to podarilo," uviedol na štvrtkovej tlačovej konferencii v Bratislave prezident SOV Anton Siekel.

Do programu sa mohli zapojiť športové talenty vo veku od 12 do 18 rokov, ktoré vynikajú v niektorom športe, nachádzajú sa v nepriaznivej sociálnej situácii alebo potrebujú finančnú podporu na rozvoj svojej športovej kariéry. Celkovo nadácia prijala 116 projektov, z ktorých bola vybraná finálová dvanástka. "V rámci hodnotení prijatých žiadostí sme usúdili, že medzi žiadateľmi je veľa vynikajúcich mladých športovcov, ktorí si zaslúžia pozornosť. Balík financií určených na rozdelenie v prvom kole by nemal byť rozhodujúcim faktorom podpory týchto talentov. Preto sme sa rozhodli dať šancu ďalším šestnástim talentom," povedal Dušan Guľáš, predseda správnej rady nadácie SOV. Nadácia však v druhom kole grantového programu nebude prerozdeľovať financie priamo zo svojich prostriedkov, ale až do 15. októbra bude môcť ktorákoľvek firma či fyzická osoba poslať svoj finančný príspevok prostredníctvom platobnej brány cez stránku SOV.

Nadáciu SOV založil Slovenský olympijský výbor v roku 2007. Jej hlavným poslaním je podporovať mladých talentovaných športovcov a športové podujatia. Okrem toho aktívne spolupracuje s olympijskými seniormi a realizuje ďalšie aktivity na pomoc a podporu športu. Odmenené talenty podporil aj súčasný najlepší slovenský šprintér Ján Volko. "Ja síce nie som výsledok tohto systému, na začiatku kariéry som si financoval všetko sám, ale teraz sa nemôžem sťažovať. Je dobré, že SOV pomáha takýmto spôsobom mladým talentom. Verím, že z nich vyrastú budúci olympionici."

Finálová dvanástka odmenených športovcov nadácie SOV programu Ukáž sa!:

Daniel Kováč – atletika 4000 eur
Klaudia Nemcová – lyžovanie 3500 eur
Mária Nagyová – spoločenský tanec 3000 eur
Jessica Zatlkajová – rýchlostná kanoistika, Sabína Kupčová – plávanie, Tatiana Blattnerová – paraplávanie (všetci 2500 eur),
Jessica Triebeľová – box, Alžbeta Peruňská – bedminton, Ema Gabániová – krasokorčuľovanie, Julián Enrico Smoliga – karate, Martin Józsan – snoubording, Jakub Jenčuš – horská cyklistika (všetci 2000 eur)