Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Šport

Organizátori pekinského polmaratónu vyšetrujú incident pred cieľom

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Keňania Robert Keter a Willy Mnangat s Dejenom Hailuom z Etiópie tesne pred cieľom spomalili a dopriali triumf domácemu Ťieovi.

Peking 15. apríla (TASR) - Organizátori pekinského polmaratónu vyšetrujú incident, keď mali traja africkí bežci úmyselne umožniť víťazstvo domácemu Číňanovi Che Ťie. Keňania Robert Keter a Willy Mnangat s Dejenom Hailuom z Etiópie tesne pred cieľom spomalili a dopriali triumf Ťieovi.

Domáci pretekár a zlatý medailista z Ázijských hier 2023 v maratóne zvíťazil o jednu sekundu. Táto štvorica sa držala vpredu počas celej trate dlhej niečo vyše 21 kilometrov. Mnangat sa v jednom momente pozrel na Ťieho a ukázal na cieľovú čiaru, kývol čínskemu súperovi, aby išiel pred nich. "Vyšetrujeme to a výsledky oznámime verejnosti, keď budú k dispozícii," povedal pre agentúru AFP člen Pekinského športového úradu.

Incident si získal značnú pozornosť na čínskej sociálnej sieti Weibo, pričom niektorí používatelia uviedli, že výsledok poškodil povesť pretekov. Polmaratóny priniesli zvýšený záujem medzi obyvateľmi Číny, ale vyskytli sa aj mnohé prípady podvodov a zlej organizácie.

V roku 2018 sa na polmaratóne v južnom meste Šen-čen zistilo, že podvádzalo až 258 bežcov. Mnohí si skracovali trať, čo zachytili dopravné kamery. O rok neskôr na medzinárodnom maratóne v Sü-čou jazdila žena na bicykli.