Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Dvojnásobný víťaz Stanleyho pohára Orpik ukončil kariéru

Na snímke hráči Capitals , zľava Brooks Orpik , T.J. Oshie,a Nicklas Bäckström a Mike Richards. Foto: TASR/AP

Najpamätnejší gól strelil v druhom zápase finále Stanley Cupu 2018, keď rozhodol o víťazstve Washingtonu a naštartoval ho za prvým triumfom v NHL v klubovej histórii.

New York 25. júna (TASR) - Americký hokejista Brooks Orpik sa po 15 sezónach v zámorskej NHL rozhodol ukončiť aktívnu kariéru. Tridsaťosemročný obranca odohral v profilige 1171 zápasov v základnej časti a získal dvakrát Stanleyho pohár. S Pittsburghom Penguins sa tešil v roku 2009 a s Washingtonom Capitals v roku 2018.

Orpik bol známy svojou tvrdou hrou plnou fyzických stretov. "Mal som veľké šťastie, že som mohol tak dlho robiť najlepšiu prácu na svete, ale moje telo mi už povedalo, že stačí. Je čas posunúť sa ďalej a skúsiť niečo nové," povedal Orpik podľa agentúry AP. Orpik patril vyslovene k brániacim zadákom, v ofenzíve sa veľmi nepresadzoval. V základnej časti nazbieral 194 bodov a v play off pridal 26. Najpamätnejší gól strelil v druhom zápase finále Stanley Cupu 2018, keď rozhodol o víťazstve Washingtonu a naštartoval ho za prvým triumfom v NHL v klubovej histórii.

Orpika draftoval Pittsburgh v roku 2000 v 1. kole z celkového 18. miesta. Dres "tučniakov" si obliekal v rokoch 2002 - 2014, ďalších päť sezón bol oporou a asistentom kapitána Capitals. Za USA hral na majstrovstvách sveta 2006 a štartoval dvakrát na zimných olympijských hrách. V roku 2010 získal na ZOH vo Vancouveri striebro.