Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Šport

Otvárací ceremoniál OH2024 môžu v prípade hrozby presunúť

Na archívnej snímke zo 14. septembra 2017 olympijské kruhy, ktoré umiestnili na Námestí Trocadéro v Paríži, v pozadí Eiffelova veža. Foto: TASR/AP

Otvárací ceremoniál je na programe 26. júla a nástup krajín by sa nemal konať na štadióne, ako býva zvykom. Namiesto toho sa budú športovci plaviť na lodiach na rieke Seina.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Paríž 15. apríla (TASR) - Otvárací ceremoniál tohtoročných olympijských hier v Paríži, ktorý organizátori plánujú usporiadať na rieke Seina, by sa mohol presunúť na štadión Stade de France. Francúzsky prezident Emmanuel Macron uviedol, že k takému kroku by pristúpili, ak by krajine hrozila veľká bezpečnostná hrozba.

Macron v rozhovore pre francúzske médiá BFM-TV a RMC povedal, že poriadkové sily budú mobilizované na mimoriadnej úrovni pre bezpečnosť podujatia pod holým nebom. "Ak si však budeme myslieť, že existujú riziká, v závislosti od našej analýzy máme náhradné scenáre. Existujú plány B a C," skonštatoval Macron podľa agentúry AP.
Príprava fialovej atletickej trate na olympijskom štadióne Stade de France v Saint-Denis, severne od Paríža 9. apríla 2024.
Foto: TASR/AP

Otvárací ceremoniál je na programe 26. júla a nástup krajín by sa nemal konať na štadióne, ako býva zvykom. Namiesto toho sa budú športovci plaviť na lodiach na rieke Seina. V záujme obmedzenia bezpečnostných rizík sa organizátori podľa Macrona môžu rozhodnúť skrátiť trasu (pôvodne 6 km) alebo uskutočniť ceremoniál na Stade de France.

Organizátori pôvodne plánovali veľkolepý otvárací ceremoniál až pre 600.000 ľudí, z ktorých väčšina by ho sledovala zadarmo z brehov rieky. Francúzska vláda však pre bezpečnostné a logistické obavy začiatkom tohto roka znížila počet divákov na polovicu (približne 300.000). Zároveň sa rozhodla, že z bezpečnostných dôvodov turistom nebude umožnený voľný vstup na otvárací ceremoniál. Zúčastnia sa na ňom len pozvaní hostia.