Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Vadovičová po zisku zlata a rekorde na ME: Konečne to vyšlo v súťaži

Na snímke zľava slovenskí reprezentanti v parastreľbe Veronika Vadovičová a Radoslav Malenovský počas brífingu Športového Centra Polície (ŠCP) po návrate parastrelcov z majstrovstiev Európy v Belehrade 14. decembra v Bratislave. Foto: TASR/Dano Veselský

Do osemčlenného finále postúpila Vadovičová z prvého miesta a navyše vytvorila nový svetový rekord (640,2).

Bratislava 14. decembra (TASR) - Slovenskí paralympionici sa z európskeho šampionátu v športovej streľbe v Belehrade vrátili s tromi cennými kovmi. Dva získala Veronika Vadovičová, ktorá k zlatu z mix disciplíny R3 pridala striebro z disciplíny R2 - vzduchová puška v stoji 10 m ženy (SH1). Medailovú zbierku doplnil Radoslav Malenovský, ktorý vybojoval bronz v disciplíne R1 - vzduchová puška v stoji muži na 10 m.

Do osemčlenného finále postúpila Vadovičová z prvého miesta a navyše vytvorila nový svetový rekord (640,2). Po dostrieľaní ocenilo publikum jej výkon potleskom a gratuláciami, na finále sa však opäť dokázala stopercentne skoncentrovať. Podľa reprezentačného trénera Milana Goleňu uspela v najťažšej disciplíne, v ktorej často rozhodujú len desatiny bodov. "Na šampionáte štartovalo 120 strelcov z 27 krajín a my sme sa opäť nestratili. V celkovom hodnotení krajín skončilo Slovensko na štvrtom mieste," uviedol Goleňa na piatkovom brífingu v priestoroch Športového centra polície (ŠCP).



O usporiadaní ME v Belehrade sa parastrelci dozvedeli až koncom septembra. Času na prípravu bolo málo, ale slovenskú reprezentáciu to nezaskočilo. "O MS sme sa dozvedeli pomerne neskoro, ale rýchlo sme nabehli na tréning. Vyšlo to tak, ako sme mali overené a naplánované. Som rada, že sa mi konečne aj v súťaži podarilo streliť svetový rekord, lebo v tréningoch už som to dokázala," povedala 35-ročná Vadovičová, ktorá je trojnásobná olympijská šampiónka a viacnásobná medailistka z vrcholných podujatí MS či ME. Práve budúcoročný svetový šampionát bude pre Vadovičovú vrchol nasledujúcej sezóny. "Bude to taká najväčšia previerka pred paralympiádou v Tokiu," dodala.



Tridsaťdvaročný Malenovský si z kontinentálneho šampionátu odviezol bronzovú medailu. "Išiel som s vysokými cieľmi, minimálne vo vzduchovej puške v stoji som si veril na medailu. Mal som veľa natrénované. Podarilo sa, ale cítil som, že som mal na viac. Vo finále mi však ušla prvá rana, zvrtla sa mi ruka na pažbičke a to ma stála aspoň striebro. Ale som rád aj za bronz, ktorým som si splnil cieľ," uviedol Malenovský, ktorého vo februári čakajú nominačné preteky na MS v Al Aine.



Zastúpenie vo finále malo Slovensko aj v disciplíne R5 skupiny SH2 vďaka Kristíne Funkovej, ktorá obsadila konečné 8. miesto.