Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Šport

Piešťanské Čajky vyhrali v prvom dueli nad Sláviou Banská Bystrica

Ilustračná fotka. Foto: TASR

Najlepšou strelkyňou bola domáca Ke'Shunan Jamesová, autorka 27 bodov.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Piešťany 20. apríla (TASR) – Piešťanské Čajky vstúpili úspešne do finálovej série play off Niké extraligy basketbalistiek. Dvojnásobné obhajkyne titulu vyhrali v sobotu v prvom dueli nad Sláviou Banská Bystrica jednoznačne 84:54. Najlepšou strelkyňou bola domáca Ke'Shunan Jamesová, autorka 27 bodov. V sérii na tri víťazstvá sa Čajky ujali vedenia 1:0, druhý zápas je na programe v stredu o 18.00 h v Banskej Bystrici.

finále play off Niké EXZ 2023/2024 – prvý zápas /na 3 víťazstvá/:

Piešťanské Čajky – Slávia Banská Bystrica 84:54 (41:32)

Piešťany: Jamesová 27, Mitrasinovičová 21, Jurčenková 9, Herminjardová 7, Mandičová 6 (Taušová 8, Moravčíková 6, Chovaníková, Kraislová, Majerová, Uhlíková a Vandlíková 0)

Banská Bystrica: Malašková 19, Mujovičová 8, Hruščáková 4, Brabencová 3, Burová 2 (Martišková 7, Pulliamová 5, Žilinská 4, Da Cruz 2, Holíková a Užovičová 0)

TH: 24/20 – 22/13, fauly: 23 - 25, trojky: 8 - 5, rozhodovali: Tomašovič, Obertová, Turčin, štvrtiny: 22:17, 19:15, 27:12, 16:10, 850 divákov.

/stav série: 1:0/


Vo vynikajúcej kulise odštartovalo v intenzívnom tempe úvodne finálové zápolenie Piešťan s Banskou Bystricou. Na prvé body sa čakalo do konca druhej minúty, kedy skóre stretnutia otvorila hosťujúca Hruščáková. Postupne naberal duel na ofenzívnych obrátkach, navrch v ňom mali domáce basketbalistky. K nezastaveniu bola hlavne Jamesová, sama sa postarala o 13 bodov a obrana „púm“ si s ňou nevedela rady. Keď sa k nej pridala Mitrasinovičová, tak výsledkom bol priaznivý stav po prvej štvrtine – 22:17. Obranná činnosť Čajok prinášala svoj efekt, v úvode druhej časti sa im aj vďaka kolektívnej hre darilo budovať vedenie. Na bystrickej strane sa ale rozohrávala Malašková, čo pomáhalo k znižovaniu manka. Vtedy domáce hráčky skúsene bodovo odpovedali a dokonca tesne pred prestávkou vďaka Jamesovej prvýkrát v zápase viedli dvojciferným rozdielom – 41:30. Posledné slovo mala z čiary trestných hodov Mujovičová, ktorá upravila z pohľadu Slávie na 32:41.

Piešťany otvorili druhý polčas 11-bodovou šnúrou a urobili významný krok za úspešným vstupom do finálovej série. Banská Bystrica sa trápila na oboch stranách palubovky a manko sa po pár minútach dostalo cez hranicu 20 bodov. Domáci tím si už kontroloval hru a do poslednej štvrtiny sa išlo za stavu 68:44. V záverečnej časti sa už len hralo o rozdiel v konečnom skóre, oba tímy postupne dali priestor hráčkam z lavičky.

Hlasy po zápase:

Peter Jankovič, tréner Piešťan: "Výborné, veľmi sa teším, ale je to už minulosť. Je to 1:0, musíme na to veľmi rýchlo zabudnúť, ale môžeme sa chvíľku z toho tešiť. Myslím si, že sme podali fakt dobrý výkon. Začiatok bol z našej strany trochu nervózny, ale postupom času, keď sme získali istotu, tak sme išli. Som rád, že sme vydržali vo vysokom tempe skoro celý zápas. Určite tam boli aj hluché pasáže, ale bolo ich veľmi málo, za čo som veľmi rád. V podstate každá jedna hráčka, ktorá bola na súpiske, tak sa dostala na ihrisko, čo je fantastické hlavne vo finálových zápasoch. Z toho sa veľmi teším.

Anna Jurčenková, hráčka Piešťan: "Super, veľmi sa teším, že sme to zvládli. Začiatok bol taký pomalší, bolo to vyrovnané, ale potom sme to kolektívnou obranou a útokom zvládli a zlomilo to na našu stranu."

Zuzana Žirková, trénerka Banskej Bystrice: "Myslím si, že škoda toho začiatku, keď sme začali dobre. Bolo to nervózne, nedali sme koše, čo sme potrebovali dať. Potom sa Piešťany trochu naštartovali, ale stále sme boli na nejaký dostrel. Druhý polčas už sme neprišli."

Kristýna Brabencová, hráčka Banskej Bystrice: "Ako to popísať, určite nás to mrzí, ale musíme takúto prehru veľmi rýchlo hodiť za hlavu. Je to play off, je to basketbal, bol to jeden zo zápasov, ktorý sa nám nevydaril. Nechali sme si to veľmi ujsť v tretej štvrtine. Hodíme to za hlavu, dáme si voľno, oddýchneme si a od pondelka budeme ten tím, ktorý dokázal zdolať Čajky o rovnaký počet bodov."

Object name: 2004 - Jankovič po triumfe v prvom finále.mp3