Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Šport

Prezident SFZ Kováčik považuje rok 2023 za jeden z najúspešnejších

Na snímke prezident Slovenského futbalového zväzu (SFZ) Ján Kováčik. Foto: TASR - Martin Baumann

Na EURO 2024 sa predstaví 24 tímov, ktoré odohrajú v 10 nemeckých mestách 51 zápasov.

Bratislava 18. decembra (TASR) - Prezident Slovenského futbalového zväzu (SFZ) Ján Kováčik v rozhovore pre portál futbalsfz.sk označil rok 2023 za jeden z najúspešnejších. Potešili ho výsledky reprezentačného A-tímu, ktorý sa pod vedením talianskeho trénera Francesca Calzonu kvalifikoval na budúcoročné ME v Nemecku.

Slovákom sa tak podarilo prebojovať na záverečný kontinentálny šampionát tretíkrát za sebou. "Podľa mňa rok 2023 bude patriť medzi tie najúspešnejšie a to vo viacerých oblastiach. Dosiahli sme úspech v oblasti medzinárodnej športovej diplomacie. Vďaka výraznému prispeniu SFZ sa podarilo vytvoriť predpoklady pre posilnenie významu športu v našej spoločnosti. Verejnosť však, logicky, najviac reaguje na športové výsledky našej reprezentácie a našich najlepších reprezentantov a našich najlepších klubov v medzinárodnej konfrontácii. Napokon v každomesačnej ankete Športovec mesiaca dvakrát vyhral Stano Lobotka, jedenkrát Martin Dúbravka a naposledy víťazstvo získala naša reprezentácia. Aj to beriem ako dôkaz, že nášmu futbalu sa v tomto roku darilo," uviedol pre futbalsfz.sk šéf slovenského futbalu.

Kováčik považuje za úspech aj fakt, že Slovensko sa stalo prvou krajinou vôbec, ktorá získala usporiadanie záverečného turnaja ME 2025 hráčov do 21 rokov bez ďalšieho spoluhostiteľa: "Možno to doceníme až neskôr, pravdepodobne po jeho skončení. Podujatie takého rozsahu, čo sa týka futbalu, ešte u nás nebolo a pokryje celé Slovensko. Čo sa týka počtu zápasov, tak ten sa rovná ´dospelému´ finálovému turnaju EURO 2012, ktoré vtedy organizovali spoločne Poľsko a Ukrajina. Na našich trávnikoch uvidíme hráčov, ktorí budú najväčšími hviezdami svojich klubov a svojich reprezentácií už o niekoľko rokov. V rámci hierarchie reprezentačných súťaží UEFA ide o tretie najvýznamnejšie podujatie a je to vrchol našich organizátorských možností."

Fanúšikovia väčšinou hodnotia činnosť SFZ podľa športových výsledkov, predovšetkým mužského reprezentačného "áčka". "Vždy to tak bolo a aj bude, koniec koncov reprezentácia je svojím spôsobom výkladnou skriňou, ktorú vidia a hodnotia aj ľudia, ktorí nepatria medzi ´dennodenných´ fanúšikov. Je na nás všetkých, aby sme sa snažili nech vyzerá čo najlepšie a čo najpríťažlivejšie. Pravda sa vždy ukáže na ihrisku a v hľadisku. V oboch týchto parametroch tím Francesca Calzonu obstál výborne. Ľudia z trénerského prostredia, ktorí majú niečo reálne za sebou, vidia a oceňujú zlepšenie hry našej reprezentácie, ktorá sa premietla aj do výsledkov. A svoj názor vyjadrili aj diváci tým, že na jeseň prišli a povzbudzovali náš tím nielen proti hviezdnemu Portugalsku, ale aj v zápasoch so súpermi, ktorých asi nikto nepokladá za divácke ťaháky, či už Lichtenštajnsko alebo Island. Slovensko je jednou zo 14 krajín, ktoré sa v tomto momente môžu pochváliť tým, že sa jej podarilo trikrát za sebou kvalifikovať na záverečný turnaj EURO od momentu, keď na ňom štartuje 24 tímov (môžu k nim pribudnúť maximálne ďalšie dve z trojice Poľsko, Wales, Ukrajina). Tým sa naopak nemôžu pochváliť také krajiny ako Holandsko, Švédsko, Dánsko, Škótsko, Srbsko, Grécko, Nórsko, Rumunsko a ďalších tridsať členských štátov UEFA. Je to veľký úspech tímu Francesca Calzonu," povedal Kováčik.

Na EURO 2024 sa predstaví 24 tímov, ktoré odohrajú v 10 nemeckých mestách 51 zápasov. Mužstvo trénera Francesca Calzonu čaká prvý duel s Belgickom vo Frankfurte (pondelok, 17. júna), ďalší ich čaká v Düsseldorfe (piatok, 21. júna) proti víťazovi play off B-vetvy Ligy národov. Na záver sa Slováci stretnú s Rumunskom opäť vo Frankfurte (streda, 26. júna). V réžii SFZ v súčasnosti prebieha plánovanie dvoch prípravných duelov na marec budúceho roka. "Prvý z nich chceme odohrať doma a s najväčšou pravdepodobnosťou bude naším súperom Rakúsko. Ďalší program prípravy budeme veľmi starostlivo pripravovať s tímom Francesca Calzonu tak, aby jeho výsledkom boli čo najlepšie výkony a taktiež aj výsledky na záverečnom turnaji," dodal Kováčik.