Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Šport

Prvý titul v Helsinkách pre Brita Faraha v behu na 5000 m

Britský atlét Mohamed Farah Foto: TASR/AP

Bez rozbehov sa hneď o medaily na majstrovstvách Európy v atletike uchádzalo 25 vytrvalcov.

Helsinki 27. júna (TASR) - O úvodnú medailovú sadu zo 42 finálových disciplín sa bojovalo na ME atlétov v Helsinkách v behu na 5000 m. Bez rozbehov sa hneď o medaily uchádzalo 25 vytrvalcov a medzi nimi jedna veličina Brit Mohamed Farah.

Jasný favorit, Brit so somálskym pôvodom Mo Farah bol hrdinom na predchádzajúcom šampionáte v Barcelone. Pred dvoma rokmi získal dva tituly na 5 i 10-tisíc metrov, v Helsinkách si zvolil len päťku, vzhľadom na blízkosť OH v Londýne.

Aj podľa sezónnych európskych tabuliek bola pozícia jasného favorita 29-ročného Faraha zreteľná. Ako jediný stlačil čas v sezóne pod 13 minút a od konkurencie ho delila doslova bariéra. Úradujúci majster sveta v kórejskom Dägu mal mať za najväčších konkurentov v Nemcovi Gabiusovi, Španielovi Jesusovi Espaňovi, bývalom majstrovi Európy, no aj pôvodom Keňanovi, dnes Turkovi Polatovi Kemboiovi Arikanovi, ktorý nečakane musel riešiť pád hneď v úvode. Úvodný kilometer odtiahol na čele v úniku Rus Rybakov, viac nebezpečenstva pre Faraha však vyžaroval Arikan, ktorý zrýchlil a Rybakov sa prepadol do húštiny tiel. Na treťom kilometri už diktoval tempo Farah zjavne šetriac sily na svoj povestný finiš.

Na štadióne, ktorý burácal pred 60 rokmi pri troch olympijských víťazstvách Emila Zátopka, sa čakalo už len drvivý záver Faraha. V stupňovanom tempe sa v poslednom okruhu šiestich prenasledovateľov poľahky striasol, aj o druhom mieste Nemca Gabiusa neboli pochybnosti, len tretí Arikan bojoval až do konca z Francúzom Durandom a Talianom Meuccim.

Finálové výsledky

5000 m mužov: 1. Mohamed Farah (V. Brit.) 13:29,91, 2. Arne Gabius (Nem.) 13:31,83, 3. Polat Kemboi Arikan (Tur.) 13:32,63, 4. Yohan Durand (Fr.) 13:32,65, 5. Daniele Meucci (Tal.) 13:32,69, 6. Hayle Ibrahimov (Azerb.) 13:36,05