Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Šport

Rusko by nemalo bojkotovať olympiádu, vyhlásil ruský minister športu

Na archívnej snímke olympijské kruhy pred parížskou radnicou v Paríži. Foto: TASR/AP

Ruský minister športu dodal, že Moskva nemôže dať "všeobecné odporúčania" všetkým svojim športovcom, pretože "každá medzinárodná federácia má iné prístupy".

Moskva 13. marca (TASR) - Rusko by nemalo bojkotovať olympijské hry v Paríži napriek reštrikciám voči jeho športovcom. V stredu to uviedol ruský minister športu Oleg Matycin.

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) vlani vylúčil Rusko a Bielorusko ako krajiny z OH 2024, ale umožnil ich športovcom súťažiť na olympiáde pod neutrálnou vlajkou, pokiaľ splnia kvalifikačné kritériá a aktívne nepodporujú vojnu na Ukrajine. MOV stanovil viacero podmienok, ktoré musia športovci z oboch krajín splniť. Moskva ich označila za "diskriminačné" a až doteraz nebolo jasné, či bude za týchto podmienok odporúčať svojim športovcom účasť v Paríži. "Nemali by sme sa odvracať, uzatvárať sa, alebo bojkotovať toto hnutie," povedal podľa AFP Matycin. "Mali by sme si čo najviac zachovať možnosť dialógu a zúčastňovať sa na súťažiach."

Ruský minister športu dodal, že Moskva nemôže dať "všeobecné odporúčania" všetkým svojim športovcom, pretože "každá medzinárodná federácia má iné prístupy". "Niektorí úplne zakazujú účasť, niektorí nechávajú právo štartovať s neutrálnym statusom," povedal. Podľa Matycina zostávajú OH napriek suspendácii pre krajinu dôležité: "Pre športovcov a našu spoločnosť je veľmi dôležité udržiavať dialóg a dať našim chlapcom príležitosť v spravodlivom boji ukázať, aká sme skvelá športová krajina."

Rozhodnutie MOV sa týka iba niektorých individuálnych ruských a bieloruských športovcov, tímom z obidvoch krajín nebol štart na OH umožnený. Aby športovci získali neutrálny status, nemôžu aktívne podporovať vojnu na Ukrajine, ani nemôžu byť zmluvne viazaní s ruskou či bieloruskou armádou, respektíve národnými bezpečnostnými orgánmi. Ako dodatočnú podmienku vyžaduje MOV od športovcov písomný záväzok k Olympijskej charte a teda aj k "mierovému poslaniu olympijského hnutia". Na OH 2024 budú zakázané všetky národné symboly Ruska i Bieloruska.