Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Šport

Senica a AS Trenčín remizovali, MŠK Žilina prehrala v EL

Na ilustračnej snímke futbalisti Senice Foto: TASR/Pavel Neubauer

Odvetný zápas Senice je na programe 25. júla o 19.30 h na Záhorí.

Podgorica 18. júla (TASR) - Futbalisti úradujúceho slovenského vicemajstra FK Senica remizovali vo štvrtkovom prvom zápase 2. predkola Európskej ligy UEFA 2013/2014 na ihrisku čiernohorskej Mladosti Podgorica 2:2, pričom dvakrát viedli. Zverenci trénera Eduarda Pagáča majú pred odvetou, ktorá je na programe 25. júla o 19.30 h na Záhorí, postupové esá vo svojich rukách.

Prvý polčas nepriniesol veľa krásy, hralo sa zväčša medzi šestnástkami a oba tímy vyčkávali na chybu súpera. V 17. minúte po nacvičenej akcii z rohu dobre vypálil Jirásek a Vujadinovič iba s námahou vyrazil loptu pred seba. V 33-stupňovej horúčave nebolo tempo hry vysoké, predsa len miernu prevahu mali Seničania a tí ju aj pretavili do vedúceho gólu. V 33. minúte si na dlhočizný center Cristovama naskočil Kalabiška a hlavičkou otvoril skóre - 0:1. Domáci smerom dopredu veľa vody nenamútili a keď si aj nejakú pološancu vytvorili, narazili na pozorného gólmana Senice Šullu.

Vstup do druhého dejstva vyšiel lepšie domácim. Aktívny Japonec Taku v 47. minúte mieril len nad Šullovu bránu, no v 54. minúte Cristovam zastavil faulom vo vlastnej šestnástke Seratliča a Kneževič z jedenástky vyrovnal - 1:1. Šulla si siahol na loptu, ale nedokázal ju vyraziť. V 62. minúte mal dobrú šancu Savičevič, ale rozvlnil len bočnú sieť. V týchto momentoch mali Čiernohorci navrch, lenže popri tom si zabudli dôsledne plniť defenzívne úlohy a inkasovali, keď Diarrassouba v 76. minúte ľavačkou namieril presne - 1:2. Ibaže radosť Senice dlho netrvala, po rozohratí priameho kopu na krátko vyrovnal v 85. minúte Taku na konečných 2:2. Pred odvetou je v lepšej pozícii Senica, ale balkánski bojovníci určite neprídu v porazeneckej nálade.

prvý zápas 2. predkola Európskej ligy 2013/2014:

Mladosť Podgorica - FK Senica 2:2 (0:1)



Góly: 54. Kneževič (z 11 m), 85. Taku - 33. Kalabiška, 76. Diarrassouba. Rozhodoval: Meškov (Rus.), ŽK: Sankovič, Kneževič, Novovič - Diviš, Diarrassouba, Zeman.

zostavy a striedania:

Podgorica: Vujadinovič - Tomič, Šofranac, Mitrovič, Živkovič - Sankovič, Taku - Savičevič, Kaljevič (70. Novovič), Seratlič - Kneževič

Senica: Šulla - Cristovam, Križko, Brabec, Čermák (52. Zeman) - Diviš (90. Hiago), Kóňa, Jirásek (60. Opiela), Kalabiška - Diarrassouba, Piroska


Hlasy pozápase:

Viktor Blažek, prezident FK Senica: "Bolo to veľmi ťažké stretnutie vo veľkej horúčave. Vyhrávali sme 1:0 aj 2:1, ale zo štandardiek sme inkasovali dva góly. K výkonu rozhodcov sa vyjadrovať nebudem. Môžem ale povedať, že 2:2 je dobrý výsledok do odvety, na ktorú sa veľmi tešíme. Dúfame, že ju zvládneme a postúpime do 3. predkola."

Eduard Pagáč, tréner Senice: "Je mi ľúto, že z Podgorice nevezieme lepší výsledok. Zápas sme mali dotiahnuť do víťazného konca. Na konci stretnutia súper udrel po zbytočnej štandardke. Práve tá nás stála víťazstvo. Musíme sa skoncentrovať na odvetný zápas. Súper nás nezaskočil. Hrali presne to čo proti Videotonu. Všetky tri zápasy v Európskej lige hrali prakticky to isté. Ich hra bola založená na dobrej defenzíve. Nebezpeční boli i útočníci. Máme týždeň na to, aby sme si zápas zanalyzovali a pripravili sa na odvetu. Doma chceme vyhrať a postúpiť."

Nikola Rakojevič, tréner Podgorice: "S výsledkom som spokojný, zvlášť, keď sme hrali s tímom, ktorému už začala domáca súťaž. Po prvom inkasovanom góle sme mali 10 minút, keď sme sa potrebovali dostať do zápasu. Oba góly sme dostali po hrubých chybách v obrane. Senica dokázala, že je skúsenejším tímom, my sa stále učíme, máme mladý káder s neskúsenými futbalistami. Zápas o týždeň bude totálne iný, dnes sme videli svoje i súperove silné a slabé stránky, zápas si zanalyzujeme a chceme sa dobre pripraviť. Do odvety si veríme, som optimista, človek čo robí šport musí byť optimista, máme 7 dní na prípravu do odvety. Po tomto zápase poznáme svojho súpera oveľa viac a dokážeme sa na neho ešte lepšie pripraviť. Chceme postúpiť."



------------------------------

IFK Göteborg - AS Trenčín 0:0



Slovenský futbalový klub AS Trenčín renmizoval vo štvrtkovom prvom zápase 2. predkola Európskej ligy UEFA 2013/2014 vo švédskom Helsingborgu s IFK Göteborg bez gólov.

Zverenci trénera Ľubomíra Nosického statočne v ich európskom debute odolávali počas celého duelu mocnému náporu domácich, keď už od 10. minúty hrali bez vylúčeného obrancu Roberta Mazáňa. Majú ale sľubnú pozíciu do odvety, ktorá je na programe v Dubnici budúci týždeň.

Domáci začali veľkým náporom a už v 4. minúte hasil pred Vibenom v šestnástke obranca Mazáň. Potom ale prišiel šok pre hostí, práve Mazáňovi ušiel Vibe, ten ho skosil a rozhodca mu nekompromisne ukázal červenú kartu. Švédi hrali kombinačne, tlačili sa dopredu, skóre mohol otvoriť v 20. minúte Haglund, ale minul. Veľkú šancu zahodil v 23. minúte jeho spoluhráč Söder, ktorý po peknej kombinácii utekal u uhla na Volešáka sám, ale strieľal veľmi nepresne. Trenčín sa napriek oslabeniu sympaticky snažil a s vypätím odolával snahe IFK. Domáci opäť zatlačili v závere polčasu, v 42. minúte nebezpečne zo šestnástky strieľal A. Johansson, ale Volešák sa vytiahol. O pár okamihov sa už dostával do veľkej šance Hysén, ale hosťujúci obranca v poslednej chvíli zblokoval. A v 45. minúte nemal Volešák problém ani s Haglundovou strelou.

Aj nástup do druhého polčasu domácim vyšiel v aktivite, v 47. minúte to skúsil Haglund. Príležitosť mal v 67. minúte aktívny Söder, no nie a nie trafiť. IFK pridal plyn a prišli veľké šance Hyséna aj Dyrestama, ale Volešák podržal Trenčanov. V 75. minúte pekne zakombinovali Hysén a Söder, vytvorili čistú šancu Vibemu, ale ten ňou trestuhodne pohrdol. V 77. minúte výborne vystrelil z priameho kopu J. Johansson, ale skvelý Volešák vyrazil na roh. Slovenský klub mohol vypáliť rybník Švédom v 85. minúte, do veľkej šance sa dostal Adi, ale neuspel proti pohotovému brankárovi Alvbagemu. Zúfalý nápor a bezmocnosť domácich strelcov korunoval v 90. minúte Salomonsson, ktorý napálil loptu len do pravej tyčky. V závere sa hostia ubránili a domácim sa po konečnom hvizde ušiel piskot od 4282 prítomných divákov.

ŽK: A. Johansson - Holúbek, Adi, ČK: 10. Mazáň (Trenčín), rozhodoval: Mazzoleni (Tal.), 4282 divákov.

zostavy a striedania:

IFK Göteborg: Alvbage - Salomonsson, Dyrestam, Jonsson, A. Johansson - Vibe, Haglund, J. Johansson, Larsson (60. Sobralense) - Söder, Hysén

AS Trenčín: Volešák - Mazáň, Ramon, Kleščík, Čögley - Baez - Mondek (71. Mazan), Štefánik (93. Bariš), Holúbek, William (78. Ďuriška) – Adi


Hlasy po zápase

Ľubomír Nosický, tréner Trenčína: "Bilo sme plní očakávania a tešili sme sa na tento zápas. Chceli sme sa prezentovať svojou kombinačnou hrou. Nebolo ale jednoduché hrať od 10. minúty bez vylúčeného hráča. Pokiaľ nám stačili sily v prvom polčase, snažili sme sa hrať aj aktívne dopredu. Mali sme tam aj zopár nebezpečných akcií. V druhom polčase nám už časom ubúdali sily. Myslím ale, že celé mužstvo pracovalo tímovo a veľmi zodpovedne. Dôležité bolo, že Miloš Volešák v bráne mal svoj deň. Mal niekoľko perfektných zákrokov. Hráči si siahli na dno síl a dosiahli výsledok, ktorý je pred odvetou zaujímavý a šance sú stále otvorené."

Róbert Mazáň, obranca Trenčína: "Bola lopta odrazená z rohu a myslel som si, že nebudem posledný. Potom mi zakričali, už som hráča nestihol, on si to hodil a jediné, čo ma napadlo, bolo ísť do sklzu. Dopadlo to nešťastne."

Miloš Volešák, brankár Trenčína: "Myslím, že to bolo veľmi ťažké, hlavne kvôli tomu vylúčeniu na začiatku. Ale popasovali sme sa s tým a nemáme sa za čo hanbiť. Dvojzápas je stále otvorený. Sústredili sme sa na brejky, škoda, že sme to nevyužili. Boli dobrí na lopte, technicky výborne pripravení, vynikajúci aj vo vzduchu. Bol to nepríjemný súper. Som rád, že som chalanom mohol pomôcť, na to som tam v tej bráne."

---------------------------

Olimpija Ľubľana - MŠK Žilina 3:1 v 1. zápase 2. predkola




Futbalisti MŠK Žilina prehrali vo štvrtkovom prvom zápase 2. predkola Európskej ligy UEFA 2013/2014 na ihrisku slovinskej Olimpije Ľubľana 1:3 (0:2). Odveta je na program o týždeň na Štadióne pod Dubňom, zverenci trénera Adriána Guľu si vďaka gólu Ivelju z tretej minúty nadstaveného času postupovú situáciu skomplikovali.

Žilinčania si verili, majú dravé brejkové mužstvo a v Ľubľane nastúpili aj s novou posilou na ľavom kraji obrany Hučkom. V prvom polčase však domáca Olimpija predviedla "šošonom" lekciu z efektivity, keď Šporar v 19. minúte napriahol spoza šestnástky a trafil presne k pravej žrdi Dúbravkovej brány. Domáci dostali krídla a náskok zvýšili už o sedem minút, keď po kombinácii Zebu s Djurkovičom druhý menovaný úplne voľný v šestnástke umiestnil loptu k žrdi. Znížiť mohol v 42. minúte Mabouka, no Džafič jeho pokus vytesnil na roh. V prvom polčase prišlo až k dvom vylúčeniam, najskôr opustil plochu Delamea-Mlinar a v nadstavenom čase Bello po zbytočnej druhej žltej karte opäť vyrovnal pomer síl na ihrisku.

Guľovi zverenci po zmene strán nevyvinuli veľkú snahu na aspoň skorigovanie výsledku. Hučko v 53. minúte vystrelil veľmi nepresne a ďalšie šance sa takmer vôbec nerodili. Keď už sa zdalo, že Olimpija si dvojgólový náskok ustráži, našiel Majtán dlhým pasom v šestnástke Picha a po jeho sklepnutí Škvarka prudko po zemi znížil - 2:1. Žilinčania však nezvládli záver zápasu a inkasovali z kopačky Ivelju, v dôsledku čoho budú musieť doma doháňať dvojgólové manko.

Olimpija Ľubľana - MŠK Žilina 3:1 (2:0)
Góly: 19. Šporar, 26. Djurkovič, 90.+3 Ivelja - 82. Škvarka. Rozhodoval: Tohver (Est.), ŽK: Zarifovič, Zeba - Bello, Pečovský, Hučko, ČK: 41. Delamea-Mlinar - 45.+1 Bello po druhej ŽK.

zostavy a striedania:

Ľubľana: Džafič - Jovič, Delamea-Mlinar, Zarifovič, Bagarič - Trifkovič, Ivelja - Omladič, Zeba (73. Mbatama), Djurkovič (46. Mitrovič) - Šporar (77. Valenčič)

Žilina: Dúbravka - Mabouka, Piaček, Akakpo, Hučko - Pečovský - Mihalík (63. Guba), Bello, Paur (46. Škvarka), Pich - Majtán


Hlasy po zápase:

Adrián Guľa, tréner MŠK Žilina: "Mali sme málo sebavedomý vstup do zápasu, čo súper využil na komfortné dvojgólové vedenie. Potom sme zvýšili aktivitu, chlapci sa chceli vrátiť do zápasu a naskytla sa nám šanca po vylúčení domáceho hráča. Už o chvíľu sme však urobili rovnaký skrat a prišli o Bella. Podarilo sa nám po prestávke zdvihnúť hlavy, hrali sme lepšie, dali sme dôležitý gól a mohli sme aj vyrovnať. Na našu smolu sme však v závere inkasovali tretíkrát, čo je škoda, lebo lepšie by sa nám v odvete dýchalo po prehre 1:2."


1. zápasy 2. predkola EL 2013/2014:

Dila Gori - Aalborg 3:0 (0:0)
Góly: 61. Modebadze, 68. a 90. Gorelišvili


Irtyš Pavlodar - Široki Brijeg 3:2 (2:0)
Góly: 14. Šomko, 41. Jurin, 86. Sujumbajev - 56. Kordič, 64. Silič


FK Ventspils - Jeunesse Esch 1:0 (1:0)
Gól: 10. Hoffmann (vlastný)


FK Karabach - Piast Gliwice 2:1 (1:1)
Góly: 40. Richard, 83. Reynaldo - 19. Robak
/za hostí C. Horváth celý zápas, M. Ižvolt do 68. min., P. Cicman od 46. min./


FC Honka - Lech Poznaň 1:3 (1:1)
Góly: 17. Vasara - 11. Ubiparip, 53. Teodorczyk, 71. Kamiński,


Šachťor Soligorsk - Milsami Orhei 1:1 (1:0)
Góly: 16. Sitko - 56. Leuca


Dinamo Minsk - Lokomotiva Záhreb 1:2 (0:2)
Góly: 62. Veselinovič - 11. Situm, 41. Misič, ČK: 73. Simovič (Minsk)


Zrinskij Mostar - Botev Plovdiv 1:1 (1:0)
Góly: 21. Simeunovič - 48. Kortzorg. ČK: 45. Stojkič - Domovcijski


Beroe Stara Zagora - Hapoel Tel Aviv 1:4 (1:2)
Góly: 25. Christov - 5. Sasha, 9. a 54. Damari, 60. Shechter


Skonto Riga - Slovan Liberec 2:1 (1:1)
Góly: 39. Sabala, 47. Karasauskas - 8. Grybauskas (vl.)
/za hostí L. Szabo od 81. min./


IF Strömsgodset - VSC Debrecín 2:2 (0:1)
Góly: 53. Horn, 90.+3 Kovacs - 36. a 55. Sidibe (druhý z 11 m), ČK: 67. Bodi (Debrecín)


Petrolelum Plojesť - Vikingur Gota 3:0 (1:0)
Góly: 26. de L. P., 49. a 68. Grozav


Černomorec Odesa - Dacia Kišiňov 2:0 (0:0)
Góly: 46. Guy, 90.+4 Antonov


Maccabi Haifa - Chäzär Länkäran 2:0 (1:0)
Góly: 37. Ezra, 55. Turgeman


Malmö FF - FC Hibernian 2:0 (2:0)
Góly: 11. Hamad, 13. Eriksson


IL Hödd - FC Aktobe 1:0 (1:0)
Gól: 28. Standal


Rosenborg Trondheim - St. Johnstone 0:1 (0:1)
Gól: 19. Wright


Anorthosis Famagusta - Gefle IF 3:0 (2:0)
Góly: 12. a 33. Garcia (prvý z 11 m), 84. Colautti


IL Tromsö - Inter Baku 2:0 (1:0)
Góly: 43. Ondrášek, 62. Andersen

FK Kutesi - FK Sarajevo 3:2 (2:2)
Góly: 24. Hoxha, 45.+1 Popovič, 58. Alimucaj - 32. Popovič (vl.), 33. Haurdič

Differdange 03 - FC Utrecht 2:1 (1:1)
Góly: 26. a 57. Er Rafik - 2. Mulenga

FC Thun - Chikhura Sachkhere 2:0 (2:0)
Góly: 13. Sanogo, 38. Schirinzi

FC Valette - FC Minsk 1:1 (1:1)
Góly: 45. Fenech - 6. Sachivko

FK Jagodina - Rubin Kazaň 2:3 (0:2)
Góly: 72. Damjanovič, 90. Lepovič - 12. Prudnikov, 21. Natcho, 87. Rondon

Žalgiris Vilnius - Pjunik Jerevan 2:0 (0:0)
Góly: 47. Bilinski, 66. Leliuga

Sparta Praha - BK Häcken 2:2 (1:0)
Góly: 33. a 66. Lafata - 69. Mohammed, 77. Makondele
/za domácich L. Pauschek do 90. min./

Škoda Xanthi - FC Linfield Belfast 0:1 (0:1)
Gól: 25. Burns

Trabzonspor - Derry City 4:2 (3:2)
Góly: 10. Mierzejewski, 16. Paulo, 39. Molloy (vl.), 52. Kacar - 24. McDaid, 32. Kavanagh

Hajduk Split - FK Turnovo 2:1 (1:1)
Góly: 8. Bencun, 79. Maloca - 45.+1 Blaževski (z 11 m)

Astra Giurgiu - Omonia Nikózia 1:1 (1:0)
Góly: 8. Bukari - 66. Paulo

CZ Belehrad - IBV Vestmannaeyjar 2:0 (1:0)
Góly: 12. Pecnik, 76. Mijailovič

Vojvodina Novy Sad - Honvéd Budapešť 2:0 (1:0)
Góly: 19. Trajkovič, 71. Vranjes (z 11 m), ČK: 21. Nastiš (Vojvodina)

Slask Vroclav - Rudar Pljevlja 4:0 (2:0)
Góly: 5. a 9. Paixao, 56. Sobota, 70. Plaku
/za domácich M. Kelemen iba na lavičke náhradníkov/

HNK Rijeka - Prestatyn Town 5:0 (2:0)
Góly: 19., 23. a 59. Benko, 67. Jugovič, 85. Zlomislič

KR Reykjavík - Standard Liége 1:3 (1:1)
Góly: 35. Finnbogason - 44. Kanu, 62. Batshuayi, 90.+1 M'Poku

UBK Breidablik - Sturm Gratz 0:0