Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Šport

Slováci na šachovej olympiáde nedali šancu Cypru, ženy Malajzii

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

V tureckej metropole súťaží rekordných 158 krajín. Olympiáda sa hrá švajčiarskym systémom na jedenásť kôl, víťazné poháre sa budú udeľovať v nedeľu 9. septembra.

Istanbul 29. augusta (TASR) - V utorňajšom 1. kole Svetovej šachovej olympiády v Istanbule zaknihovali Slováci "povinné" víťazstvo nad papierovo slabším súperom, keď v open turnaji zdolali Cyprus jednoznačne 4:0.

Najrýchlejší proces spravil Peter Michalík hrajúci s čiernymi figúrkami so Steliosom Lazarisom, zakrátko ho nasledoval Marián Jurčík a Tomáš Petrík v súboji tímových jednotiek nedal šancu Renosovi Melasovi. Totálnu výhru SR spečatil Milan Pacher. Ženy nad Malajziou vyhrali len o čosi menej presvedčivo 3,5:0,5.

"Prvé kolo bolo pre našich chlapcov aj dievčatá povinnou jazdou. Na prvých šachovniciach hrali premiérovo za Slovensko Tomáš Petrík a Zuzka Borošová, premiéru v reprezentačnom družstve mali Milan Pacher a Peter Michalík a prvú výhru na olympiáde zaknihoval Marián Jurčík. Všetci sme sa tešili, ale ťažké zápasy nás ešte len čakajú," povedal pre TASR prezident Slovenského šachového zväzu (SŠZ) Martin Huba.

Tu bude player


V poradí 40. olympiádu otvoril turecký minister športu a mládeže Suat Kilic úvodným ťahom za Číňanku Süe Čao v zápase ženského turnaja s Bangladéšom, ktorému prihliadali prezident Medzinárodnej šachovej federácie Kirsan Iljumžinov a šéf Tureckého šachového zväzu Ali Yazici.

V tureckej metropole súťaží rekordných 158 krajín. Olympiáda sa hrá švajčiarskym systémom na jedenásť kôl, víťazné poháre sa budú udeľovať v nedeľu 9. septembra.

V stredu pokračovali boje za 64 políčkami 2. kolom, Slovákov čakal Ekvádor a dievčatá nastúpili proti Litve.

"Ekvádor má silného hráča na prvej šachovnici, ale verím, že Ľubo Ftáčnik minimálne udrží remízu, prípadne by mohol aj vyhrať. To by bolo skvelé, lebo na ostatných šachovniciach máme lepších hráčov. Rovnako je to aj v ženskej súťaži, kde na poste jednotky je u súperiek veľmi silná Viktoria Cmyliteová, ale naše dievčatá na ďalších pozíciách sú rejtingovo vyššie. Myslím, že by sme mohli vyhrať oba zápasy," dodal Huba.

V stredu pokračujú boje za 64 políčkami 2. kolom, Slovákov čakal Ekvádor a dievčatá nastúpili proti Litve.

Výsledok - 1. kolo:

MUŽI:

SLOVENSKO - Cyprus 4:0
Tomáš Petrík - Renos Melas 1:0
Peter Michalík - Stelios Lazaris 1:0
Marián Jurčík - Vassilis Aristotelous 1:0
Milan Pacher - Pavlos Constantinou 1:0

ŽENY:

Malajzia - SLOVENSKO 0,5:3,5
Azman Hisham Nur Najiha - Zuzana Borošová 0:1
Azman Hisham Nur Nabila - Regina Pokorná 0:1
Mi Yen Fong - Julia Kočetkovová 0:1
Li Ting Tan - Alena Mrvová 0,5:0,5