Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Šport

Slováci proti Dánsku aj s Radivojevičom, príde aj Kudroč

Foto: TASR/František Iván

Zápasy s dánskou reprezentáciou sú súčasťou 2. ročníka projektu Euro Hockey Challenge.

Košice 2. apríla (TASR) - Slovenská hokejová reprezentácia v pondelok v Košiciach odštartovala druhú časť prípravy na svetový šampionát s jednou menšou zmenou v kádri.

Pred dvojzápasom s Dánskom pribudol do kádra útočník ruského klubu Atlant Mytišči Branko Radivojevič, no v nominácii figuruje i meno obrancu Kristiána Kudroča (Ässät Pori, Fín.), ktorý sa k tímu pripojí v priebehu stredy.

Slováci majú za sebou kemp v Piešťanoch, pričom kormidelník Vladimír Vůjtek sa pred dvojzápasom so severským súperom už nebude spoliehať na služby obrancu Matúša Raisa z Nitry, ktorého nahradil Richard Stehlík (Atlant Mytišči, Rus./KHL).


Tréner Vladimír Vůjtek o príprave



Tu bude player



"Všetci hráči sú v Košiciach okrem Kristiána Kudroča, ktorý pricestuje v stredu poobede. Sledujeme situáciu aj v iných súťažiach, možno vypadne Liberec a príde Milan Bartovič, samozrejme i Ameriku a mužstvá, kde hrajú ďalší slovenskí hráči. Potom si počkáme na finalistov extraligy," uviedol Vůjtek.

V Piešťanoch absolvoval reprezentačný výber úvodnú časť prípravy zameranú na fyzickú záťaž.

"Tréningy sú nutné a potrebujeme ich, venovali sme sa hlavne fyzickej príprave. Teraz to trošku zmeníme, ale stále pôjde o fyzickú prípravu, ale úvodné dva duely by sme chceli hrať v plnej forme a s plným nasadením. Každý tím na MS má svoje kvality, Dáni už potrápili viackrát favoritov vrátane Česka, teda na každý zápas sa musíme sústrediť a pripraviť sa na sto percent. Kto sa postaví do bránky v prvom zápase neprezradím, rozhodnem sa vo štvrtok večer," povedal Vůjtek.

Branko Radivojevič
Foto: TASR/František Iván
K tímu sa pripojil Radivojevič, pre ktorého sa skončila klubová sezóna po vypadnutí Atlantu Mytišči v semifinále Západnej konferencie KHL, keď bol nad ich sily Petrohrad.

"V Košiciach bola vždy dobrá atmosféra, určite si chcú zahrať zápas aj ostatní chalani. Dánsko je nepríjemný súper, veľmi dobre korčuliarsky vybavený a verím, že to budú zaujímavé zápasy, v ktorých zvíťazíme. Cítim sa dobre a teším sa na tréningy. Lídrami musia byť všetci, pričom je dôležitá dobrá partia. Šampionát je ešte veľmi ďaleko, no verím, že všetci budú zdraví a potom sa uvidí," zamyslel sa Radivojevič, ktorý už zarezával naplno na úvodnom tréningu v Steel aréne (od 17.00).

Obrovská výzva stojí pred trojicou slovenských gólmanov. Peter Hamerlík, Július Hudáček a Ján Laco môžu po prvý raz zažiť atmosféru svetového šampionátu. Práve Hudáček s Hamerlíkom dorazili na jednom aute.

"Šiel som vlakom a ráno napísal Julovi, či má cestu okolo stanice a či ma nemôže vyzdvihnúť. Povedal, že jasné, no chvíľočku meškal. Výstroj som rozložil trom chalanom a verím, že ju teraz pozbieram," prezradil s úsmevom na tvári Hamerlík, ktorý si nemyslí, že záverečná nominácia by mohla ovplyvniť ich kamarátstvo. "Predsa sme len jeden národ, je úplne jedno, kto dostane šancu, musíme sa navzájom povzbudzovať," skonštatoval gólman Třinca, ktorému pri rozhovore asistovali červené betóny: "Nie sú to tie, v ktorých som vychytal titul v českej extralige. Bohužiaľ, sú to tie, v ktorých sme vypadli tento rok hneď v prvom kole. Nie som však vôbec poverčivý," dodal jedným dychom.



Brankár Peter Hamerlík pred zrazom:



Tu bude player


Zápasy s dánskou reprezentáciou sú súčasťou 2. ročníka projektu Euro Hockey Challenge. Slovenská reprezentácia v ňom odohrá v tejto sezóne dovedna šesť duelov. Dva zápasy odohrajú v Jaroslavli proti domácemu Rusku (13.-14. apríla) a dve stretnutia proti Česku, v Prahe 18. apríla a v Bratislave 20. apríla.



Nominácia na dvojzápas v Košiciach:

Brankári: Peter Hamerlík (HC Oceláři Třinec, ČR, počet reprezentačných zápasov 8 / gólov 0), Július Hudáček (Södertälje SK, Švéd., 6/0), Ján Laco (Lev Poprad, SR/KHL, 6/0)

Obrancovia: Ivan Baranka (Spartak Moskva, Rus./KHL,48/3), Michal Grman (HC 05 Banská Bystrica, 2/0), Ivan Jankovič (HK 36 Skalica, 0/0), Peter Mikuš (HC Mountfield České Budějovice, ČR, 12/0), Michal Sersen (HC Sparta Praha, ČR, 31/2), Tomáš Starosta (Jugra Chanty-Mansijsk, Rus./KHL, 106/3), Richard Stehlík (Atlant Mytišči, Rus./KHL, 73/2) René Vydarený (HC České Budějovice, ČR, 63/3), Kristián Kudroč (Ässät Pori, Fín., 21/1)

Útočníci: Mario Bližňák (HC Sparta Praha, ČR, 7/0), Martin Cibák (Neftechimik Nižnekamsk, Rus./KHL, 47/6), Peter Galamboš (MHC Mountfield Martin, 0/0), Marcel Hossa (Dinamo Riga, Lot./KHL, 87/24), Marek Hovorka (Rytíři Kladno, ČR, 5/0), Milan Kytnár (HPK Hämeenlinna, Fín., 0/0), Patrik Lušňák (HK 36 Skalica, 4/0), Juraj Mikúš (TPS Turku, Fín., 45/8), Štefan Ružička (Spartak Moskva, Rus./KHL, 36/13), Tomáš Surový (CSKA Moskva, Rus./KHL, 65/11), Ján Sýkora (HC 05 Banská Bystrica, 2/0), Rastislav Špirko (Lev Poprad, SR/KHL, 15/2), Branko Radivojevič (Atlant Mytišči, Rus./KHL, 81/9).