Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Šport

Slovan Bratislava zvíťazil nad Ludogorcom Razgrad 2:1

Na snímke vľavo Juraj Halenár strelil rozhodujúci gól a vpravo jeho spoluhráč Jiří Kladrubský Foto: TASR/Martin Baumann

Útočník Juraj Halenár strelil oba góly Slovana Bratislava.

Bratislava 17. júla (TASR) - Futbalisti bratislavského Slovana zvíťazili v stredajšom prvom zápase 2. predkola Ligy majstrov 2013/2014 na domácej pôde nad bulharským šampiónom Ludogorcom Razgrad 2:1 (0:0).

Hostia viedli od 65. minúty po dorážke fínskeho obrancu Tera Mäntyläho. Slovan vzápätí mohol vyrovnať, ale český hrot Pavel Fořt nepremenil jedenástku. V závere však Slovan oslabený o vylúčeného Erika Grendela vďaka dvom gólom Juraja Halenára z 87. a 90.+2 minúty senzačne otočil skóre, pričom víťazný zásah zaznamenal útočník slovenského majstra z penalty. Na ihrisku bol pritom len od 75. minúty.

Odveta je na programe v stredu 24. júla o 19.30 SELČ (v Bulharsku je o hodinu viac - pozn.) v Razgrade.


prvý zápas 2. predkola Ligy majstrov 2013/2014:

Slovan Bratislava - Ludogorec Razgrad 2:1 (0:0)



Góly: 87. a 90.+2 Halenár (druhý z 11 m) - 65. Mäntylä. Rozhodovali: Taylor - Burt, Bankes (všetci Angl.), ŽK: Kladrubský, Grendel, Kolčák - Djakov, Moti, Bakalov, V. Stojanov, ČK: 80. Grendel po druhej ŽK, 8126 divákov.

zostavy a striedania:

Slovan: Putnocký - Bagayoko, Kolčák, Gorosito, Josimov - Žofčák (6. Hlohovský, 68. Peltier), Kladrubský - Grendel, Mészáros, Milinkovič - Fořt (75. Halenár)

Razgrad: V. Stojanov - Caicara, Mäntylä, Moti, Minev - Zlatinski, Djakov - Abalo (52. Aleksandrov), Espinho, I. Stojanov (76. Bakalov) - Platini (8. Bezjak)




Slovanu spravilo už v 6. minúte škrt cez rozpočet zranenie kapitána Žofčáka, ktorého miesto zaujal Hlohovský a kuriozitou bolo, že už o dve minúty nútene striedali aj hostia. Prvý polčas priniesol miernu prevahu Razgradu, lenže ani jedno z mužstiev si nevytvorilo vážnejšiu šancu a tak boli diváci svedkami pochodového futbalu. V 22. minúte nevyšiel Milinkovičovi pas na Fořta a z brejku takmer udreli "zeleno-bieli", no Espinho akciu zbrzdil a namieril len do náručia Putnockého. V 39. minúte Josimov našiel centrom Hlohovského, ktorý akrobaticky ramenom tečoval loptu, no gólman súpera účinne zasiahol. Pred koncom prvého polčasu mali hostia dobrú pozíciu po faule Grendela v šestnástkovom oblúku, no I. Stojanov s ňou naložil zle a vypálil do nebies.

Na snímke vľavo Juraj Halenár strelil rozhodujúci gól a vpravo jeho spoluhráč Nicolas Gorosito
Foto: TASR/Martin Baumann

V 51. minúte sa Kolčákovi skĺzla lopta vo vlastnom pokutovom území po ruke až k Bezjakovi, ale ten z otočky dezorientovaný netrafil odkrytú ľavú časť Putnockého brány. Mohlo platiť nedáš-dostaneš, Mészáros z vnútra šestnástky vystrelil dostatočne tvrdo, ale na smútok tribún zreteľne nad bránu. Slovan potom pritlačil, ale defenzívu súpera nie a nie prelomiť, okrem jedného krížneho centra a Kolčákovej strely totiž "belasí" viac nevymysleli a prišiel trest. V 65. minúte Zlatinski z priameho kopu z 30 m poslal loptu rafinovane s odskokom na Putnockého, ktorý ju len vyrazil pred Mäntyläho a ten otvoril skóre - 0:1. Už o tri minúty dostal Slovan výhodu penalty po stiahnutí Hlohovského, ibaže Fořtovovu neumiestnenú strelu brankár vyrazil. V mizérii pokračoval v 80. minúte Grendel, ktorý dostal druhú žltú kartu a oslabil svoj tím v závere stretnutia a tiež v odvete. Tŕň z päty trápiaceho sa slovenského majstra vytrhol v 87. minúte Halenár, ktorý sa zdravo nasrdil a z 20 m pravačkou takmer roztrhol sieť - 1:1. Záver stretnutia priniesol neuveriteľné momenty šťastia pre domáci tím. Gólman V. Stojanov už v nadstavenom čase netakticky vybehol na kraj šestnástky a "skosil" Peltiera, rozhodca fúkol do píšťalky a hrdina zápasu Halenár nezaváhal - 2:1. V odvete sú šance na postup pre oba tímy otvorené.

Na snímke v pozadí Tero Mäntylä (Razgrad) strieľa gól brankárovi Slovana Matúšovi Putnockému
Foto: TASR/Pavel Neubauer

Hlasy po zápase:

Ivajlo Petev, tréner Ludogorcu Razgrad: "Rozhodol záver zápasu, keď Slovan hral oslabený a napriek tomu dal dva góly. Prehrali sme zápas naivným spôsobom. Keď sme boli vo vedení, mali sme hrať inak. Som veľmi sklamaný z výsledku, ale to je futbal. Slovanu sme sami dali šancu. Som rozčarovaný, že ako sme hrali aj v záverečnej fáze, keď bol stav vyrovnaný 1:1. To je ale odraz aj nášho tímu. Stále máme šancu do odvety, urobíme všetko preto, aby sme zvíťazili. Nemôžeme ale urobiť také chyby ako v zápase v Bratislave."



Samuel Slovák, tréner Slovana Bratislava: "Verím v to, že keď nám okolnosti aj neprajú, dokážeme otočiť zápas. A to sa aj stalo, po veľmi zaujímavom konci sme zvíťazili 2:1. Bol to ťažký zápas, emócie treba držať na uzde, Erik si to asi neuvedomil, že už má žltú kartu. Futbal sa nám dnes odmenil, lebo sme otočili zápas aj v desiatich. V prvom polčase sme nechceli urobiť chybu. Chceli sme nechať pocítiť Ludogorec, že môže hrať a my by sme mu dali gól z nejakej šance. Žiaľ bohu dostali sme gól, ale našťastie sme to otočili. V Razgrade sa budeme usilovať o to, aby sme neprehrali, to by znamenalo náš postup. Zápas to bude určite nesmierne náročný, dokonale nás preverí. Verím, že to zvládneme. Hoci gól v našej sieti ma mrzí."



Erik Grendel, stredopoliar Slovana: "Zápas som po vylúčení dopozeral v televízii v šatni a tlačil na diaľku chlapcov, nech to otočia. Pri penalte Jura Halenára som bol pokojný, vedel som, ako to kope. V odvete nebudem môcť nastúpiť, ale určite chcem ísť do Bulharska. Uvidíme, či ma chalani vezmú so sebou."

Matúš Putnocký, brankár Slovana: "Škoda inkasovaného gólu, nepodržal som pri ňom mužstvo. Mal som tú loptu chytať, našťastie chlapci potom zabrali aj za mňa. Myslím, že sme získali psychologickú výhodu pred súperom, keď sme v závere v priebehu pár minút otočili zápas. Je to pre nás povzbudenie."

Juraj Halenár, útočník Slovana: "Zápas nemal vysoké tempo, po príchode na ihrisko som sa snažil s Lesterom hrať na kolmé lopty. Bolo to ťažké, ale nakoniec sa nám zápas podarilo otočiť a sme šťastní. Je však za nami iba polčas, musíme sa dobre pripraviť na odvetu."



Sumáre - 1. zápasy 2. predkola LM:

Širak Gjumri - Partizan Belehrad 1:1 (0:0)
Góly: 48. Hakobjan - 90.+3 Volkov

HJK Helsinki - JK Nomme Kalju 0:0


Nefči Baku - Skenderbeu Korca 0:0


Sligo Rovers - Molde FK 0:1 (0:1)
Gól: 42. Chima Chukwu


IF Elfsborg - Daugava Daugavpils 7:1 (1:0)
Góly: 20. a 62. Rohden, 48. Sokolovs (vl.), 61. Nilsson, 68. Bangura, 89. Claesson, 90.+2 Holmen - 78. Iizuka


The New Saints - Legia Varšava 1:3 (1:0)
Góly: 12. Fraughan - 47. Kucharczyk, 57. Saganowski, 74. Kosecki
/za hostí D. Kuciak odchytal celý zápas/


Cliftonville FC - Celtic Glasgow 0:3 (0:2)
Góly: 25. Lustig, 31. Samaras, 85. Forrest


FC ETO Györ - Maccabi Tel Aviv 0:2 (0:0)
Góly: 76. Yitzhaki, 90.+4 Alberman
/za domácich Ľ. Kamenár odchytal celý zápas/