Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Šport

Slovan v závere vstal z mŕtvych, Slováka mrzel inkasovaný gól

Na snímke vľavo Juraj Halenár strelil rozhodujúci gól a vpravo jeho spoluhráč Nicolas Gorosito (Slovan) v prvom zápase 2. predkola Ligy majstrov vo futbale medzi ŠK Slovan Bratislava - PFK Ludogorec Razgrad 17. júla 2013 v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann

Hrdinom sa pred vyše osemtisícovou kulisou stal útočník Juraj Halenár.

Bratislava 18. júla (TASR) - Šance na ďalší postup v prestížnej Lige majstrov 2013/2014 vzkriesili futbalisti slovenského šampióna Slovana Bratislava až v posledných možných momentoch úvodnej konfrontácie 2. predkola. V stredu večer na bratislavských Pasienkoch vstali z mŕtvych v úplne posledných minútach súboja s bulharským majstrom Ludogorec Razgrad napriek tomu, že prehrávali ešte v 87. minúte 0:1 a hrali oslabení o zbytočne vylúčeného Erika Grendela. Výhra 2:1 im dáva viac ako solídnu šancu do odvety 24. júla v Bulharsku.

Hrdinom sa pred vyše osemtisícovou kulisou stal útočník Juraj Halenár, ktorý exportnou strelou, resp. využitou penaltou v nadstavenom čase premenil takmer stratený večer v úspech domáceho klubu. Do odvety o týždeň v Bulharsku tak Slovan napriek inkasovanému gólu predsa len pôjde vo výhodnejšej pozícii.

Podľa trénera "belasých" Samuela Slováka začal jeho tím v prvom polčase, ktorý veľa futbalovej krásy nepriniesol, opatrne preto, aby súpera vytiahol z obrannej ulity. "Toto je pohárový dvojzápas. Do prvého polčasu sme išli s tým, aby sme neurobili chybičku. Chceli sme, aby Ludogorec pocítil, že môže hrať, a že nám sa podarí streliť gól z nejakej situácie a budeme mať výhodu. Aj sme jednu príležitosť mali, no nevyužili sme ju. Potom v druhom polčase sme samozrejme pritlačili a získali ihrisko pre seba, no v zlom čase prišiel gól v podstate z ničoho. Lebo my sme súpera do šancí nepúšťali. Chceli sme byť efektívnejší, to sa nám nakoniec podarilo a strelili sme dva góly," hodnotil duel na pozápasovej tlačovej konferencii.

Domácemu tímu možno do taktiky zasiahlo aj vynútené striedanie zraneného kapitána Igora Žofčáka už v šiestej minúte stretnutia. Otázna je tak jeho účasť v odvete. "To sa uvidí v najbližších hodinách, možno do dvoch dní budeme vedieť presne, aké vážne je jeho zranenie. Má problém s trieslami," vysvetlil Slovák.

So Slovanom to vyzeralo zle-nedobre, zlomovým bol okamih v 75. minúte, keď českého útočníka Pavla Fořta, ktorý vzápätí po inkasovanom góle nepremenil penaltu, vystriedal v 75. minúte Halenár. Jeden z kľúčových hráčov slávneho ťaženia Artmedie Petržalka v LM 2005/2006 v poslednom čase nedostával od trénera väčší priestor v základnej zostave, streda ale bola jeho jasným triumfom.

"Otázka nestojí, či má alebo nemá na to, aby hrával dlhšie. V mužstve nemôže byť len desať futbalistov. Niekedy hrá ten, niekedy druhý. Juro bol veľmi užitočný, a ide o to, aby hráči boli užitoční. Či hrá desať alebo deväťdesiat minút, to nie je až také podstatné. Dnes potiahol Juro a ja som veľmi rád, že pred takouto kulisou bol hrdinom. Potvrdil svoje strelecké kvality a aj ostatní sa k nemu pridali bojovnosťou," skonštatoval na margo strelca večera Slovák.

Slovan veľmi dobre vie, že v odvete 24. júla v Razgrade ho čaká horúca pôda. Kouč Slovák ale verí, že rekordný 7-násobný slovenský majster v Bulharsku neprehrá. "Budeme sa určite pripravovať na ten zápas tak, aby sme ho neprehrali, to by znamenalo postup. Dúfam, že sa nám to podarí, aj keď samozrejme mrzí ma gól v našej sieti. Ideme tam ako víťazný tím, ale bude to určite veľmi náročné," dodal.