Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 5. jún 2024Meniny má Laura
< sekcia Šport

Slovenskí volejbalisti prehrali so Španielskom a v EL skončili štvrtí

Slovenskí volejbalisti Foto: TASR/Milan Kapusta

Víťazmi Európskej ligy sa stali hráči Holandska, ktorí vo finále zdolali domáce Turecko po päťsetovej bitke 3:2.

Ankara 1. júla (TASR) - Slovenskí volejbaloví reprezentanti prehrali v nedeľňajšom zápase Final Four Európskej ligy v tureckej Ankare so Španielskom 1:3 a obsadili konečné štvrté miesto.

Bronz si vybojovali Španieli, ktorí pred rokom prehrali vo finále v Košiciach práve so Slovenskom 2:3. Slováci tak nepridajú do medailovej zbierky dvoch zlatých a jednej bronzovej ďalší cenný kov.

Víťazmi Európskej ligy sa stali hráči Holandska, ktorí vo finále zdolali domáce Turecko po päťsetovej bitke 3:2.

Final Four EL - o 3. miesto:
Slovensko - Španielsko 1:3 (-26, 27, -20, -26)

115 minút, rozhodovali: F. Garthoff (Nem.), V. Sampaolo (Tal.), 300 divákov

Slovensko: Skladaný, Bencz, Ogurčák, Joščák, Kašper, Chrtiansky ml., libero Kubš (Jakubov, Zaťko, Száraz, Hupka). Tréner: Š. Chrtiansky

Španielsko: Hernán, Peréz, Noda, Delgado, Sugranes Martinez, Fernandez, libero Gamiz (Rodriguez, Rocamora, Viciana). Tréner: F. Muňoz

Finále:
Holandsko - Turecko 3:2 (16, 15, -22, -23, 24)


Slováci nastúpili na bloku s Kašperom a na nahrávke so Skladaným. Na hoteli zostal Hriňák, ktorého skolila chrípka a tak boli slovenskí volejbalisti len jedenásti. Španieli nastúpili tak ako v sobotu proti Turkom. Do zápasu o bronz vstúpili lepšie španielski volejbalisti, ktorí sa pri servise Fernandeza ujali vedenia 3:0. Potom sa podarilo Slovákom stiahnuť jeden brejk, ale na prvom technickom timeoute viedol súper 8:5, keď Fernandez zablokoval Ogurčáka. Španieli potom zvýšili náskok už na 13:7, keď ubránili dvakrát výborne v poli a presadili sa z následnej kontry.

Slováci sa pri Kašperovom servise dostali späť do hry a Joščák znížili blokom na 11:13, lenže potom dal Bencz aut a na druhom technickom timeoute viedli Španieli 16:12. Na rozdiel dvoch bodov sa dostali naši po dobrej obrane a následnom útoku Joščáka - 14:16. Onedlho bolo už len o bod, keď útok po čiare od Delgada skončil v aute - 17:18. Potom si Španieli zle prihrali Ogurčákov plachtiaci servis a po technickej chybe nahrávača bolo vyrovnané 20:20. Koncovka bola tesná - Ogurčák z pipu 23:23. Potom dal aut Delgado a Slováci mali setbal. Celkovo nevyužili naši až tri možnosti na ukončenie setu, Španieli nakoniec zablokovali Bencza a vyhrali prvé dejstvo 28:26. Prvý set bol štatisticky úple vyrovnaný, rozhodli detaily.

V druhom dejstve sa dostali Slováci do brejku pri servise Joščáka a Ogurčák dal na 5:3. Na prvom technickom timeoute vyhrávali Slováci už 8:5, keď rozhodca zapískal Španielom technickú chybu. Španieli však vyrovnali na 8:8, keď dvakrát nevyšiel našim "pipe" s Ogurčákom. Práve slovenský smečiar však vybojoval block-autom ďalší brejk a Slováci viedli 10:8. Španieli zmazali brejk po bloku Fernandeza - 13:13. Za stavu 14:13 pre Slovensko vymenil Jakubov Bencza. Na druhom technickom timeoute Španieli viedli 16:14, keď sa na dvakrát presadil univerzál Perez. Slováci zabojovali a pri servise Jakubova vyrovnali. Ogurčák šikovne ulial z doskoku a bolo 18:18.

Oba tímy potom dobre stratovali a predvádzali pekný volejbal. Chrtiansky vytĺkol bloky a bolo 23:23. Prvý setbal získali Slováci, keď po dobrom servise Kašpera zablokoval španielsky útok Chrtiansky - 24:23! Time Španielsko. V dramatickej koncovke nakoniec využili Slováci piaty setbal, hoci bol set ukončený kurióznym spôsobom. Španielsky kouč totiž zle striedal a rozhodcovia nám po porade priznali za stavu 28:27 ďalší bod a druhý set sme vyhrali 29:27. Set však mohol byť ukončený aj skôr, pretože za stavu 26:25 pre Slovensko mal španielsky smečiar pri útoku prešľap, ale rozhodca nariadil novú loptu.

Úvod tretieho setu bol vyrovnaný, Joščák stredom upravil na 6:6. Na prvom technickom timeoute viedli Španieli 8:7. Prvý brejk v tomto sete získali Španieli, keď chytili loptu v poli a Perez upravil na 11:9. Tréner Chrtiansky si zobral timeout. Po ese Sugranesa Martineza vyhrávalo Španielsko 14:11 a Chrtianskeho nahradil Hupka. Po ďalšej chybe na príjme sa súper do štvorbodového vedenia 16:12. Potom neuspel v útoku ani na dvakrát Bencz a tréner Slovákov si vyžiadal druhý time. Na ihrisko prišli Jakubov a Zaťko. Španieli si udržiavali náskok, Sugranes zvýšil na 20:15. Pri servise Joščáka nevyšiel Španielom útok a Slovensko zmazalo jeden brejk - 19:22. Time Španielsko. Koncovku španielski volejbalisti zvládli a tretí set vyhrali 25:20.

Prvý brejk v štvrtom sete si vybojovali Slováci, Delgado dal aut a vyhrávali sme 7:5. Po Joščákovom bloku zvýšili Slováci náskok na 9:6. Potom prepásol Perez čas na servis a rozhodca dal loptu Slovákom - 11:8. Slováci si držali náskok, Kašper upravil na 15:12 a Bencz zvýšil už na 16:12. Slováci dobre prihrávali a tým pádom nemali problém v útoku, Chrtiansky z kolíka 17:13, neskôr viedli Slováci 19:15. Duel smeroval do tajbrejku. Rocamora však esom znížil na 20:18 a tréner Chrtiansky si zobral oddychový čas.

Španieli sa dotiahli na bod, keď dlhú výmenu ukončil blokom Fernandez - 21:20. Kašper stredom upokojil situáciu a zvýšil na 22:20. Potom Bencz upravil na 23:21 a španielsky kouč zastavil hru oddychovým časom. Španielom sa podarilo vyrovnať na 23:23 a nasledoval oddychový čas našich. Skladaný pripravil Benczovi situáciu na bezblok a Slováci mali setbal - 24:23. Španieli aj so šťastím odvrátili, ale Bencz opäť po Skladaného paráde dal na 25:24. Joščák pokazil servis - 25:25. Potom Rocamora vytĺkol bloky a Španieli mali mečbal. Bencz bol proti ukončeniu zápasu. Fernandez vybojovali ďalší mečbal. Zápas ukončil esom Rocamora a z bronzu sa tešia Španieli.

Štefan Chrtiansky, tréner SR: "Celá Európska liga proti Španielom vyzerá tak, že sme blízko a máme na dosah minimálne tajbrejk, prípadne aj vyhrať set, ale neschopnosť v dôležitých momentoch nás vždy stojí úspech. Stále sme to my, kto dá súperovi šancu, aj v dnešnom poslednom sete od druhej polky, keď sme mali náskok, sme začali kaziť podanie."

Branislav Skladaný, nahrávač SR: "Tento zápas bol o motivácii. Vedeli sme, že tretie miesto znamená medailu a chceli sme o ňu zabojovať. Prehrali sme v koncovkách. Vidno, že toto družstvo ešte nemá skúsenosti, ktoré majú chalani, čo tu s nami neboli. Včera sme prehrali dve koncovky, dnes až tri. Tieto dôležité zápasy sa rozhodujú práve v koncovkách. Jednoducho sme to nezvládli."