Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

SOŠV prijal na 56. valnom zhromaždení 13 nových členov

Na archívnej snímke prezident SOŠV Anton Siekel. Foto: TASR - Michal Svítok

Slovenský olympijský a športový výbor (SOŠV) má aktuálne 78 členov – z toho 66 právnických osôb a 12 fyzických osôb, ktoré disponujú spolu 114 hlasmi.

Bratislava 26. apríla (TASR) - Slovenský olympijský a športový výbor (SOŠV) prijal na piatkovom 56. valnom zhromaždení v Bratislave 13 nových členov. Delegáti odhlasovali prijatie 11 národných športových zväzov - Slovenskú asociáciu boccie (zastrešuje uznané športy boccia a boule lyonnaise), Slovenskú asociáciu fitnes, kulturistiky a silového trojboja, Slovenskú asociáciu korfbalu, Slovenskú motocyklovú federáciu, Slovenskú muaythai asociáciu, Slovenskú skialpinistickú asociáciu, Slovenský bridžový zväz, Slovenský národný aeroklub generála M. R. Štefánika (zastrešuje letecké športy), Slovenský zväz dráhového golfu, Slovenský zväz kickboxu a Slovenský zväz psích záprahov. Okrem toho prijal aj jednu národnú športovú organizáciu - Klub slovenských turistov. Trinástym novým členom SOŠV sa stala Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici.

SOŠV má aktuálne 78 členov – z toho 66 právnických osôb a 12 fyzických osôb, ktoré disponujú spolu 114 hlasmi. Na VZ bolo prítomných 67 delegátov, teda 87 percent. Transformácia SOV na SOŠV, schválená na 55. VZ SOV 7. decembra 2018, umožnila prijatie ďalších členov z radov zväzov neolympijských športov, ktoré predtým nespĺňali kritériá členstva v olympijskej rodine. Výkonný výbor SOŠV v stredu schválil návrh svojej komisie na posudzovanie žiadostí o členstvo v SOŠV, ktorá odporučila prijať do radov organizácie tucet nových členov z radov občianskych združení plus Univerzitu Mateja Bela v Banskej Bystrici. Tie sa najprv po jednom predstavili plénu a následne delegáti ich členstvo vo všetkých prípadoch schválili.

"Rozšírili sme naše pôsobenie aj na viac neolympijských zväzov. Teším sa z toho, očakávam, že každý z nich prinesie svoj pohľad videnia športu a svoje skúsenosti. Čím viac názorov budeme získavať, tým lepšie môžeme pracovať v prospech celého športu," povedal prezident SOŠV Anton Siekel.

Ten už v úvode valného zhromaždenia predniesol svoju správu, v ktorej zdôraznil historický punc akcie. "Prvýkrát sme sa spoločne stretli ako SOŠV, mnohí kolegovia boli na tomto rokovaní prvýkrát. Naplnili sme sen o tom, že jedného dňa sa stretneme na pôde SOŠV ako strešnej organizácie. Je to významný okamih. Prvýkrát máme medzi sebou štátneho tajomníka pre šport na Ministerstve školstva, vedy, výskumu a športu SR Jozefa Gönciho. Som rád, že sa nám naše predsavzatia darí napĺňať," uviedol Siekel a následne zbilancoval prácu jednotlivých oddelení.

Vo svojej reči takisto spomenul, že rok 2018 bol aj v znamení OH mládeže v Buenos Aires, kde sa v dobrom svetle predviedla nová generácia slovenských športovcov s ambíciou v budúcnosti zabojovať o popredné priečky vo svojich športoch. V septembri SOŠV zorganizuje veľkú športovú konferenciu pod názvom Sport (R)Evolution, ktorá ukáže šport vo svojej rozmanitosti. "Šport prináša veľa tém a programom ukážeme, ako je šport v spoločnosti široko uplatňovaný. Samotní športovci majú veľký záujem zúčastniť sa na tejto konferencii," zdôraznil šéf SOŠV.

Od valného zhromaždenia dostal Siekel splnomocnenie na ďalšie rokovanie o vytvorení Fondu na podporu športu. "Veľmi si to vážim. Je to veľmi dôležitá a veľmi žiadaná téma pre šport. Tieto rokovania prebiehajú v princípe od roku 2017. Je našou úlohou vstupovať do týchto rokovaní a pripomienkovať ich. Dnes sme veľmi blízko k tomu, aby sme fond mohli mať 1. januára 2020 funkčný. Samozrejme, závisí to aj od politickej vôle, ale vidím aj v tomto smere veľkú ochotu počúvať náš názor. Pevne verím, že finálna verzia bude taká, akú očakávame," poznamenal Siekel.

Už v júli 2021 sa na Slovensku má uskutočniť XVI. letný Európsky olympijský festival mládeže (EYOF). Košice, ktoré mali toto podujatie hostiť, sa jeho organizácie pred niekoľkými týždňami zriekli. Generálny sekretár SOŠV Jozef Liba predložil plénu informáciu o aktuálnej situácii v súvislosti s hľadaním náhradného dejiska tohto veľkého multišportového podujatia. Schváliť dejisko EYOF 2021 (namiesto Košíc) na slovenskom území je v právomoci VZ SOŠV, ale vzhľadom na špecifickosť situácie, ktorá je pod tlakom času takmer kritická a vyžaduje si ešte ďalšie rokovania, mohlo plénum rozhodnutím v tejto veci poveriť výkonný výbor a tak sa aj stalo. Záujem o usporiadanie podujatia prejavilo päť miest. Z nich v hre zostávajú tri - Banská Bystrica so Zvolenom, Žilina a Šamorín.

"Bohužiaľ, dostali sme sa do časového sklzu, ktorý hrá proti nám. Musíme teraz dni naháňať. Každé z miest má limitácie, ktoré ale nie sú takého charakteru, že by sa v určitom časovom horizonte nedali odstrániť. Preto si chceme ešte raz sadnúť s predstaviteľmi športových zväzov, lebo oni budú v neposlednom rade organizátormi športových súťaží na EYOF. Zástupcovia miest zasa budú riešiť logistickú časť podujatia. Absolvovali sme nespočetné množstvo stretnutí a určité predstavy už máme. Dávame tomu ešte jednu šancu, aby sme vybrali toho najvhodnejšieho kandidáta. Chceli by sme o tom rozhodnúť do piatku budúceho týždňa. Vybraného kandidáta predstavíme potom Európskym olympijským výborom (EOV)," prezradil generálny sekretár SOŠV Jozef Liba. Dedlajn na nahlásenie usporiadateľa je 17. máj, keď sa uskutoční zasadnutie exekutívy EOV vo Viedni, ale technicky to musí SOŠV predložiť skôr.

Ďalšie témy rokovania sa viazali na oblasť ekonomiky. V rámci malej úpravy Stanov SOŠV delegáti schválili marketingový emblém organizácie. Prezident SOŠV Anton Siekel predložil návrh na založenie obchodnej spoločnosti v zmysle čl. V, bod 8, písm. b) Stanov SOŠV. Plénum schválilo aj výročnú správu SOŠV, Slovenskej olympijskej marketingovej (SOM), a.s., a Nadácie SOV za rok 2018, ktorá zahŕňa aj správu o hospodárení SOŠV. Na VZ ju uviedol výkonný riaditeľ SOŠV Gábor Asványi, ktorý následne osobitne informoval aj o správe SOM, a.s., za rok 2018. Správu Nadácie SOV za rok 2018 predložil predseda jej správnej rady Dušan Guľáš, so správami dozorných rád SOŠV aj SOM, a.s., pred plénum predstúpil ich predseda Ján Mižúr. Na konci ekonomického bloku bol schválený rozpočet SOŠV na rok 2019.

Na záver rokovania sa uskutočnili doplnkové voľby jedného člena výkonného výboru SOŠV. Členstva vo VV sa totiž vzdal dovtedajší viceprezident SOŠV Jozef Gönci, ktorý v januári nastúpil do funkcie štátneho tajomníka Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu pre oblasť športu. Do volieb na obsadenie ním uvoľneného miesta sa ako kandidáti prihlásili dvaja čelní reprezentanti zimných športov – prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja Martin Kohút a prezident Slovenského zväzu biatlonu Tomáš Fusko. Delegáti zvolili za člena VV napokon Kohúta, ktorý získal vo voľbe 57 hlasov, kým jeho protikandidát Fusko iba 24. Na zvolenie bola potrebná nadpolovičná väčšina hlasov. "Chcem sa poďakovať za obrovskú mieru dôvery, ktorú som dostal od delegátov. Budem sa snažiť, aby som nikoho nesklamal," vyjadril sa šéf SZĽH po zvolení za člena VV SOŠV. "Chcem nadviazať na skúsenosti, ktoré som nadobudol počas pôsobenia v hokejovom zväze. Výrazne som si rozšíril svoj pohľad na športové prostredie z funkcionárskej strany, dovtedy som ho poznal iba zo sponzorskej. O presnej náplni mojej práce ešte budeme komunikovať," povedal Kohút.

"Som rád, že Martin Kohút rozšíril náš tím. Poznáme sa, komunikujeme a spolupracujeme už dlhšie. Myslím si, že by si mohol zobrať do svojej agendy témy ako rozvoj športovej infraštruktúry či daňové aspekty podpory športu," uviedol Siekel. Komunikácia so športovcami, ktorú viedol ako člen VV Gönci, nezostane podľa neho neobsadená, viac sa však prenesie na Slovenskú asociáciu olympionikov a komisiu športovcov. Otvorená je aj otázka ohľadom uvoľneného postu viceprezidenta SOŠV.