Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Šport

Slovenskí tenisti sa zachránili v druhej lige, rozhodol Gombos

Na snímke Norbert Gombos (Slovensko) sa raduje z víťazstva nad Poliakom Kamilom Majchrzakom 6:1, 6:2, 6:4, ktoré znamená zisk tretieho bodu a zotrvanie Slovenska v I. skupine euro-africkej zóny Davisovho pohára v zápase Slovensko - Poľsko (3:1) v Bratislave 17. septembra 2017. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Slováci odplatili Poliakom prehru 2:3 z baráže o svetovú skupinu v Gdyni z roku 2015 a upravili vzájomnú bilanciu na 2:1.

Bratislava 17. septembra (TASR) - Slovenskí tenisti sa aj v roku 2018 predstavia v 1. skupine euro-africkej zóny Davisovho pohára. V dueli 2. kola play off o udržanie sa v "druhej lige" totiž zvíťazili nad Poľskom 4:1. O rozhodujúci tretí bod sa na antuke v bratislavskom NTC postaral Norbert Gombos, ktorý v súboji tímových jednotiek po výbornom výkone zdolal Kamila Majchrzaka hladko 6:1, 6:2, 6:4.V záverečnom singli zviťazil Jozef Kovalík nad Hubertom Hurkaczom 6:4, 7:5.

Slováci odplatili Poliakom prehru 2:3 z baráže o svetovú skupinu v Gdyni z roku 2015 a upravili vzájomnú bilanciu na 2:1. S poľským tímom si v domácom prostredí poradili aj v roku 1996 v stretnutí 2. skupiny euro-africkej zóny v Trnave. Svojho súpera v novom ročníku Davisovho pohára spoznajú už v stredu popoludní, keď je v londýnskej centrále Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF) na programe žreb.

Gombos hral v úvode duelu s Majchrzakom ako z partesu, trikrát prelomil podanie súpera a prvý set získal jasne vo svoj prospech. Najlepší slovenský singlista predvádzal agresívny tenis, výborne podával i returnoval, pri dlhších výmenách ničil súpera delovým forhendom. Majchrzak pôsobil pod zatiahnutou strechou Aegon arény bezradným dojmom a vôbec nevedel, čo má proti rozbehnutej slovenskej jednotke hrať.

Aj druhý set bol v réžii Gombosa, ktorý brejkol Majchrzaka v treťom i siedmom geme. Pred začiatkom tretieho dejstva zamieril Poliak do šatne, no ani krátka prestávka na "zresetovanie" mu nepomohla. Hneď v prvom geme po návrate na kurt stratil servis a Gombos dokráčal za štvrtým daviscupovým víťazstvom. Za stavu 5:4 premenil zverenec trénera Ladislava Simona pri vlastnom podaní v poradí tretí mečbal.

Gombos bol po zisku rozhodujúceho bodu nadšený. "Pred zápasom som bol trochu nervózny. Dúfal som, že chlapci to doklepnú už vo štvorhre. Nevyšlo to, Poliaci potvrdili úlohu favorita a tak som sa sústredil na seba. Cítil som sa dobre a hovoril som si, že to zvládnem. Dôležité bolo, aby som hral konštantne dobre a nerobil chyby, čo sa mi podarilo. Nebol som zbrklý, mal som navrch vo výmenách, v dôležitých momentoch som si dokázal pomôcť servisom, udržal som si koncentráciu. Svojím výkonom som prekvapil aj sám seba. Teší ma, že som si vylepšil daviscupovú bilanciu."

Kompliment od Mečířa

Slovenský kapitán Miloslav Mečíř po triumfe nad Poľskom pochválil celý tím. "Chalani ukázali, že tvoria súdržný tím, podali fantastické výkony. Noro Gombos zahral dnes tak dobre, ako som ho ešte nevidel. Dva a pol setu hral ako z veľkej knihy. Chcel som, aby sme to uhrali v prvej nedeľňajšej dvojhre, lebo Andrej Martin bol unavený. Som rád, že Noro to doklepol. Dobre sa na Majchrzaka pripravil, vymetal pavučiny z rohov dvorca, všetko mu tam padalo."

Mečíř zložil Gombosovi kompliment: "Noro hral ako z veľkej knihy"


Gombosa pochválil aj jeho nedeľňajší súper. "Norbert podal neuveriteľný výkon. Vyháňal ma z kurtu, neustále ma tlačil do defenzívy. Snažil som sa na neho niečo vymyslieť, no nepodarilo sa mi to, bol príliš dobrý. Mrzí ma, že sme vypadli z 1. skupiny euro-africkej zóny, ale som presvedčený, že sa vrátime ešte silnejší," vyjadril sa Majchrzak.

K. Majchrzak - Brahoželám súperovi k víťazstvu, nevedel som na jeho hru nájsť recept


Kameň spadol zo srdca

Kapitán slovenského daviscupového tímu Miloslav Mečíř mal pred úvodnou nedeľňajšou dvojhrou zápasu s Poľskom malú dušičku. Obával sa, či Norbert Gombos proti poľskej jednotke Kamilovi Majchrzakovi potvrdí pozíciu lídra. Jeho obavy sa však na antuke Národného tenisového centra v Bratislave rýchlo rozplynuli. Gombos súpera zmietol z kurtu a dovolil mu uhrať iba šesť gemov.

"Spadol mi veľký kameň zo srdca. Musím priznať, že pred súbojom tímových jednotiek som bol trochu na rozpakoch. Nebol som si istý, ako Norovi sadne Majchrzakova hra. Musím ho však pochváliť, pretože zahral svoju 'životku'. Tak fantasticky som ho ešte nevidel hrať, ako dnes v prvých dvoch setoch a prvej polovici tretieho. Dobre sa na Majchrzaka pripravil, vymetal pavučiny z rohov dvorca, všetko mu tam padalo. Potvrdil, že je veľký srdciar," nadchýnal sa šéf slovenskej lavičky.

Gombos mal v domácom dueli s Poľskom obrovskú motiváciu. Pred dvomi rokmi v baráži o svetovú skupinu v Gdyni totiž v rozhodujúcej dvojhre nestačil na Michala Przysiezneho a Slováci nevyužili šancu na návrat medzi elitu. "Veľmi som chcel, aby sme Poliakom odplatili túto prehru. Je skvelé, že sa nám to podarilo a ja som k tomu prispel dvomi bodmi. Je to pre mňa veľké zadosťučinenie," uviedol pre TASR najlepší slovenský singlista, ktorý sa v Aegon aréne cíti ako doma.

Norbert Gombos po zisku rozhodujúceho tretieho bodu: "Prekvapil som aj sám seba"


Vlani triumfoval v NTC na challengeri Slovak Open a aj v zápase s Poľskom potvrdil, že mu domáce prostredie sedí. "Dôležité bolo, že som hral konštantne dobre a nerobil chyby. Nebol som splašený, mal som navrch vo výmenách, v dôležitých momentoch som si dokázal pomôcť servisom, udržal som si koncentráciu. Svojím výkonom som prekvapil aj sám seba. Teší ma, že som si vylepšil daviscupovú bilanciu. Táto tímová súťaž je moja 'srdcovka', vždy rád reprezentujem Slovensko."

Gombosove sny

Na snímke Norbert Gombos (Slovensko) sa teší po víťazstve v prvom sete proti Poliakovi Hubertovi Hurkaczovi v prvej dvojhre tretieho hracieho dňa 2. kola play off o účasť v I. skupine euro-africkej zóny Davisovho pohára Slovensko - Poľsko v Bratislave 17. septembra 2017.
Foto: TASR/Pavel Neubauer

Dvomi bodmi pomohol udržať Slovensko v druhej daviscupovej lige, v prestížnej tímovej súťaži si však chce zahrať proti tým najlepším. Norbert Gombos tvrdí, že Slovensko má na to, aby mohlo pomýšľať na postup medzi elitnú svetovú šestnástku, v ktorej naposledy účinkovalo v roku 2006.

"Keď môžu postúpiť medzi elitu Maďari, ktorí nemajú vo svojom tíme ani jedného hráča z elitnej svetovej stovky, neviem, prečo by sme sa do svetovej skupiny nemohli prebojovať aj my. Bolo by skvelé nastúpiť proti takým hráčom, akými sú Novak Djokovič či Juan Martin del Potro," uviedol Gombos, ktorý v roku 2014 zaznamenal famózny daviscupový debut, keď v bratislavskom NTC zdolal favorizovaného Rakúšana Dominica Thiema.

Slováci trikrát za sebou neuspeli v baráži o svetovú skupinu, v tomto roku sa museli zachraňovať v 1. skupine euro-africkej zóny proti Poľsku, nad ktorým zvíťazili 4:1. "Mali sme náročných súperov. Trikrát za sebou sme hrali vonku - proti USA s Johnom Isnerom a Samom Querreym, proti Poľsku s Jerzym Janowiczom a proti Austrálii s Nickom Kyrgiosom a Bernardom Tomicom. Verím, že ak náš tím bude v kompletnom zložení a Martin Kližan sa po sérii zranení dostane do dobrej formy, máme šancu postúpiť medzi elitu."

Slováci v roku 2018 možno proti Čechom či Rusom
Na snímke slovenskí daviscupoví reprezentanti, vľavo v popredí Andrej Martin, vpravo v popredí Jozef Kovalík, vľavo v pozadí Igor Zelenay a vpravo v pozadí Norbert Gombos oslavujú tretí rozhodujúci bod v prvej dvojhre tretieho hracieho dňa 2. kola play off o účasť v I. skupine euro-africkej zóny Davisovho pohára Slovensko - Poľsko (3:1) v Bratislave 17. septembra 2017.
Foto: TASR/Pavel Neubauer
Potenciálnymi súpermi Slovenska môžu byť Česko, Rusko, Bielorusko, Portugalsko, Ukrajina, Rakúsko, Bosna a Hercegovina, Švédsko, Juhoafrická republika a víťaz októbrového duelu 2. kola play off medzi Rumunskom a Izraelom. Proti Ukrajincom, Bielorusom, JAR i Rumunom by Slováci hrali s určitosťou doma, proti Rusom, Rakúšanom, Portugalcom, Švédom a Izraelčanom vonku. V prípade konfrontácie s Čechmi a Bosniakmi by o výhode domáceho prostredia rozhodol dodatočný žreb.



2. kolo play off o účasť v 1. skupine euro-africkej zóny Davisovho pohára:

SLOVENSKO - Poľsko 4:1



Norbert Gombos - Hubert Hurkacz 6:2, 6:2, 3:6, 6:4
Andrej Martin - Kamil Majchrzak 7:5, 4:6, 6:3, 6:3
Martin, Igor Zelenay - Lukasz Kubot, Mateusz Kowalczyk 7:6 (3), 3:6, 3:6, 2:6
Gombos - Majchrzak 6:1, 6:2, 6:4
Jozef Kovalík - Hurkacz 6:4, 7:5