Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Šport

V Steel aréne sa proti sebe postavia dvaja slovenskí tréneri

Na snímke generálny manažér klubu Daniel Jendrichovský. Foto: TASR/František Iván

Jedenásťnásobný slovenský majster Good Angels Košice z prvých štyroch novembrových zápasov odohrá až tri pred domácim publikom

Košice 4. novembra (TASR) - Basketbalistky Good Angels Košice vstupujú do nového ročníka Európskej ligy (EL) s cieľom triumfovať na domácej palubovke proti poľskému šampiónovi Wisle Krakov. V stredajšom dueli sa v Steel aréne pokúsia prerušiť negatívnu sériu 0:6 z predchádzajúcich stretnutí a získať dôležité dva body do tabuľky náročnej A-skupiny.

"To, že privítame v derby zápase práve Wislu Krakov je ešte možno o to psychicky ťažšie, pretože sme ju v Eurolige nedokázali ani raz poraziť a máme s nimi nepriaznivú bilanciu. Je to priamy súper v boji o pomyselné štvrté miesto v skupine zaručujúce postup do play off. Najväčšia sila súpera je v Quigleyovej a Lavenderovej, ktoré vhodne dopĺňa Vanderslootová. Táto trojica je pre nás vražedná," uviedol generálny manažér Good Angels Daniel Jendrichovský.

Jedenásťnásobný slovenský majster z prvých štyroch novembrových zápasov odohrá až tri pred domácim publikom, v ktorých by za priaznivých okolností mohol pomýšľať na zisk šiestich bodov. "Na jednej strane je to veľké pozitívum, na druhej záväzná úloha, pretože od prvej minúty budeme v situácii, že teraz treba bodovať, niečo uhrať. Program na konci skupiny bude totiž veľmi náročný," konštatoval Jendrichovský.

Rivalitu medzi oboma družstvami umocní fakt, že na lavičke Krakova stojí bývalý tréner košického klubu Štefan Svitek. Toho v sezóne 2011/2012 nahradil jeho vtedajší asistent a momentálne hlavný tréner "anjelok" Maroš Kováčik. "Myslím si, že sa poznáme dokonale. Tak ako Pišta pozná moju robotu, tak poznám ja jeho. Trénerská filozofia sa nemení zo zápasu na zápas, či z roka na rok, takže bude iba na nás ako si budeme počínať. Nemyslím si, že príde k nejakým veľkým prekvapeniam. Sme na rovnakej štartovacej čiare," povedal Kováčik. Podľa jeho slov bude úvodná štvrtina s najväčšou pravdepodobnosťou nervózna, pričom v stretnutí neočakáva strelecké preteky, ale skôr taktickú partiu.

Proti "svojim"

Špeciálnu príchuť bude mať úvodný duel EL v metropole východu pre dvadsaťdeväťročnú austrálsku rozohrávačka Erin Phillipsovú, ktorá naposledy pôsobila práve v tíme z Krakova a aj pod vedením Sviteka. "Slovenskí tréneri sú veľmi vášniví. Veľmi radi vyhrávajú a mne sa takýto štýl páči. Nový formát súťaže je veľmi náročný, pretože sa hrá iba v dvoch skupinách a môžu postúpiť iba tímy z prvých štyroch miest. Kľúčové zápasy teda budú proti Krakovu, Montpellieru a Prahe. Minimálne na domácej palubovke musíme zvíťaziť a to budú najdôležitejšie duely v skupine, ktorá je veľmi náročná," zamyslela sa Phillipsová, ktorá sa predovšetkým teší na prvý zápas.

Zaujímavosťou bude i fakt, že proti košickému družstvu sa postavia dve hráčky, ktoré v minulosti obliekali "žlto-modrý" dres. V minulej sezóne pôsobila v tíme Good Angels Švédka Farhiya Abdiová a v najúspešnejšom ročníku 2012/2013 i Američanka Alexandria Quigleyová, ktorá bola pri 4. mieste v EL. "Farhiya má talent, no u nás nepresvedčila, čo však neznamená, že nie je dobrá hráčka. Ak by som bol nestranný pozorovateľ, tak sa veľmi teším na hru Allie, keďže sa mi páči. Po sezóne u nás sa stala z hráčky, ktorá nevedela podpísať dlhodobejší kontrakt vo WNBA a ani v Európe, žiadaná basketbalistka. Zrazu bola na európskom trhu hráčkou, ktorú preplácal jeden klub za druhým a v zámorí podpísala dlhodobý kontrakt v Chicagu," dodal Jendrichovský.

Z oboch euroligových skupín (A, B) postúpia družstvá umiestnené na prvých štyroch priečkach. Krížovým systémom sa vytvoria dvojice, ktoré v play off sériách na dva víťazné zápasy zabojujú o miestenky na Final Four 2015.

káder Good Angels pred začiatkom sezóny 2014/2015:

rozohrávačky: Barbora Bálintová, Jana Minčíková, Erin Phillipsová (Aus.)

krídelníčky: Zuzana Žirková, Martina Kiššová, Magdalena Zietarová (Poľ.), Romy Bärová (Nem.)

pivotky: Beáta Janoščíková, Žofia Hruščáková, Katharina Fikielová (Nem.), Tijana Krivačevičová (Maď.), Asjha Jonesová (USA)

zloženie skupín v základnej časti EL FIBA 2014/2015:

A-skupina: UMMC Jekaterinburg, Galatasaray Istanbul, GOOD ANGELS KOŠICE, ZVVZ USK Praha, Dynamo Kursk, Wisla Can-Pack Krakov, Lattes Montpelier

B-skupina: Fenerbahce Istanbul, Tango Bourges Basket, Famila Basket Schio, Kayseri Kaski Spor, Nadežda Orenburg, Avenida Salamanca, BK Imos Brno, Energa Toruň

program zápasov Good Angels Košice v základnej A-skupine EL:

5. novembra: Good Angels Košice - Wisla Krakov (Poľ.) /18.00/
12. novembra: Galatasaray (Tur.) - Good Angels Košice /19.00/
19. novembra: Good Angels Košice - Lattes Montpellier (Fr.) /18.00/
26. novembra: Good Angels Košice - Dynamo Kursk (Rus.) /18.00/
3. decembra: ZVVZ USK Praha (ČR) - Good Angels Košice /18.00/
10. decembra: Good Angels Košice - UMMC Jekaterinburg (Rus.) /18.00/
7. januára: Wisla Krakov - Good Angels Košice /18.30/
14. januára: Good Angels Košice - Galatasaray Istanbul /18.00/
21. januára: Lattes Montpellier - Good Angels Košice /20.00/
28. januára: Dynamo Kursk - Good Angels Košice /17.00/
4. februára: Good Angels Košice - ZVVZ USK Praha /18.00/
11. februára: UMMC Jekaterinburg - Good Angels Košice /15.00/