Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Rok 2017 stolnotenistom SR prial, Kríž: Bol náročný, nabitý a úspešný

Ilustračná fotografia Foto: TASR

O výnimočné až historické umiestnenia na medzinárodnom fóre sa postarali ako jednotlivci tak aj tím mužov.

Bratislava 31. decembra (TASR/Teraz.sk) - Slovenský stolný tenis má za sebou úspešný rok 2017 a verí, že ani ten ďalší za ním nezaostane. O výnimočné až historické umiestnenia na medzinárodnom fóre sa postarali ako jednotlivci tak aj tím mužov.

Ten vybojoval na majstrovstvách Európy družstiev 13. priečku, čo je najlepšie umiestnenie v histórii. Navyše, v kvalifikácii vyradil medailistov z MS Angličanov a priamo na šampionáte aj úradujúcich majstrov Európy z Rakúska. O prekvapujúce 1. miesto vo štvorhre na ME do 21 rokov sa pričinil Alexander Valúch, Ľubomír Pištej vyrovnal osemfinálovou účasťou na MS jednotlivcov najlepšie umiestnenie Slovenska na tomto fóre. Barbora Balážová sa napriek niekoľkomesačnej pauze zavinenej zranením spolu s Češkou Hanou Matelovou dostala na ITTF World Tour Grand Finals v Astane. Na koncoročnom turnaji sa predstavila ako prvá Slovenka v histórii.

"Rok 2017 bol náročný, nabitý udalosťami a v konečnom dôsledku veľmi úspešný. Na medzinárodných podujatiach sme dosiahli množstvo výborných výsledkov, dalo by sa povedať, že aj historických. Podarilo sa nám uzavrieť štvorročné obdobie a zvoliť nové orgány. Úspechov bolo viacero, Valúch, Pištej, Balážová, či 13. miesto družstva mužov na ME, kde to pri troche šťastia mohlo byť aj oveľa lepšie," povedal pre TASR predseda Slovenského stolnotenisového zväzu Zdenko Kríž.



Ten sa už zameriava aj na ďalšiu sezónu. Slovenský stolný tenis v nej má viacero cieľov. "Hlavný je uspieť na MS družstiev v Halmstadte. Začína sa kvalifikácia na ME 2019 systémom doma vonku, kde bude hrať 24 tímov a počítame, že sa tam dostanú naši muži aj ženy. Ďalej sú to ME mládeže v Rumunsku, kde by sme chceli, aby sa už odzrkadlila zvýšená starostlivosť o mládež. Organizujeme Slovak Open kadetov a juniorov v Bratislave a v Senci. Radi by sme vytvorili aj dobrú východiskovú situáciu našim hráčom na postup na Európske hry 2019 v Minsku," uviedol.

SSTZ sa chce sústrediť aj na rozvoj regionálnych centier stolného tenisu v krajoch a vytvoriť Národné centrum pre mládež. "Chceme rozbehnúť intenzívnejšie prácu krajských výberov a začať pracovať na slovenskom stolnotenisovom centre mládeže. Centrum dospelých sme už urobili. Postupne by sme chceli stiahnuť do jedného strediska všetkých kvalitných mladých hráčov," dodal Kríž.

Rok 2017 hodnotil veľmi kladne aj Pištej. "Bol to úspešný rok čo sa týka mňa i celého slovenského stolného tenisu. Mal pre mňa dva vrcholy, najväčší bol postup do osemfinále na MS, kde som zdolal troch výborných svetových hráčov. Druhým bolo 13. miesto na ME družstiev, aj keď treba dodať, že sme mohli hrať o medaily, nebyť nepremenených šiestich mečbalov, ktoré som mal v zápase so Slovincom Darkom Jorgičom. Veľké škoda, ale berieme aj tento výsledok. Klubovo pôsobím v Rakúsku, kde som odohral veľmi dobrú sezónu a patril som medzi troch najlepších v celej lige," povedal pre TASR.

Balážová mala sezónu ako na hojdačke. Vydarený vstup zabrzdilo zranenie, keď sa jej odlomila časť z chrupavky a musela niekoľko mesiacov nútene pauzovať. Do zápasového kolotoča sa však dokázala vrátiť skôr ako sa čakalo a nakoniec si zahrala aj na turnaji Grand Finals. "Je to úžasný úspech, po udalostiach v tomto roku som to absolútne nečakala. Išli sme si to v prvom rade užiť. Keby sme dostali trošku lepší los, tak sme mohli ísť určite ďalej. Ale vyšlo to, ako to vyšlo a keďže sme tam išli ako sedmičky turnaja, asi aj spravodlivo. Už len sa tam dostať bol pre nás veľký úspech," povedala.

Do ďalšej sezóny si želá najmä pevné zdravie a postup vo svetovom rebríčku. "Keďže som bola dlhodobo zranená, tak moje rebríčkové postavenie nebude vysoké. Takže cieľ je vypracovať sa naspäť hore, ak by sa podarila Top 50, tak to bude super. Hlavný cieľ je však byť zdravotne v poriadku. Chceli by sme zopakovať aj účasť na koncoročnom turnaji, ale to bude veľmi náročné. Moja spoluhráčka ide na začiatku roka na operáciu, takže vypadneme z Hungary Open, ale verím, že to postupne dokážeme," dodala.