Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Taliansko sa nebude uchádzať o ZOH 2026 s troma mestami

Miláno. Foto: TASR/AP

Zrušenie spoločnej kandidatúry s Turínom oznámil v utorok taliansky minister športu Giancarlo Giorgetti. Rozdiely medzi tromi mestami sú príliš veľké.

Rím 18. septembra (TASR) - Taliansko nepredloží spoločnú kandidatúru Milána, Turína a Cortiny d'Ampezzo na usporiadanie zimných olympijských hier v roku 2026. Zámer stratil podporu vlády, v hre je však ešte zotrvanie Milána a Cortiny. Zástupcovia oboch miest sa v stredu stretnú s predstaviteľmi Medzinárodného olympijského výboru (MOV).

Zrušenie spoločnej kandidatúry s Turínom oznámil v utorok taliansky minister športu Giancarlo Giorgetti. Rozdiely medzi tromi mestami sú príliš veľké. "Z tohto dôvodu si vláda myslí, že olympijská kandidatúra, ako bola doteraz formulovaná, nemá žiadnu budúcnosť. Tento návrh nemá podporu vlády a je mŕtvy," povedal Giorgetti podľa agentúry APA. Hlavným problém je, že tieto tri mestá sú sotva ochotné spolupracovať. Medzi Milánom a Turínom panuje veľká rivalita a problém by mohol nastať pri otázke, ktoré z miest by malo prevziať vedúcu úlohu v kandidatúre.

Už skôr sa snahy vzdali rakúsky Graz, japonské Sapporo a švajčiarsky Sion. V hre sú ešte švédsky Štokholm, kanadské Calgary a turecký Erzurum. Organizátora ZOH 2026 oznámi MOV v septembri budúceho roka práve v Miláne.