Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Šport

DAVIS CUP: Slováci nepostúpili na finálový turnaj, Česi triumfovali

Na snímke Jiří Veselý (Česko) odvracia loptičku Andrejovi Martinovi zo Slovenska počas kvalifikačného stretnutia Slovensko - Česko v tenise o postup na finálový turnaj Davisovho pohára v Madride. V Bratislave 6. marca 2020, archívna foto. Foto: TASR - Pavel Neubauer

O rozhodujúci tretí bod pre české farby sa zaslúžil Jiří Veselý, ktorý v súboji tímových jednotiek zdolal Andreja Martina po vyše dvaapolhodinovom trojsetovom boji 4:6, 7:5, 7:5.

Bratislava 8. marca (TASR) - Slovenskí tenisti nepostúpili na finálový turnaj Davisovho pohára v Madride. V kvalifikačnom dueli totiž prehrali na antuke v bratislavskom NTC s Českom 1:3. O rozhodujúci tretí bod pre české farby sa zaslúžil Jiří Veselý, ktorý v súboji tímových jednotiek zdolal Andreja Martina po vyše dvaapolhodinovom trojsetovom boji 4:6, 7:5, 7:5. V druhom dejstve otočil z 2:5, v treťom odvrátil za stavu 4:5 mečbal.

Slovákov čaká v septembri zápas o to, aby v roku 2021 opäť mohli hrať kvalifikáciu o postup na finálový turnaj. Martinovi nevyšiel začiatok zápasu s Veselým, keď hneď v úvodnom geme stratil podanie a za stavu 0:2 čelil ďalším dvom brejkbalom. Podržal si však servis, čo ho nakoplo. V šiestej hre využil, že Vwselému odišlo prvé podanie a vyrovnal na 3:3. Martin postupne začal dominovať vo výmenách, z forhendu dokázal zatlačiť súpera do defenzívy. V desiatom geme opäť zobral Veselému podanie a prvý set získal vo svoj prospech.



Líder českého tímu stratil úderovú istotu v ďalšom priebehu zápasu už nedokázal zastaviť rozbehnutého Martina, ktorý sa rozohral k výbornému výkonu. V druhom dejstve aj vďaka sérii forhendových i bekhendových winnerov rýchlo odskočil Veselému na 3:0 a za stavu 5:3 bol dve loptičky od víťazstva. Veselý však nezložil zbrane, vďaka agresívnej hre získal päť gemov a vynútil si tretí set V ňom v treťom geme odvrátil štyri brejkbaly a za stavu 5:4 mal k dispozícii mečbal. Veselý ho však odvrátil kvalitným podaním, vyrovnal na 5:5 a v koncovke slávil úspech. V jedenástom geme zobral Martinovi servis a v ďalšej hre premenil druhý mečbal.

Martin po prehre neskrýval sklamanie. "Mal som to celé vo vlastných rukách. V druhom sete som viedol 5:2, za stavu 5:4 v treťom sete som mal mečbal, no zápas som nedotiahol do úspešného konca, čo ma veľmi mrzí. Veľmi ťažko sa mi hľadajú slová po takomto zápase. Začal som horšie, no postupne som sa dostal na koňa a dominoval som, no rovnako ako proti Lukášovi Rosolovi som nezvldáol koncovky. Jirkov výkon sa naopak stuopňoval a na konci zápasu hral najlepší tenis."



Podľa slovenského kapitána Dominika Hrbatého boli všetky tri dvojhry ako cez kopírak. "Koncovky setov zvládli lepšie českí tenisti. Neviem, čím to bolo. Možno tým, že boli v minulosti v elitnej svetovej štyridsiatke a majú viac skúsenosti z náročných zápasoch. Našim chalanom chýbalo viac odvahy. Andrej Martin hral od stavu 1:3 v prvom sete veľmi dobre, no nedotiahol to. Chýbala jediná loptička. Pri mečbale Veselý zaservoval do inej strany, ako Andrej čakal. Ak by rozhodovala záverečná dvojhra, Noro Gombos by mal veľkú šancu zdolať Lukáša Rosola. Vo štvorhre boli Filip Polášek s Igorom Zelenayom o triedu lepší. V septembri urobíme všetko pre to, aby sme sa zachránili vo svetovej skupine. Možno to bude môj posledný zápas na kapitánskej lavičke. Dal som si za cieľ v priebehu troch rokoch postúpiť na finálový turnaj a ten sa nám splniť nepodarilo."



Veselý označil zápas s Martinom za veľmi náročný. "Začal som veľmi dobre, viedol som 3:1, za stavu 3:2 som však pokazil ľahký volej a karta sa obrátila. Androz Martin začal hrať neuveriteľný tenis, všetko vybehal a dokázal zneškodniť moje podania. Aj za nepriaznivého stavu som však veril, že sa to ešte dá otočiť. V treťom sete môj servis začal viac písať, čo mi veľmi pomohlo. Dnes sme si zaslúžili vyhrať obaja, som rád, že aj s prispením šťastia sa to podarilo mne. Bol to môj najťažší daviscupový zápas v kariére."

Na snímke Andrej Martin (Slovensko) odvracia loptičku Jiřímu Veselému (Česko) počas kvalifikačného stretnutia Slovensko - Česko v tenise o postup na finálový turnaj Davisovho pohára v Madride. V Bratislave 6. marca 2020, archívna foto.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Český kapitán Jaroslav Navrátil počítal s tým, že Slováci budú tvrdý oriešok. "Vedel som, že nás čaká veľmi náročný zápas. Po prvom dni vyzeralo všetko optimisticky, viedli sme 2:0. Upozorňoval som však, že Slováci budú ešte hrýzť. Priznám sa, že som nečakal, že Andrej Martin bude hrať taký kvalitný tenis. Klobúk dolu pred Jirkom, ako to dokázal otočiť. Dúfam, že v Madride dosiahneme solídny výsledok,. Prekvapilo ma, že v Bratislave nebolo vypredané, pretože vo fedcupových derby zápasoch NTC praskalo vo švíkoch."


Kvalifikačný duel o postup na finálový turnaj Davisovho pohára:



SLOVENSKO - Česko 1:3

Jozef Kovalík - Jiří Veselý 3:6, 5:7

Andrej Martin - Lukáš Rosol 4:6, 4:6

Filip Polášek, Igor Zelenay - Jonáš Forejtek, Zdeněk Kolář 6:4, 6:4

Martin - Veselý 6:4, 5:7, 5:7


Slovenskí tenisti zostali po druhý raz za sebou pred bránami finálového turnaja Davisovho pohára. Podľa slov kapitána Dominika Hrbatého však boli k postupu do Madridu bližšie ako vlani, keď na antuke v bratislavskom NTC prehrali s Kanadou 2:3. Andrej Martin mal v prvom federálnom derby s Českom veľkú šancu vyrovnať na 2:2, proti Jiřímu Veselému však nepremenil mečbal a Norbert Gombos sa tak nedostal k tomu, aby sa v záverečnej dvojhre pokúsil zavŕšiť dokonalý obrat.

Slováci v dsviscupovej histórii ešte nikdy neotočili zápas, v ktorom po prvom dni prehrávali 0:2. "Po štvorhre, v ktorej boli Filip Polášek s Igorom Zelenayom o triedu lepší ako Jonáš Forejtek so Zdenkom Kolářom, sme sa dostali psychicky na koňa. Myslím si, toto stretnutie sme prehrali o jednu loptičku, Madrid nám ušiel o vlások. Ak by Andrej Martin vyhral, Noro Gombos by mal obrovskú šancu zdolať Lukáša Rosola. Andrej bol v prvých dvoch setoch lepší hráč. Veselý na konci druhého dejstva trochu pritvrdil, začal byť aktívnejší. Andrej za stavu 5:3 trochu zvoľnil. V treťom sete však opäť vystupňoval svoj výkon a dostal sa k mečbalu, ktorý však nepremenil a koncovku zvládol lepšie Veselý," uviedol sklamaný Hrbatý.

Na snímke nehrajúci kapitán daviscupového tímu Slovenska Dominik Hrbatý, archívna foto.
Foto: TASR/Pavol Zachar


Slovákov čaká v septembri zápas o to, aby v roku 2021 mohli opäť hrať kvalifikáciu o postup na finálový turnaj. Súpera spoznajú v piatok 13. marca, keď je na programe žreb. Hrbatý nevylúčil, že to bude jeho derniéra na kapitánskej lavičke. Ako možného nástupcu by si vedel predstaviť Mariána Vajdu - trénera mužskej svetovej jednotky Novaka Djokoviča. "Dal som si za cieľ v priebehu troch rokov postúpiť do Madridu, no ten sa nám splniť nepodarilo. Možno nie som až taký dobrý kapitán ako som si myslel. Možno aj moje chyby sa podpísali pod to, že sme nepostúpili na finálový turnaj. Možno som mal Andrejovi zakričať, aby si pri mečbale kryl forhend, no nechcel som, aby to Česi počuli. Kapitánska funkcia je náročná, na kurte som denne strávil 12 hodín. Prvý som vstával a posledný išiel spať. Robím to z lásky k tenisu, finančne je to slabo ohodnotené. Teraz sa treba zachrániť a potom uvidíme, možno to ešte prehodnotím alebo chalani budú trvať na tom, aby som zostal. Marošovi Vajdovi som už naznačil, či by to nechcel prebrať. Jeho skúsenosti by nám mohli pomôcť dostať sa do Madridu. Možno by vedel dať chalanom to, čo ja im dať neviem."

Hrbatý sa napriek prehre s Českom snažil nájsť aj pozitíva. Za najväčšiu devízu považuje to, že v tíme sa vytvorila skvelá partia. "Po prvom dni sme boli v zložitej situácii, no tím sa dal dohromady, zabojoval a takmer sme to otočili. Za tri roky sme toho veľa urobili. Chalani si navzájom fandia a na tréningy chodia aj tí, ktorí nefigurujú v nominácii. Lukáš Lacko teraz chodil trénovať debla a snažil sa pomôcť. Táto partia chalanov má niečo do seba a posúva ich to aj v individuálnej kariére. Prajem im, aby im to vydržalo. Každý rok sme bližšie a bližšie k Madridu. Jojo Kovalík sa vracia po zranení, Andrej Martin sa vrátil do elitnej svetovej stovky. Tvrdím, že pre Nora Gombosa budú najbližšie dva-tri roky najúspešnejšie v kariére a v rebríčku ATP bude okolo 60.-70. miesta. Ak sa Filip s Igorom budú v debli ešte dva roky motať na okruhu, budeme mať silný tím, ktorý môže pomýšľať na postup na finálový turnaj."


Ohlasy českých médií na víťazstvo českých tenistov nad Slovenskom



idnes.cz: "Veselý utiekol z mečbalu a spečatil triumf českých tenistov nad Slovenskom."

Sportovninoviny: "Českí tenisti zdolali v kvalifikácii Davisovho pohára Slovensko 3:1 a po prvý raz si zahrajú na finálovom turnaji."

Blesk: "Posledný krok bol najťažší, ale Jirka Veselý ho zvládol. Po prvý raz v daviscupovej kariére vyhral obe dvojhry a stanovil výsledok kvalifikačného duelu so Slovenskom na 3:1."

sport.cz: "Česká radosť. Veselý vyhral a poslal českých tenistov na finálový turnaj Davisovho pohára."

lidovky.cz: "Českí tenisti postúpili z kvalifikácie. Rozhodujúcu bitku vyhral Jiří Veselý."

cztenis.cz: "Český tím mieri do Madridu. Rozhodujúci bod vybojoval po obrate Veselý."



Veselý chcel Davis Cup zabaliť, v derby proti Slovensku sa stal hrdinom


Český tenista Jiří Veselý sa pohrával s myšlienkou ukončiť daviscupovú kariéru. Po odchode dlhoročných opôr tímu Tomáša Berdycha s Radkom Štěpánkom sa v dueloch o "šalátovú misu" dlho nevedel zhostiť úlohy lídra a nezvládal dôležité zápasy. V kvalifikačnom dueli proti Slovensku však na antuke v bratislavskom NTC siahol na dno síl a po skvelom obrate proti Andrejovi Martinovi poslal tím kapitána Jaroslava Navrátila na finálový turnaj v Madride.

"V uplynulých rokoch som sa v Davis Cupe veľmi natrápil. Bol som v psychickom kŕči a hľadal som cestu, ako sa z toho vymaniť. Často som premýšľal, že to zabalím, bol som zviazaný a po daviscupových dueloch som neraz ochorel, pretože ma úplne vyšťavili. Verím, že víťazné stretnutie proti Martinovi všetko otočí. Po prvý raz som v Davis Cupe vyhral obe dvojhry, čo ma veľmi teší," uviedol 64. hráč svetového rebríčka ATP.

Zápas tímových jednotiek označil za najťažší v kariére. "Začal som veľmi dobre, viedol som 3:1, za stavu 3:2 som však pokazil ľahký volej a karta sa obrátila. Andrej Martin začal hrať neuveriteľný tenis, všetko vybehal a dokázal zneškodniť moje podania. Aj za nepriaznivého stavu som však veril, že sa to ešte dá otočiť. V treťom sete môj servis začal viac 'písať', čo mi veľmi pomohlo. Zaslúžili sme si vyhrať obaja, som rád, že aj s prispením šťastia sa to podarilo mne," dodal Veselý.