Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Šport

Tréner Löw sa k nemeckým politikom nepridal, bojkot odmietol

Foto: TASR/AP

"Bojkot je samozrejme nezmysel. Ale je to rozhodne dobrá príležitosť diskutovať o tom, pretože oči mnohých smerujú práve na tieto udalosti a možno sa to pohne pozitívnym smerom," uviedol Löw.

Berlín 7. mája (TASR) - Tréner nemeckej futbalovej reprezentácie Joachim Löw na rozdiel od viacerých politických predstaviteľov svojej krajiny odmietol bojkot finálového turnaja EURO 2012 kvôli uväznenej bývalej ukrajinskej premiérke Julii Tymošenkovej.

Líderku opozície odsúdil v októbri súd na sedem rokov väzenia za zneužitie právomoci, pričom západné médiá zasa informujú o politicky motivovaných aktivitách. Tymošenkova je vo väzení v Charkove, jednom z dejísk EURO 2012, pričom dlží hladovku na protest voči zaobchádzaniu a napadnutia zo strany strážnikov. Na tieto udalosti reagovali viacerí politickí predstavitelia krajín Európskej únie negatívne, pričom medializovane rušili svoje plánované návštevy na európskom šampionáte.

"Bojkot je samozrejme nezmysel. Ale je to rozhodne dobrá príležitosť diskutovať o tom, pretože oči mnohých smerujú práve na tieto udalosti a možno sa to pohne pozitívnym smerom," uviedol Löw, tréner jedného z horúcich favoritov na európsky titul. "V Nemecku sa futbal vníma ako zábava, radosť, integrácia, stretávanie sa ľudí, ale my nepocestujeme na Ukrajinu ako svetová polícia. Už som toho dosť precestoval, pracoval som v mnohých krajinách a som presvedčený, že dodržiavanie ľudských práv je jednou z najdôležitejších vecí."

Informovala agentúra Reuters.