Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Šport

Skejtbordista Tury má Paríž na dosah: Jazdiť strategicky a bude to tam

Na archívnej snímke slovenský skejtbordista Richard Tury. Foto: TASR - František Iván

Slovenský skejtbordista Richard Tury si vyrovnal svoje maximum na pretekoch podobného rangu, piaty bol v Dubaji aj pred rokom.

Bratislava 13. marca (TASR) - Slovenský skejtbordista Richard Tury je na dobrej ceste zaistiť si účasť na olympijských hrách v Paríži. Na víkendovom podujatí Svetovej skejtbordovej tour v Dubaji obsadil v disciplíne street 5. miesto a v kvalifikačnom rebríčku mu patrí 8. miesto. Do Paríža pritom postúpi 22 pretekárov.

Tury si vyrovnal svoje maximum na pretekoch podobného rangu, piaty bol v Dubaji aj pred rokom. "Je to super a motivácia ďalej sa zlepšovať. Pred rokom som bol taktiež piaty, no je tam vidieť progres," povedal Tury v stredu v Bratislave, keď prišiel podporiť svojich kolegov zo Športového centra polície (ŠCP), ktorí v Nemocnici sv. Michala darovali krv. Na Kvapke krvi Ministerstva vnútra SR sa zúčastnili vodný slalomár Matej Beňuš, rýchlostní kanoisti Samuel Baláž a Denis Myšák, či bežec na lyžiach Peter Mlynár.

Tridsaťročný Košičan vie, že už mu chýba iba krok, aby sa stal prvým slovenským skejtbordistom pod piatimi kruhmi. "Už nás čakajú iba súťaže v Šanghaji a Budapešti, top štyri výsledky mám zapísané. Keď som sa snažil kvalifikovať do Tokia, neustále som sa v rebríčku nachádzal v bubline, na hranici postupu a napokon som sa tam nedostal o tri miesta. O prvej desiatke sa dá povedať, že to má isté, ale ešte tam nie sme oboma nohami a netreba predbiehať. Musíme zajazdiť zvyšné preteky strategicky a bude to tam."

Tury môže prísť o účasť na najväčšom športovom sviatku asi už iba vinou zranenia. Aj preto je pre neho dôležité, že už má nazbierané body do rebríčka a nemusí v nadchádzajúcich pretekoch ísť na hranu svojich možností. Obzvlášť, ak street je disciplína, ktorá prináša mnohé pády. "Zranenia sú bežné. V ruke mám titán, v lakti umelý kĺb. Ozvalo sa mi už aj koleno, aj keď sa to potom trochu zlepšilo. Byť zdravý je určite primárna vec. Keď je človek zdravý, tak príde aj psychická pohoda a jazdenie je lepšie," prezradil Tury.