Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Šport

USADA odporučila obviniť Armstronga z užívania nepovolených látok

Lance Armstrong Foto: TASR/AP

Posledný krok v procese, ktorý sa začal v úvode júna znamená, že prípad bude pokračovať arbitrážnym vypočúvaním, na ktorom Američan môže poprieť obvinenia.

New York 30. júna (TASR) – Výbor Americkej antidopingovej agentúry (USADA) jednomyseľne odporučil obviniť sedemnásobného víťaza Tour de France Lance Armstronga z užívania nepovolených látok zvyšujúcich výkon počas jeho aktívnej kariéry.

Posledný krok v procese, ktorý sa začal v úvode júna znamená, že prípad bude pokračovať arbitrážnym vypočúvaním, na ktorom Američan môže poprieť obvinenia. "Trojčlenný výbor preskúmal prípad a jednomyseľne odporučil posunúť ho do súdnej fázy v súlade s pravidlami," uvádza sa vo vyhlásení USADA.

Počas júna oznámila USADA piatim kolegom Armstronga, trom lekárom a dvom členom tímu, že sa voči nim začalo konanie v prípade, ktorý môže patriť k najväčším dopingovým škandálom v športe.

Armstrong, ktorý nikdy nemal pozitívny test, obvinenia popiera. "Nikdy som nedopoval," vyhlásil Američan po prvých dopingových obvineniach USADA za obdobie rokov 1998 až 2011. "Súťažil som ako vytrvalostný športovec 25 rokov, absolvoval som viac ako 500 testov a ani raz som nebol pozitívny."

Podľa obvinení mal americký cyklista údajne dlhodobo užívať rôzne nepovolené látky, ako EPO, krvné transfúzie, testosterón, kortikoidy, rastové hormóny a maskujúce látky. Texasana zároveň obvinili z distribúcie dopingu ostatným cyklistom. "Všetci obvinení budú mať príležitosť dokázať svoju pravdu počas arbitrážneho vypočúvania, ak si ho zvolia. Na ňom budú zverejnené všetky dôkazy a svedectvá a o prípade rozhodnú nezávislí sudcovia," dodala USADA.

Armstrong patrí medzi najúspešnejších a zároveň najkontroverznejších cyklistov v histórii. Po vyliečení sa z rakoviny sa vrátil do cyklistiky a v rokoch 1999 až 2005 sedemkrát vyhral Tour de France. Napriek tomu, že ani raz nemal pozitívny dopingový test, bol často terčom obvinení z užívania dopingu.