Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Šport

V pondelok sa začína Turnaj majstrov v Londýne, titul obhajuje Federer

Novak Djokovič a Andy Murray Foto: TASR/AP

Koncoročný líder Srb Djokovič z britskej metropoly zavíta do Bratislavy, kde v rámci exhibície Tennis Classic odohrá duel proti Martinovi Kližanovi.

Londýn 4. novembra (TASR) - Šampión tenisového US Open Brit Andy Murray a finalista záverečného grandslamu sezóny Srb Novak Djokovič sa na Turnaji majstrov v londýnskej 02 aréne (5.-11. novembra) predstavia v jednej skupine.




Sobotňajší žreb ich zaradil do "áčka" spoločne s Čechom Tomášom Berdychom a vlaňajším finalistom Masters Francúzom Jo-Willfriedom Tsongom.



Federer zabojuje o siedmy titul


V B-skupine si zahrajú obhajca titulu a grandslamový rekordér Švajčiar Roger Federer, Španiel David Ferrer, Srb Janko Tipsarevič a Argentínčan Juan Martin del Potro. Najlepší dvaja hráči z každej skupiny postúpia do semifinále. Ak niektorý z tenistov prejde celým turnajom bez jediného zaváhania, zinkasuje maximálnu možnú prémiu 1,76 milióna dolárov. Pre pretrvávajúce problémy s kolenom v Londýne nebude štartovať Španiel Rafael Nadal. Federer ani v prípade úspešnej obhajoby trofeje a zisku rekordného siedmeho titulu nezakončí sezónu ako svetová jednotka. Koncoročným lídrom rebríčka bude Djokovič, ktorý po poslednom turnaji sezóny zavíta do Bratislavy, kde v rámci exhibície Tennis Classic odohrá duel proti Martinovi Kližanovi.

Turnaj otvorí Murray a Berdych


Britský tenista Andy Murray (vľavo) a Tomáš Berdych
Foto: TASR/AP Photo
V otváracom singlovom zápase v Londýne sa v pondelok o 15.00 SEČ predstavia Murray a Berdych. Škót sa môže stať prvým britským víťazom v histórii Turnaja majstrov, pred štartom prestížneho podujatia si nepripúšťa tlak. "Pred tohtoročným Turnajom majstrov sa cítim uvoľnenejší ako vlani. Bude to tým, že sa mi podarilo vyhrať US Open, po zisku prvého grandslamového titulu zo mňa spadlo bremeno. Sľubujem, že v Londýne pôjdem na 110 percent, budem bojovať a snažiť sa vydať zo seba maximum. Pôjdem od zápasu k zápasu. Dôležité bude najskôr postúpiť zo skupiny do semifinále a potom sa uvidí. Teším sa na ďalší duel s Novakom Djokovičom. Zatiaľ medzi nami nejde o takú rivalitu, aká vládne medzi Rogerom Federerom a Rafaelom Nadalom. Myslím si však, že naše tohtoročné zápasy s Novakom na Australian Open, US Open či nedávno na turnaji v Šanghaji sa vryli do pamäte mnohých tenisových fanúšikov, ktorí si pri nich užili veľa zábavy," povedal Murray pre oficiálnu stránku ATP.


Djokovič zakončí sezónu ako svetová jednotka


Djokovič vlani v Londýne nepostúpil zo skupiny, v tomto roku má tie najvyššie ambície. "Táto sezóna bola skvelá. Po dlhých rokoch sme mali štyroch rôznych grandslamových víťazov, v mužskom tenise teraz svitá na veľmi dobré časy. Štartovať na Turnaji majstrov v konkurencii najlepších hráčov sveta je pre mňa veľkou poctou . Urobím všetko pre to, aby som sa v Londýne dostal čo najďalej," povedal "Nole", ktorý v pondelok o 21.00 nastúpi proti Tsongovi.

A-skupina: Novak Djokovič (1-Srb.), Andy Murray (3-V.Brit.), Tomáš Berdych (5-ČR), Jo-Willfried Tsonga (7-Fr.)

B-skupina: Roger Federer (2-Švajč.), David Ferrer (4-Šp.), Juan Martin del Potro (6-Arg.), Janko Tipsarevič (8-Srb.)

Srb Novak Djokovič
Foto: TASR/AP