Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

V stíhacích pretekoch 9. kola triumf Francúza M. Fourcadeho

Nemec Arnd Peiffer dobehol ako druhý (+19,6), tretí Nór Emil Hegle Svendsen stratil na Francúza 34,7 sekundy.

Chanty-Mansijsk 17. marca (TASR) - Deviate finálové kolo Svetového pohára v biatlone pokračovalo v ruskom Chanty-Mansijsku stíhacími pretemi. Na mužskej 12,5 km trati triumfoval jednoznačne Francúz Martin Fourcade, ktorý sa ešte pred nedeľnými pretekmi s hromadným štartom stal aj celkovým víťazom seriálu Svetového pohára a vystriedal na tróne Nóra Boea. Nemec Arnd Peiffer dobehol ako druhý (+19,6), tretí Nór Emil Hegle Svendsen stratil na Francúza 34,7 sekundy. Z dvojice Slovákov na štarte bol lepší 30. Matej Kazár (+3:06,5), no do SP bodoval aj 37. Pavol Hurajt (+3:51,4).

Na štarte mal najvýhodnejšie postavenie Francúz M. Fourcade, päť sekúnd pred Nemcom Peifferom a sedem pred Švédom Lindströmom, 31. vyrazil na trať Matej Kazár (+1:26), 56. Pavol Hurajt (+2:43). Ako prvý sa z najlepšej trojky dopustil chyby Lindström, jeden okruh bežal po nevybielenom piatom terči aj 34. Matej Kazárom, neomylný Pavol Hurajt sa posunul na 50. priečku.

M. Fourcade s Peifferom diktoval tempo na čele s neomylnou streľbou aj po druhej ležke, tretí Nór Boe už strácal 36 sekund. Kazár sa na streľbe výrazne zdržal a pripísal si na treťom terči ďalší trestný okruh. Na jeho priebežné 42. miesto sa dokonca doťahoval aj 47. presne mieriaci Hurajt.

V prvej stojke M. Fourcade zaváhal na piatom terči a Peiffer si mohol užívať 17,8-sekundový náskok a vyše minútový pred Rusom Malyškom. 'Stojka' slovenskej dvojici dopriala čisté terče a na 37. a 39. mieste aj nádej na bodovanie do SP.

V záverečnej streľbe mieril Peiffer na víťazstvo, no nevzdával sa ani bežecký kráľ Martin Fourcade. Paralelné mierenie zvládol 23-ročný Francúz dokonale, Peiffer tlak neustál, nevybielil štvrtý terč a bolo jasné, že M. Fourcade s náskokom 23,8 s korčuľuje nielen v ústrety víťazstva, ale aj za veľkým glóbusom v celkovom hodnotení SP. Dovedna v tejto sezóne nazbieral osem triumfov, 14 v celej kariére. Obdivuhodne zastrieľali aj Slováci, Hurajt bol dokonca s Rakúšanom Landertingerom jediný, ktorý vybielil všetkých 20 terčov.