Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Veronika HRONČEKOVÁ o konci v reprezentácii: Krajšie to už byť nemohlo

Slovenská volejbalistka Veronika Hrončeková v TABLET.TV. Foto: Teraz.sk

Pre volejbalistku Veroniku Hrončekovú bol osemfinálový duel ME s Talianskom derniérou v reprezentačnom drese. Aj o tom sme sa rozprávali v TABLET.TV.

Bratislava 7. septembra (Teraz.sk) – Slovenské volejbalistky sa v uplynulých dňoch postarali v krajine pod Tatrami o parádny športový ošiaľ. Jeho epicentrom bol bratislavský Zimný štadión Ondreja Nepelu, ktorý bol jedným z dejísk tohtoročných majstrovstiev Európy. Zverenkyne trénera Marca Fenoglia to na šampionáte dotiahli až do historického osemfinále, a tak sme sa v televíznom štúdiu TABLET.TV najmä o ňom rozprávali s najskúsenejšou hráčkou nášho kádra Veronikou Hrončekovou. Tá dala na ME zároveň definitívnu bodku za bohatou reprezentačnou kariérou.

Slovenky vstúpili do šampionátu ako z partesu, po úvodných troch zápasoch (so Španielskom 3:0, Švajčiarskom 3:0 a Bieloruskom 3:2) mali na konte plný počet bodov a osemfinálovú miestenku vo vrecku. Nenastalo u nich určité uspokojenie, keďže v nasledujúcich dueloch v základnej D-skupine s Nemeckom (1:3) a Ruskom (0:3) už ťahali za kratší koniec? „To určite nie. Nikdy sme ako tím nemali v povahe uspokojovať sa s výsledkami. Tréner nás k tomu nikdy neviedol a keby sme si niečo také dovolili, určite by sa mu to nepáčilo. Realita je taká, že Nemky aj Rusky sú herne a kvalitatívne niekde inde ako my, no napriek tomu sme snažili dokázať, že vieme hrať vyrovnanú partiu aj s takýmito družstvami. Ak by sa nám súboj s Nemeckou podarilo dotiahnuť do tajbrejku, azda by sa to vyvíjalo trochu inak. Nasledujúce stretnutie s Ruskom nám nevyšlo podľa predstáv, možno na nás doľahla aj fyzická únava. O nejakom uspokojení po predchádzajúcich výsledkoch však nemôže byť ani reč,“ rozhovorila sa Veronika Hrončeková.

POZRITE SI CELÚ TELEVÍZNU DEBATU S VERONIKOU HRONČEKOVOU:



V osemfinále turnaja narazili naše reprezentantky na Taliansko, ktoré podľa mnohých volejbalových odborníkov disponuje jedným z troch najkvalitnejších kádrov na svete. „Príprava na osemfinálový zápas sa príliš nelíšila od ostatných. Tréner nám akurát stále prízvukoval zabudnúť na súboj s Ruskom, aby ten s Taliankami vyzeral z našej strany už úplne inak. Taktická predzápasová porada mala teda aj mentálny charakter,“ opísala chvíle pred mimoriadne dôležitým duelom Hrončeková, podľa ktorej to bolo špecifické stretnutie najmä pre 49-ročného talianskeho trénera slovenského družstva Marca Fenoglia. „Snažil sa to síce skrývať, no bolo na ňom badať, že to je preňho zaujímavý zápas. Už pred šampionátom nám hovoril, že takto nejako si to aj vysníval. Aby sme postúpili zo základnej skupiny a v ďalšom priebehu sa stretli s Talianskom. Napokon si to stretnutie aj napriek počiatočnej nervozite očividne užíval.“

V jednom z predzápasových rozhovor sa Fenoglio vyjadril, že ak budú hrať Talianky naplno, nemajú jeho zverenkyne proti nim šancu. Nepôsobili takéto vyjadrenie na slovenské družstvo demotivujúco? „Dostali sa ku nám tieto informácie, no snažili sme sa ich nejakým spôsobom filtrovať. Keď sa totiž na veci pozrieme reálne a Talianky by podali proti nám stopercentný výkon, tak naozaj tú šancu nemáme. Na druhej strane, asi nie je úplne v poriadku, ak sa to takto prezentuje pred zápasom. Avšak po taktickej porade, počas ktorej sme videli, že tréner už trochu zmenil rétoriku, sme usúdili, že asi nie je úplne dôležité, čo predtým povedal, ale podstatné je, čo budeme robiť na ihrisku a ako to tam bude vyzerať,“ zamyslela sa 29-ročná rodáčka zo Zvolena.

Čaká ju angažmán v Izraeli


Súboj s Taliankami bol pre skúsenú volejbalistku zároveň posledným v reprezentácii, keďže bezprostredne po ňom ohlásila koniec v národnom tíme. „Bol to pre mňa špecifický duel aj z toho dôvodu, že Taliansko mám ako krajinu veľmi rada. Bola som tam nespočetne veľakrát a vždy mám pri tom pocit, akoby som sa vracala domov. Je to moja srdcová záležitosť. Čo sa týka samotného zápasu, nevedela som, ako sa bude vyvíjať a či doň vôbec zasiahnem. Tréner mi však dal šancu hneď v prvom sete a musím sa priznať, že som z toho mala zimomriavky a bola som naozaj nadšená. Krajšiu bodku za reprezentačnou kariérou som si ani nemohla predstaviť,“ pokračovala Veronika Hrončeková, ktorá zámer skončiť v národnom družstve už nejaký čas nosila v hlave. „Áno, nebolo to impulzívne rozhodnutie. Nemám síce ešte ani tridsať rokov, no v reprezentácii som už od sedemnástich a myslím si, že už dozrel ten čas, aby som sa v lete venovala aj iným veciam ako volejbalu. S reprezentačným koncom som teda úplne stotožnená, potrebujem už čas aj na oddych,“ vysvetlila 192-centimetrová pivotka, ktorá v národnom tíme odohrala úctyhodných 78 zápasov.



Hrončeková zaznamenala v doterajšej kariére na klubovej úrovni viacero pozoruhodných úspechov. S bratislavskou Sláviou UK získala dva tituly majstra SR, vo farbách českého Prostějova sa tešila z troch triumfov v českej najvyššej súťaži, ku ktorým pridala i triumf v MEVZA Cupe. Okrem toho si zahrala nemeckú Bundesligu a pôsobila i v Rumunsku. V najbližších dňoch ju čaká ďalšie dobrodružstvo, keďže sa pred pár dňami dohodla na ročnej zmluve s izraelským Hapoel Kfar Saba. „Priznám sa, že predtým, ako som zaevidovala ponuku z tohto klubu, tak som o volejbale v Izraeli nemala žiadne informácie. Spomínam si, že raz sme tam s reprezentáciou hrali kvalifikačný zápas, no čo sa týka úrovne tamojšej súťaže či vecí, ktoré s tým súvisia, som nemala ani šajnu. Ponuka sa ku mne dostala cez reprezentačnú spoluhráčku Mirku Kijakovú, s ktorou tam odchádzame spolu. Obe sa na tento angažmán veľmi tešíme, mnohokrát sme sa už o tom rozprávali, je to pre nás ďalšia výzva,“ uzavrela Veronika Hrončeková.