Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Volejbalisti SR chcú na ME zaskočiť Nemcov, Zaťko rekord nepreceňuje

Na archívnej snímke vpravo Juraj Zaťko. Foto: TASR - Martin Baumann

Zverenci Andreja Kravárika potrebujú proti favoritovi zvíťaziť, len triumf za dva, alebo tri body im dá istotu.

Antverpy 18. septembra (TASR) - Slovenskí volejbalisti sa na ME v Belgicku pokúsia vybojovať postup do osemfinále v stredajšom zápase proti Nemecku. Zverenci Andreja Kravárika potrebujú proti favoritovi zvíťaziť, len triumf za dva, alebo tri body im dá istotu. V prípade prehry by museli čakať na štvrtkový zápas Nemecka so Španielskom, v ňom by potrebovali triumf Nemcov. Aj preto chcú Slováci svojho stredajšieho súpera zaskočiť a využiť jeho slabiny.

Utorková prehra s Belgickom 0:3 kormidelníka Slovákov sklamala, rozhodlo o nej príliš veľa chýb. Príčin videl Kravárik niekoľko: "Povedzme si úprimne, takéto zápasy nám chýbajú. Hrávame síce Zlatú Európsku ligu, ale tímy v nej nie sú vždy kompletné, aj my v nej máme obmenený káder. A posunieme sa vpred len vtedy, ak budeme hrať s takými súpermi ako sú Belgicko, Slovinsko či Srbsko. Inak nám bude skúsenosť na ihrisku chýbať." Kravárik o ľahkých stratách lôpt hovoril aj po predchádzajúcich zápasoch, účinný recept na ich odstránenie však nemá. "Na to ľahký recept neexistuje. Chalanom sa to prízvukuje v tréningovom procese i v zápasoch. Ale cesta je podľa mňa tá, že by sme mali hrať takéto ťažké zápasy častejšie."

Vývoj v B-skupine zatiaľ ide podľa papierových predpokladov, tie však chcú Slováci v stredu otočiť hore nohami. "Keby ste sa ma pred turnajom spýtali, či budem spokojný s dvoma výhrami v úvode a potom by som mal čakať na ďalší vývoj, odpoviem, že samozrejme. Je to tak, ako sme predpokladali. Nemci sú papierovo lepší, sú to vicemajstri Európy. Sila na ich strane je, ale ja sa budem spoliehať na to, že chalani dávajú do zápasov všetko. My musíme eliminovať naše chyby. Bol by som veľmi rád, ak by sme postup vybojovali vlastnými silami. Určite sa o to pokúsime a verím, že podáme taký výkon, aby to stačilo. Vieme o slabinách Nemecka, pokúsime sa ich využiť," dodal Kravárik.

Slovenský kouč pred utorkovým zápasom vedel, že jeho zverenec Juraj Zaťko sa štartom proti Belgicku zapíše do histórie. Bol to totiž jeho 242. zápas v národnom tíme, o jeden sa dostal pred bývalého kapitána Emanuela Kohúta. "Juraj je lídrom, pôsobí v tíme, ako keby bol kapitán. Za to mu patrí veľká vďaka a ja mu prajem, aby sa reprezentácie len tak ľahko nevzdal," zaželal si Kravárik.

Zaťko svoj rekord vnímal už pred odletom na ME a po zápase si povzdychol: "Už sa o tom hovorí dlho a som rád, že to mám konečne za sebou. Neberiem to ako nejaký úžasný úspech, beriem to ako zápis do štatistík. Mal som v kariére šťastie, preto sa mi to podarilo. Ale je to samozrejme pre mňa pocta, že som tento rekord dosiahol v slovenskom drese."

Na Kravárikovu poznámku o zotrvaní v reprezentácii slovenský nahrávač zareagoval neurčito. "Človek má všelijaké myšlienky. Túto vec by som nechal otvorenú. Nehrám v žiadnom špičkovom zahraničnom klube, neviem, aká bude situácia na ďalší rok. Ja do reprezentácie chodím rád, ale je pravda, že som v nej už strávil veľmi veľa času," uviedol Zaťko.

Vyslaný redaktor TASR Michal Runák