Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Svetová antidopingová agentúra zamietla 95 dopingových prípadov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Konečný výsledok vyšetrovania môže pritom ovplyvniť účasť ruských športovcov na ZOH 2018 v Pjongčangu.

Lima 14. septembra (TASR) - Svetová antidopingová agentúra (WADA) zamietla 95 z 96 prípadov dopingu u ruských športovcov.

Vyšetrovanie rozsiahleho dopingového škandálu v Rusku prišlo po správe Richarda McLarena, ktorý odhalil krytie pozitívnych nálezov u športovcov. K zamietnutiu takmer všetkých prípadov prišlo po tom, ako sa nepreukázalo dostatok dôkazov na riešenie prípadov. "Je to v súlade s procesom a úprimne povedané, nie je to nič nečakané. Úvodné prípady boli najrýchlejšie na riešenie, pretože obsahovali najmenej dôkazov," povedal generálny riaditeľ WADA Olivier Niggli.

McLaren odhalil viac ako tisícku potenciálnych dopingových prípadov, ale podľa Niggliho bude dokazovanie pri niektorých z nich náročné, pretože ruská strana nespolupracovala pri odovzdávaní dôkazov. "Jediná vec, ktorú McLaren má, je ich meno na zozname. Ak dokáže zažalovať športovca len na základe toho, že je na zozname, tak potom super. To však nie je realita, tisícky vzoriek boli totiž v Moskve zničených," citovala agentúra AP generálneho riaditeľa WADA.

Konečný výsledok vyšetrovania môže pritom ovplyvniť účasť ruských športovcov na ZOH 2018 v Pjongčangu. Rozhodovať o tom budú dve komisie Medzinárodného olympijského výboru (MOV), jedna sa pozrie na jednotlivé prípady, druhá bude riešiť celkovú korupciu v Rusku.