Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Šport

West Ham prisľúbil vyšetriť antisemitské prejavy svojich fanúšikov

Hráč Tottenhamu Jermain Defoe oslavuje gól do siete West Hamu v zápase, pri ktorom malo dôjsť k prejavom antisemitizmu. Foto: TASR/AP

Fanúšikovia kladivárov mali židovských fanúšikov Tottenhamu urážať napodobňovaním zvukov plynu v plynových komorách, či velebením Hitlera. Majú im hroziť najprísnejšie možné tresty.

Londýn 26. novembra (TASR) - Vedenie anglického futbalového klubu West Ham United prisľúbilo dôkladne vyšetriť údajné antisemitské správanie sa svojich fanúšikov v nedeľňajšom ligovom zápase na štadióne Tottenhamu Hotspur a proti previnilcom podniknúť najprísnejšie možné kroky. Zákazom vstupu na štadión už v pondelok klub potrestal jedného držiteľa sezónnej permanentky.

Tottenham má silnú židovskú fanúšikovskú základňu a práve ona sa stala podľa agentúry dpa terčom posmeškov zo strany priaznivcov "kladivárov". Tí údajne syčaním napodobňovali zvuk napĺňania plynových komôr plynom a spievali chorály velebiace Hitlera. Policajti zadržali aj dvoch fanúšikov, ktorí používali nacistické pozdravy.

Okrem toho stúpenci West Hamu skandovali vety, podporujúce Lazio Rím. Vo štvrtok pred duelom Európskej ligy medzi Laziom a Tottenhamom zranili v Ríme viacerých fanúšikov anglického tímu.

"West Ham je v kontakte s Tottenhamom v snahe pomôcť mu vo vyšetrovaní správania sa malej skupiny fanúšikov a údajných nevhodných pokrikov počas nedeľňajšieho zápasu," uvádza sa v stanovisku klubu z východného Londýna. Piatich previnilcov podľa predstaviteľov West Hamu počas zápasu zadržala polícia a môžu očakávať aj tresty zo strany klubu.

Antisemitské prejavy zo sektoru priaznivcov West Hamu sklamali aj izraelského stredopoliara "kladivárov" Yossiho Benayouna, ktorý ich počul na vlastné uši a označil ich za trápne. "Mám s fanúšikmi West Hamu výborné vzťahy. Preto som bol sklamaný, keď som včera počul niektoré ich piesne a bolo to trápne. Ale musíme pamätať na to, že to bola minoritná časť priaznivcov a som si istý, že federácia spolu s klubom urobí všetko pre to, aby ich našla a potrestala," uviedol Benayoun.