Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Rusko chce mať svoj hokejový tím v Pjongčangu

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Medzinárodný olympijský výbor oznámi 5. decembra, či ruskí športovci budú môcť štartovať na zimných olympijských hrách.

Bratislava 23. novembra (TASR) - Úvahy o neúčasti ruských hokejistov na zimných olympijských hrách 2018 v Pjongčangu sú nateraz pravdepodobne vyriešené. Ruská hokejová federácia (FHR) vydala vyhlásenie, podľa ktorého sú jej hráči pripravení štartovať na športovom sviatku.

"Príprava ruského národného hokejového tímu na ZOH v Pjongčangu pokračuje podľa plánu. Všetci hokejisti národného mužstva dodržujú antidopingové pravidlá MOV a WADA. Každá požiadavka na dopingový test je vykonaná. Doteraz hokejisti odovzdali viac ako 29 vzoriek, všetky výsledky boli negatívne. Od 15. novembra bolo desať hokejistov zaradených do medzinárodného testovacieho balíka a od 17. novembra sa pridalo ďalších tridsať v rozšírenej národnej skúšobnej skupine. Športovci dávajú svoje údaje do systému ADAMS a podrobujú sa dopingovým testom," uvádza sa vo vyhlásení na oficiálnej stránke zväzu.

"Na ZOH budú ruskí hokejisti hrať pod národnou vlajkou svojej krajiny. FHR je v neustálom kontakte s Medzinárodnou federáciou ľadového hokeja (IIHF) a rieši s ňou všetky otázky súvisiace s účasťou nášho tímu na medzinárodných turnajoch," píše sa ďalej vo vyhlásení.

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) oznámi 5. decembra, či ruskí športovci budú môcť štartovať na ZOH. Rusko čelí vylúčeniu zo zimnej olympiády pre obvinenia so štátom kontrolovaného dopingového programu počas ZOH 2014 v Soči. Rozhodnutie bude stáť na analýzach dvoch komisií, ktoré čerpali zo správy vyšetrovateľa Svetovej antidopingovej agentúry (WADA) Richarda McLarena. Prvá komisia prešetrovala štart ruských olympionikov v Soči, druhá skúmala vplyv ruských štátnych agentúr.

Vedenie KHL pred pár týždňami pohrozilo, že zakáže svojim hráčom účasť v Pjongčangu. Mala to byť forma protestu proti prebiehajúcemu vyšetrovaniu ruských športovcov. V kluboch KHL pôsobí veľa hráčov, ktorí by mohli na ZOH 2018 reprezentovať Rusko, Kanadu, USA či rôzne európske krajiny. Prezident súťaže Dmitrij Černyšenko vyhlásil, že MOV "ničí existujúci svetový poriadok v športe."