Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Zomrel Chuck Blazer, hlavný informátor v korupčnom škandále FIFA

Na archívnej snímke Chuck Blazer. Foto: TASR/AP

Američan sa ale takisto priznal k braniu úplatkov.

Washington 13. júla (TASR) - Vo veku 72 rokov zomrel bývalý člen exekutívy Medzinárodnej futbalovej federácie Chuck Blazer, ktorý sa preslávil ako hlavný informátor amerických úradov pri vyšetrovaní korupcie vo FIFA. Američan sa ale takisto priznal k braniu úplatkov.

O jeho smrti informovali agentúry AP a DPA s odvolaním sa na jeho advokátov. "Sme hlboko zarmútení úmrtím nášho klienta a priateľa Chucka Blazera," uviedli vo svojom vyhlásení. Smrť neskôr potvrdil aj šéf futbalovej federácie USA Sunil Gulati. Blazer podľa amerických médií trpel rakovinou hrubého čreva, ischemickou chorobou srdca a mal aj cukrovku.

Blazer bol v rokoch 1990-2011 ako generálny sekretár druhý muž Konfederácie severoamerického, stredoamerického a karibského zväzového futbalu (CONCACAF) a do roku 2013 pôsobil 16 rokov vo vedení FIFA. Sám sa k finančným machináciám priznal v novembri 2013. V tom čase už dva roky spolupracoval s americkými úradmi na vyšetrovaní korupcie vo svetovom futbalovom hnutí.

Priznal sa k šesťnásobnému vyhýbaniu daňovej povinnosti a takisto k finančným podvodom ako sú pranie špinavých peňazí či platobné machinácie. Blazer mal zásobovať agentov FBI informáciami o korupčných praktikách vo FIFA, na schôdzky funkcionárov údajne nosil tajné nahrávacie zariadenia, ktoré rozhovory zaznamenávali. Pred dvoma rokmi dostal od etickej komisie doživotný zákaz pôsobenia vo futbale.