Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Šport

Žreb ME21 sa uskutoční v historickej budove Slovenskej filharmónie

Budova bratislavskej Reduty, archívne foto Foto: TASR - Pavel Neubauer

Žreb je naplánovaný na 3. decembra 2024.

Bratislava 11. apríla (TASR) - Žreb záverečného turnaja futbalových ME hráčov do 21 rokov, ktoré sa na budúci rok uskutočnia na Slovensku, bude v historickej budove Slovenskej filharmónie v Bratislave. Informoval o tom Slovenský futbalový zväz (SFZ) po inšpekcii zástupcov UEFA, ktorí boli v uplynulých dňoch na svojej druhej kontrolnej návšteve pred šampionátom. Žreb je naplánovaný na 3. decembra 2024.

"Tešíme sa, že budova Reduty je z organizačného pohľadu ako miesto oficiálneho žrebu vhodná a taktiež z toho, že zástupcom UEFA sa tieto nádherne zrekonštruované priestory skutočne páčili a budú dôstojným a reprezentatívnym miestom pre oficiálny žreb podujatia,“ uviedla pre portál under21.futbalsfz.sk Mira Mažgutová, ktorá spolu s ďalšími členmi organizačného výboru pripravuje okrem iného aj oficiálny žreb podujatia.

"Spolu s predstaviteľmi UEFA sme opäť navštívili jednotlivé mestá a štadióny tak, ako tomu bolo už na jeseň 2023 počas ich prvej pracovnej návštevy. Tentokrát sme sústredili pozornosť na spôsob a úroveň zaistenia bezpečnosti všetkých účastníkov šampionátu a tiež sme konzultovali zabezpečenie televíznych prenosov. Všetko musí byť nastavené podľa inštrukcií UEFA, ktorých dodržiavanie je striktne kontrolované," priblížil priebeh kontrolnej návštevy člen organizačného výboru Marek Majerčák. "Po návštevách jednotlivých štadiónov sme sa s kolegami z UEFA zhodli, že žiadna z tém či bodov, ktoré sme preberali, nás neprekvapila, alebo nebodaj zaskočila. Či už v oblasti bezpečnosti, ako aj v oblasti televíznych prenosov sme mali pripravené riešenia, ktoré sme priamo na mieste konzultovali a UEFA nemala k našim plánom a návrhom zásadné pripomienky."

Európsky šampionát so 16 účastníkmi sa uskutoční v ôsmich slovenských mestách od 12. do 29. júna 2025. Možné komplikácie hrozia najmä v dvoch dejiskách záverečného turnaja. "Z pohľadu celkovej organizácie zápasov budú najväčšou výzvou zápasy na štadiónoch v Prešove a Nitre. Prvý pochopiteľne preto, že ešte nie je dokončený a reálne nevieme v tomto momente povedať, čo bude potrebné zlepšiť. A druhý preto, že sa na ňom nehráva pravidelne najvyššia súťaž či zápasy, ktoré si vyžadujú vysokú úroveň organizácie. Mám tým na mysli napríklad večerné zápasy pri umelom osvetlení s kompletnou televíznou produkciou či vypredaným hľadiskom. Práve takéto zápasy totiž pomáhajú odhaliť možné problémy, ktoré by sme následne vedeli vyriešiť pred konaním majstrovstiev Európy a preto v oboch miestach plánujeme 'generálku' v podobe organizácie zápasov, ktoré odskúšajú pripravenosť štadióna pred ostrými stretnutia v rámci podujatia,“ vysvetlil Majerčák.

Zástupcovia účastníckych tímov budú mať na výber viacero hotelov a k nim prislúchajúcich tréningových ihrísk. Aj tie musia byť čo najlepšie pripravené a spĺňať prísne normy, ktoré stanovila UEFA. Hotely a tréningové plochy si budú reprezentácie vyberať zo špeciálneho katalógu. "Katalóg tréningových ihrísk a hotelov aktuálne finalizujeme. Bolo to tiež jednou z tém návštevy predstaviteľov UEFA. Vybrané hotely a ihriská sme navštívili a snažili sa vytvoriť čo najvhodnejšie alternatívy párovania hotelov k ihriskám," uviedol člen organizačného výboru Peter Hamaj. "UEFA by mala katalóg schváliť v priebehu nasledujúcich troch týždňov. Aktuálne tiež finalizujeme analýzu trávnikov všetkých ihrísk a pripravujeme plán revitalizácie a údržby ihrísk do konania šampionátu tak, aby boli všetky tréningové ihriska v júni 2025 v čo najlepšej kvalite," dodal Hamaj s tým, že na niektorých ihriskách bude potrebná i výmena hracej plochy.