Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Tenis

Djokovič súperom Wawrinku vo finále mužskej dvojhry French Open

Novak Djokovič po víťazstve nad Andy Murrayom. Foto: TASR/AP

O zápase medzi Djokovičom a Murraym hovorili mnohí odborníci ako o predčasnom finále, obaja v tomto roku na antuke až do vzájomného merania síl nenašli premožiteľa.


Paríž 6. júna (TASR) - Srbský tenista Novak Djokovič bude v nedeľu o 15.00 súperom Švajčiara Stana Wawrinku vo finále mužskej dvojhry na grandslamovom turnaji Roland Garros v Paríži. V druhom semifinále si ako nasadená jednotka poradila s trojkou "pavúka" Britom Andym Murraym po päťsetovej bitke 6:3, 6:3, 5:7, 5:7, 6:1. Zápas v piatok večer prerušili za stavu 3:3 vo štvrtom dejstve pre blížiacu sa búrku. "Nolemu" chýba už iba jeden krok k tomu, aby skompletizoval svoju grandslamovú zbierku a stal sa ôsmym hráčom v histórii s titulmi zo všetkých podujatí veľkej štvorky.

O zápase medzi Djokovičom a Murraym hovorili mnohí odborníci ako o predčasnom finále, obaja v tomto roku na antuke až do vzájomného merania síl nenašli premožiteľa. V prvom sete Murray dokázal so svetovou jednotkou držať krok do stavu 3:3. V ôsmom geme mal rodák zo škótskeho Dunblane totálny výpadok, pri vlastnom podaní neuhral ani fiftín a Djokovič získal úvodné dejstvo vo svoj prospech. Druhý set bol v réžii Srba, ktorý dvakrát prelomil súperov servis.
Britský tenista Andy Murray odhadzuje uterák do obecenstva počas odchodu z kurtu po prehre so Srbom Novakom Djokovičom v dohrávke semifinále grandslamového turnaja Roland Garros v Paríži 6. júna 2015.
Foto: TASR/AP

Djokovič hral mimoriadne koncentrovane, takmer nekazil, jeho údery mali správnu dĺžku. Murray sa v dôležitých momentoch dopúšťal ľahkých chýb, mal veľké problémy najmä pri hre nad hlavou. V treťom sete sa však olympijský šampión dokázal zmobilizovať. Po dvoch skvelých winneroch sa za stavu 5:5 dostal k prvým dvom brejkbalom v zápase a hneď prvú šancu využil. Vzápätí pridal čistú hru a zobral Djokovičovi prvý set na tohtoročnom Roland Garros. Vo štvrtom sete za stavu 1:1 Murray súpera brejkol, Djokovič však okamžite kontroval. Za stavu 3:3 zápas prerušili pre blížiacu sa silnú búrku. Dohrávku odštartoval lepšie Murray, za stavu 5:5 zobral súperovi servis a vynútil si piaty set. V ňom mal však jasne navrch Djokovič, ktorý naplno ukázal, prečo je svetovou jednotkou. Víťaznú sériu natiahol už na 28 zápasov.

Srb mal po zápase z postupu do tretieho parížskeho finále veľkú radosť. "Bol to veľmi ťažký zápas, na kurte sme v piatok a v sobotu strávili dokopy viac ako štyri hodiny. Začal som dobre, vyhral som úvodné dva sety. Andy však začal v treťom dejstve predvádzať neuveriteľný tenis, vyšli mu skvelé údery. Naše posledné grandslamové zápasy boli vždy maratóny a riadne thrillery, tento parížsky nebol žiadnou výnimkou. Pred rozhodujúcim setom som sa dokázal skoncentrovať, čo bolo veľmi dôležité. Podarilo sa mi Andyho rýchlo brejknúť a potom som to už dotiahol do úspešného konca. Veľmi ma teší, že z dvorca odchádzam ako víťaz. Už sa teším na finále. Dám do toho všetky sily, ktoré mi ešte zostali. Dúfam, že to bude stačiť na zisk trofeje," povedal Djokovič v prvom pozápasovom interview s bývalým francúzskym tenistom Cedricom Piolinom.

Murray sa napriek prehre snažil nájsť pozitíva. "Moja hra sa čoraz viac približuje úrovni, ktorá je potrebná na to, aby som mohol opäť vyhrávať grandslamové turnaje. V dohrávke sa mi podarilo vyrovnať na 2:2 na sety, Novak však v rozhodujúcom dejstve demonštroval, že je fyzicky i mentálne mimoriadne silný," povedal Brit pre akreditované médiá.

muži - dvojhra - semifinále:
Novak Djokovič (1-Srb.) - Andy Murray (3-V. Brit.) 6:3, 6:3, 5:7, 5:7, 6:1