Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Tenis

Historický úspech českého tenisu: Šafářová je vo finále Roland Garros

Česká tenistka Lucie Šafářová returnuje v zápase proti Srbke Ane Ivanovičovej v semifinále dvojhry na grandslamovom turnaji Roland Garros 4. júna 2015 v Paríži. Foto: TASR/AP

V premiérovom finále na podujatí veľkej štvorky nastúpi v sobotu o 15.00 proti víťazke súboja medzi Ameirčankou Serenou Williamsovou a Švajčiarkou Timeou Bacsinszkou.

Paríž 4. júna (TASR) - Česká tenistka Lucie Šafářová sa stala provou finalistkou ženskej dvojhry na grandslamovom turnaji Roland Garros. V úvodnom semifinále na parížskej antuke zdolala šampiónku z roku 2008 Srbku Anu Ivanovičovú v dvoch setoch 7:5, 7:5 a dosiahla životný úspech. V úvodnom dejstve otočila z 2:5. V premiérovom finále na podujatí veľkej štvorky nastúpi v sobotu o 15.00 proti víťazke súboja medzi Ameirčankou Serenou Williamsovou a Švajčiarkou Timeou Bacsinszkou.

Šafářová predvádza v Paríži spanilú jazdu a v doterajšom priebehu turnaja nestratila ani jediný set. V osemfinále vyradila nasadená trinástka obhajkyňu titulu a svetovú dvojku Rusku Mariu Šarapovovú, vo štvrťfinále si poradila s nebezpečnou Španielkou Garbine Muguruzovou Blancovou. V novom vydaní rebríčka WTA sa ocitne prvýkrát v najlepšej svetovej desiatke. Vlaňajšia wimbledonská semifinalistka bude v pondelok prinajhoršom siedma.

Srbka Ana Ivanovičová
Foto: TASR/AP


Rodáčka z Brna prehrávala v úvode stretnutia s Ivanovičovou 0:3, od stavu 2:5 však začala na kurte Philippa Chatriera predvádzať skvelý celodvorcový tenis s množstvom víťazných úderov. Súperku tlačila do defenzívy, v dôležitých momentoch si dokázala pomôcť kvalitným servisom a vďaka zisku piatich gemov v rade získala prvý set vo svoj prospech. Na začiatku druhého dejstva sa po rýchlom brejku ujala vedenia 3:1 a za stavu 5:4 mala k dispozícii mečbal. Spravila však dvojchybu a Srbka vyrovnala na 5:5. Šafářová sa po strate podania rýchlo zmobilizovala, svoju súperku opäť brejkla a v dvanástom geme využila po víťaznom forhende v poradí tretí mečbal. Vzájomnú bilanciu s Ivanovičovou upravila na 6:3, vlani na Roland Garros zvíťazila dvakrát 6:3. Šafářová sa radovala z triumfu nad srbskou jednotkou aj pred tromi rokmi vo finále Fed Cupu.

Aktérky prvého ženského semifinále: Ana Ivanovičová a Lucie Šafářová.
Foto: TASR


Česká ľavačka po premenenom mečbale neskrývala veľké dojatie. "Z postupu do prvého grandslamového finále mám obrovskú radosť, je to ako sen. Mala som pomalší štart, no s pribúdajúcimi minútami sa mi podarilo zdvihnúť moju hru na vyšší level. Vedela som, že ak chcem proti Ivanovičovej uspieť, musím hrať agresívne. To je jediný recept na Anu. Chcem sa poďakovať francúzskym fanúšikom, ktorí boli v tento slnečný deň skvelí a neustále ma povzbudzovali. Ďakujem Paríž," povedala Šafářová v prvom pozápasovom interview s bývalým francúzskym tenistom Fabricom Santorom.

Vo finále ju čaká Serena Williamsová, ktorá po prehre v prvom sete dokázala otočiť už štvrtý zápas na turnaji. Devätnásťnásobná grandslamová šampiónka postúpila už do svojho tretieho parížskeho finále. S 25-ročnou Bacsinszkou vyhrala aj tretí vzájomný zápas, pred štvrť rokom zvíťazila v Indian Wells 7:5, 6:3. Bacsinszká napriek semifinálovej prehre zažila životný grandslamový turnaj, na podujatiach veľkej štvorky až dosiaľ nebola ďalej než v 3. kole.

Favorizovaná Američanka sa už pred zápasom necítila zdravotne dobre a aj v samotnom stretnutí to bolo na jej výkone badať. V úvodnom sete sa držala v hre iba vďaka silnému prvému servisu. Bacsinszká hrala s obrovským sebavedomím, v piatom geme súperku brejka a výhodu využila na zisk setu v pomere 6:4. Druhé dejstvo prinieslo viaceré dlhé výmeny, ktoré dvíhali divákov zo sedadiel. Williamsová v piatej hre opäť stratila podanie a nevyzeralo to s ňou vôbec dobre. Napriek chorobe sa však dokázala schopiť, vrátila súperke požičané, dvakrát prerazila jej servis a set ukoristila pomerom 6:3. V treťom sete na kurte už absolútne dominovala, získala desať gemov v rade a 23. nasadenej Švajčiarke napokon nadelila nepopulárneho kanára, keď premenila svoj v poradí druhý mečbal.

Serenu Williamsovú tak už iba jedno víťazstvo delí od jubilejného 20. grandslamového titulu. "Bol to boj. Stále nechápem, ako sa mi podarilo zvíťaziť. Myslela som si, že to máme prehraté, no vedela som, že to nemôžem vzdať bez boja. Skúšala som všetko možné a napokon som našla v sebe energiu. Neviem, skadiaľ som ju vyhrabala, ale našla som ju a vyhrala. Verím, že v sobotu budem mať viac síl," uviedla v prvej reakcii priamo na kurte zjavne vyčerpaná Američanka.

ženy - dvojhra - semifinále:

Lucie Šafářová (13-ČR) - Ana Ivanovičová (7-Srb.) 7:5, 7:5
Serena Williamsová (1-USA) - Timea Bacsinszká (23-Švajč.) 4:6, 6:3, 6:0