Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Tenis

FED CUP: Lipták verí, že rozšíria svetovú skupinu na 16 tímov

Na snímke zľava kapitán tímu Matej Lipták, Viktória Kužmová a Anna Karolína Schmiedlová vo štvorhre v barážovom stretnutí o účasť vo svetovej skupine Pohára federácie Bielorusko - Slovensko v tenise žien v bieloruskom Minsku 22. apríla 2018. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Lipták je optimista a verí, že Slovensko sa napriek prehre 2:3 v Bielorusku vo februári 2019 predstaví medzi elitou, kde naposledy účinkovalo v roku 2014.

Minsk 23. apríla (TASR) - V Minsku na horúcej pôde vlaňajších finalistiek Pohára federácie neboli ďaleko od prekvapenia. Napriek absencii Magdalény Rybárikovej a Dominiky Cibulkovej slovenské tenistky dlho živili nádej na návrat do svetovej skupiny. Dva body talentovanej Viktórie Kužmovej v singloch však napokon nestačili, v rozhodujúcej štvorhre sa prejavili väčšie deblové skúsenosti bieloruského páru Vera Lapková, Lidia Morozovová.

Kapitán slovenského tímu Matej Lipták sa po zápase snažil hľadať plusy a ocenil vystúpenie omladeného družstva. "Som hrdý na baby, dali do toho veľa. Myslím si, že to bol skvelý zápas. Sme smutní, že sme prehrali, ale duel v Bielorusku pre nás priniesol aj veľa pozitív. Máme mladý tím, ktorý vo Fed Cupe ešte môže dokázať veľké veci. Dievčatá získali veľa skúseností a keď sa budú ešte zlepšovať, v budúcnosti máme na čom stavať," povedal pre TASR šéf slovenskej lavičky.





Kužmová by podľa jeho slov mohla ísť v šľapajach Daniely Hantuchovej, ktorá sa vo Fed Cupe vždy dokázala vybičovať k skvelým výkonom. "Viky už vo februárovom domácom súboji s Ruskom demonštrovala, že môže byť v tejto tímovej súťaži veľmi platnou hráčkou. V Minsku podala proti Arine Sobolenkovej i Aleksandre Sasnovičovej výborné výkony. Forsíruje moderný tenis. Hrá rýchlo a odvážne, kvalitne podáva a výborne returnuje. Má potenciál na to, aby zdolávala aj hráčky, ktoré sú vo svetovom rebríčku v prvej päťdesiatke."



Lipták je optimista a verí, že Slovensko sa napriek prehre 2:3 v Bielorusku vo februári 2019 predstaví medzi elitou, kde naposledy účinkovalo v roku 2014. "Pevne verím, že príde k zmene formátu súťaže a rozšíreniu svetovej skupiny na 16 tímov. Hovorí sa o tom už niekoľko rokov." Vlani návrh na zmenu modelu odložili, 13.-16. augusta budú o ňom opäť rokovať na valnom zhromaždení ITF v Orlande na Floride.

Ohlasy bieloruských médií na víťazstvo 3:2 nad Slovenskom v baráži o účasť vo svetovej skupine tenisového Pohára federácie v Minsku:

Belta: "Bielorusky sa po triumfe 3:2 nad Slovenskom udržali medzi fedcupovou elitou. V rozhodujúcej štvorhre bola líderkou výborne podávajúca Lidia Morozovová."

tennis.by: "Piaty domáci fedcupový zápas za sebou mal v aréne Čižovka šťastný koniec, Bielorusko bude aj v roku 2019 vo svetovej skupine."

Narodnija Gazeta: "Bielorusko sa po úpornom boji so Slovenskom zachránilo v najlepšej fedcupovej osmičke."

pressball.by: "Ostávame medzi elitou. Ruku k dielu priložila každá hráčka - Sasnovičová, Sobolenková, Lapková i Morozovová."


Vyslaný redaktor TASR Ladislav Antal