Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Tenis

Veľké talianske finále na US Open. Víťazka Pennettová ukončí kariéru

Na snímke talianska tenistka Flavia Pennettová s trofejou víťazky ženskej dvojhry na grandslamovom turnaji US Open v New Yorku v noci na 13. septembra 2015. Foto: TASR/AP

Vo veku 33 rokov je Pennettová najstaršou tenistkou s premiérovou trofejou z podujatí veľkej štvorky.

New York 12. septembra (TASR) - Talianska tenistka Flavia Pennettová sa stala víťazkou ženskej dvojhry na grandslamovom turnaji US Open. Vo finálovom derby si ako nasadená dvadsaťšestka poradila s krajankou Robertou Vinciovou v dvoch setoch 7:6 (4), 6:2 a dosiahla životný úspech. Rodáčka z Brindisi je druhou talianskou singlovou grandslamovou šampiónkou po Francesce Schiavoneovej, ktorá v roku 2010 triumfovala na Roland Garros v Paríži. Pennettová čakala na prvý grandslamový titul najdlhšie zo všetkých hráčok v Open ére, získala ho až na 49. pokus.

Talianska tenistka Roberta Vinciová pózuje s cenou za druhé miesto vo finále ženskej dvojhry na grandslamovom turnaji US Open v noci na 13. septembra 2015.
Foto: TASR/AP


Vo veku 33 rokov je zároveň najstaršou tenistkou s premiérovou trofejou z podujatí veľkej štvorky. Z New Yorku si odnáša prémiu 3,3 milióna USD a 2000 bodov do svetového rebríčka WTA, v ktorom sa v pondelok vyšvihne na 8. miesto, čo bude jej nové kariérne maximum. Pennettová bola v roku 2010 vôbec prvou Taliankou v singlovej Top 10. Vo Flushing Meadows bola v septembri 2013 medzi elitným kvartetom, teraz svoju spanilú jazdu dotiahla do úspešného konca. V semifinále za necelú hodinu deklasovala svetovú dvojku Rumunku Simonu Halepovú a vo finále zdolala aj svoju dobrú kamarátku z Apúlie a kolegyňu z fedcupového tímu, s ktorou tenisovo vyrastala. Prvé čisto talianske grandslamové finále na centri Arthura Ashea na vlastné oči sledoval aj premiér krajiny z Apeninského polostrovb Matteo Renzi.

Talianska tenistka Flavia Pennettová (vpravo) sa stala víťazkou ženskej dvojhry na grandslamovom turnaji US Open. Vo finálovom derby si ako nasadená dvadsaťšestka poradila s krajankou Robertou Vinciovou (vľavo) v dvoch setoch 7:6 (4), 6:2 a dosiahla životný úspech v noci na 13. septembra 2015.
Foto: TASR/AP


Taliansky premiér Matteo Renzi (vpravo) a predseda Talianskeho olympijského výboru Giovanni Malago reagujú počas finále ženskej dvojhry medzi Taliankami Falviou Pennettovu a Robertou Vinciovou na grandslamovom turnaji US Open 12. septembra 2015
Foto: TASR/AP


Úvod zápasu bol poznačený nervozitou. Pennettová v piatom geme premenila v poradí siedmy brejkbal a následne zvýšila na 4:2, Vinciová však potom získala tri gemy v rade a na rad prišiel tajbrejk. V skrátenej hre mala aj vďaka vysokému percentu prvého servisu navrch Pennettová. Vinciová robila priveľa nevynútených chýb. Jej slajzovaný bekhend nebol taký účinný ako v semifinále, v ktorom senzačne zdolala svetovú jednotku Američanku Serenu Williamsovú a zahatala jej cestu za kariérnym Grand Slamom. Na začiatku druhého dejstva Pennettová ovládla dianie na centri a po dvoch brejkoch si vybudovala náskok 4:0. Vinciová ešte znížila na 2:4, no Pennettová si už víťazstvo nenechala ujsť. V ôsmom geme premenila po víťaznom forhende pri podaní súperky hneď prvý mečbal. Vinciová, ktorá má na konte kompletnú grandslamovú zbierku titulov vo štvorhre, napriek prehre poskočí v rebríčku na 11. miesto a vyrovná kariérne maximum.

Talianska tenistka Flavia Pennettová (vpravo) sa stala víťazkou ženskej dvojhry na grandslamovom turnaji US Open. Vo finálovom derby si ako nasadená dvadsaťšestka poradila s krajankou Robertou Vinciovou (vľavo) v dvoch setoch 7:6 (4), 6:2 a dosiahla životný úspech v noci na 13. septembra 2015.
Foto: TASR/AP


Pennnetová mala zo zisku titulu obrovskú radosť. "Je to splnenie sna. Keď som bola malá, vždy som chcela byť svetovou jednotkou alebo vyhrať grandslamový turnaj. Je úžasné, že som dnes vo finále mohla hrať proti mojej kamarátke, s ktorou sa poznám od deviatich rokov. Trávili sme spolu veľa času a mohli by sme o sebe napísať knihu. Roberta hrala výborne, bohužiaľ dnes nemohla vyhrať. Nikdy som si nemyslela, že tu v New Yorku môžem získať trofej. Keď však všetko klapne, môže z toho byť takéto prekvapenie. Ďakujem divákom, ktorí mi fandili, boli ste skvelí. Toto je jeden z mojich najobľúbenejších turnajov, na ktorý sa vždy rada vraciam," povedala Talianka a v závere rozhovoru šokovala vypredané publikum. "Už pred začiatkom turnaja som sa rozhodla, že tohtoročný US Open bude mojou rozlúčkou s veľkým tenisom. Je skvelé odísť s grandslamovou trofejou. Ďakujem celému môjmu tímu i mojim rodičom za všetko, bez nich by som tu teraz nestála." V pozápasovom štúdiu s Matsom Wilanderom a Barbarou Schettovou upresnila, že po US Open ešte odohrá niekoľko turnajov a raketu zavesí na klinec až po skončení sezóny.

Na snímke talianska tenistka Flavia Pennettová s trofejou víťazky ženskej dvojhry na grandslamovom turnaji US Open v New Yorku v noci na 13. septembra 2015.
Foto: TASR/AP


Vinciová bola napriek finálovej prehre pozitívne naladená. "Ďakujem všetkým divákom, že ste prišli. Po zápase so Serenou to bolo pre mňa náročné, veľa veci sa mi rojilo hlavou. Bola som unavená a na začiatku zápasu mi to nešlo podľa mojich predstáv. Prehrala som vo finále, ale teším sa, že Flavia získala cennú trofej. Je ťažké hrať proti niekomu, koho poznáte celý život. S Flaviou sme boli spolu pri fedcupových triumfoch. Snažila som sa hrať svoj tenis, no súperka hrala skvele a musím jej poblahoželať k víťazstvu, bola lepšia. Uvidíme sa o rok."

.

ženy - dvojhra - finále:

Flavia Pennettová (26-Tal.) - Roberta Vinciová (Tal.) 7:6 (4), 6:2
.

Talianska tenistka Roberta Vinciová podáva proti svojej krajanke Flavii Pennettovej vo finále ženskej dvojhry na US Open v New Yorku 12. septembra 2015.
Foto: TASR/AP


Talianska tenistka Flavia Pennettová reaguje vo finále ženskej dvojhry proti svojej krajanke Roberte Vinciovej na grandslamovom turnaji US Open v New Yorku 12. septembra 2015.
Foto: TASR/AP


Talianska tenistka Roberta Vinciová odvracia úder svojej krajanky Flavie Pennettovej vo finále ženskej dvojhry na US Open v New Yorku 12. septembra 2015.
Foto: TASR/AP


Talianske tenistky Flavia Pennettová (vpravo) a Roberta Vinciová pózujú pred začiatkom finále ženskej dvojhry na US Open v New Yorku 12. septembra 2015.
Foto: TASR/AP


Americká vlajka pred začiatkom finále ženskej dvojhry medzi Taliankami Robertou Vinciovou a Flaviou Pennettovou na US Open v New Yorku 12. septembra 2015.
Foto: TASR/AP