Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Tenis

French Open: Wawrinka zdolal Djokoviča a získal druhý grandslam

Vysmiaty Švajčiar Stan Wawrinka s víťaznou trofejou. Foto: FOTO TASR/AP

Švajčiarsky tenista si z francúzskej metropoly odnáša prémiu 1,8 milióna eur a 2000 bodov do svetového rebríčka ATP Entry.

Paríž 7. júna (TASR) - Švajčiarsky tenista Stan Wawrinka sa stal prvýkrát v kariére víťazom mužskej dvojhry na Roland Garros v Paríži. Vo finále si ako turnajová deviatka po výbornom výkone poradil s najvyššie nasadeným favorizovaným Srbom Novakom Djokovičom v štyroch setoch 4:6, 6:3, 6:2, 6:4. Zverenec švédskeho trénera Magnusa Normana získal druhý grandslamový titul, vlani nenašiel premožiteľa na Australian Open v Melbourne. Švajčiar znemožnil "Nolemu" skompletizovať zbierku trofejí z podujatí veľkej štvorky a ukončil jeho 28-zápasovú víťaznú šnúru.
Srb Novak Djokovič sa povzbudzuje počas zápasu proti Švajčiarovi Stanovi Wawrinkovi vo finále mužskej dvojhy na grandslamovom turnaji Roland Garros 7. júna 2015 v Paríži.
Foto: TASR/AP

Wawrinka si z francúzskej metropoly odnáša prémiu 1,8 milióna eur a 2000 bodov do svetového rebríčka ATP Entry. Djokovič nevyužil šancu stať sa po Fredovi Perrym, Donovi Budgeovi, Rodovi Laverovi, Royovi Emersonovi, Andrem Agassim, Rogerovi Federerovi a Rafaelovi Nadalovi ôsmym hráčom v histórii, ktorý dokázal triumfovať na všetkých grandslamových turnajoch. Iba dvom hráčom sa podarilo v jednom roku vyhrať Australian Open i Roland Garros - Budgeovi (1938) a Laverovi (1962, 1969). Pre Djokoviča je to iba trteia tohtoročná prehra - v Dauhe podľahol Chorvátovi Ivovi Karlovičovi a v Dubaji Federerovi.

Djokovič na začiatku zápasu s Wawrinkom nevyužil dva brejkbaly. V siedmom geme však čistou hrou prelomil súperovo podanie a po potvrdení brejku sa ujal vedenia 5:3. Švajčiar sa snažil hrať agresívne, no robil priveľa nevynútených chýb. V desiatom geme odvrátil vďaka dvom úspešným obhodeniam dva setbaly a dokonca sa dostal k brejkbalu, Djokovič si však vďaka kvalitnému prvému podaniu udržal servis a prvý set získal vo svoj prospech. V druhom dejstve bol Wawrinka aktívnejším hráčom a takmer v každom geme pri podaní Djokoviča sa dostal k brejkbalom. Za stavu 5:4 prehrával pri podaní súpera 30:0, no následne predviedol forhendový i bekhendový winner, dostal Djokoviča pod tlak a po zisku ďalších dvoch fiftínov vyrovnal stav setov na 1:1.
Srbský tenista Novak Djokovič a Švajčiar Stan Wawrinka pózujú fotografom pred finálovým zápasom na grandslamovom turnaji Roland Garros 7. júna 2015 v Paríži.
Foto: TASR/AP

Wawrinka sa dostal na koňa a na začiatku tretieho dejstva mal k dispozícii tri brejkbaly. Djokovič si podržal servis, za stavu 2:3 však neuhral pri svojom podaní ani fiftín. Wawrinka dokázal potvrdiť brejk a zisk setu spečatil čistou hrou. Švajčiar zahrával loptičky tesne po odskoku, jeho údery mali správnu dĺžku. Na začiatku štvrtého setu sa Djokovič po rýchlom brejku ujal vedenia 3:0. Wawrinka však rýchlo vyrovnal na 3:3 a v siedmom geme sa prepracoval k dvom brejkbalom. Djokovič ale oba odvrátil skvelými zásahmi na sieti a následne pridal ďalšie dva winnery. Zápas gradoval, v ďalšom geme viedol Srb 40:0, no Warinka potom získal päť fiftínov v rade a vyrovnal na 4:4. V deviatom geme Švajčiar po ďalšom famóznom víťaznom bekhendovom longlajne opäť prelomil podanie Djokoviča a pri vlastnom servise po víťaznom bekhende premenil v poradí druhý mečbal.
Švajčiar Stan Wawrinka odvracia loptičku srbskému tenistovi Novakovi Djokovičovi vo finálovom zápase mužskej dvojhy na grandslamovom turnaji Roland Garros 7. júna 2015 v Paríži.
Foto: TASR/AP

Wawrinka mal zo zisku titulu obrovskú radosť. "Nemôžem tomu uveriť, že som vyhral druhý grandslamový turnaj. Hrať v parížskom finále proti Novakovi bolo pre mňa obrovskou výzvou. Verím, že Paríž je pripravený na to, aby si tu aj on raz zvíťazil. Myslím si, že podmienky boli dnes spravodlivé pre oboch hráčov. Snažil som sa na duel čo najlepšie pripraviť a ísť do neho s maximálnou koncentráciou. Chcel by som sa poďakovať môjmu tímu a rodine za podporu. Pracoval som veľmi tvrdo, aby som dosiahol tento úspech. Magnus Norman mi často hovoril, že ma nakope do zadku za to, ako som to flákal na tréningu. V posledných týždňoch som na sebe zamakal a vyplatilo sa. Dúfam, že som si v Paríži získal veľa nových fanúšikov. Chcem sa poďakovať parížskym divákom, boli ste skvelí," povedal Švajčiar v prvom interview priamo na kurte.

Djokovič, ktorý si pri preberaní trofeje pre finalistu vyslúžil od divákov obrovský aplauz, neskrýval dojatie. "Nebudem hovoriť príliš dlho, lebo moja francúzština nie je oslnivá. V prvom rade blahoželám Stanovi k zisku titulu, vo finále podal skvelý výkon. Počínal si ako ozajstný šampión. Sú aj dôležitejšie veci ako tenis, prehru sa preto snažím brať športovo. Ďakujem celému môjmu tímu i fanúšikom, ktorí ma povzbudzovali. Budem bojovať a robiť všetko pre to, aby som raz parížsky titul konečne získal."
muži - dvojhra - finále:
Stan Wawrinka (9-Švajč.) - Novak Djokovič (1-Srb.) 4:6, 6:3, 6:2, 6:4


Ohlasy svetových médií po víťazstve Stana Wawrinku nad Novakom Djokovičom
Blic (Srb.): "História si musí počkať: Djokovič stále bez titulu na Roland Garros."

BN Televizija (Srb.): "Prekliatie Roland Garros pokračuje, Nole bez titulu!"

Neue Zürcher Zeitung (Švajč.): "Dokázal to! Wawrinka má druhý grandslamový titul. Vo finále dominoval vo všetkých aspektoch a nedal Djokovičovi šancu."

20min.ch (Švajč.): "Wawrinka je kráľom Paríža! Vo finále senzačne zdolal svetovú jednotku Djokoviča v štyroch setoch. Ukonćil tak jeho 28-zápasovú víťaznú sériu."

Reuter (V. Brit.): "Wawrinka postavil na hlavu všetky predpoklady. Jeho jednoručný bekhend mal zdrvujúci efekt a Djokovič sa kariérneho grandslamu zatiaľ nedočkal."

BBC (V. Brit.): "Wawrinka šokoval Djokoviča a získal svoj prvý titul na Roladn Garros."

DPA (Nem.): "Wawrinka zničil Djokovičov sen o titule na parížskej antuke. Švajčiar vyhral Roland Garros v dominantnej fazóne, pre najvyššie nasadeného Srba bol príliš veľkou prekážkou. Djokovič musí ďalej čakať."

idnes.cz (ČR): "Nástupca fenomenálneho Nadala sa volá Stan Wawrinka, Djokovič vytúžený titul nezískal. Nový parižsky šampión je prekvapujúci."

blesk.cz: "Finálová senzácia, Wawrinka zdolala Djokoviča! Srbský tenista tak prehral na parížskej antuke aj svoje tretie finále a stále márne čaká na zisk kariérneho grandslamu."