Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Tipsport Liga

Skalica pokorila majstra, Martin zdolal Žilinu 2:1

Radosť hráčov Nitry po góle v zápase 24. kola hokejovej Tipsport extraligy medzi HK Nitra - HC 05 Banská Bystrica 18. novembra 2014 v Nitre. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Košičania úlohu favorita v zápase 24. kola extraligy nepotvrdili.

Bratislava 18. novembra (TASR) - Hokejisti majstrovského HC Košice prekvapivo prehrali v utorňajšom dueli 24. kola Tipsport extraligy na ľade HK 36 Skalica 1:3. Postu lídra v tabuľke sa tak museli vzdať v prospech Popradu, ktorý zdolal Piešťany 4:1.

Záhoráci sa po zisku troch bodov, prvých na domácom ľade v prebiehajúcej sezóne, dotiahli z 10. miesta na predposlednú Žilinu. S dvadsiatimi dvoma na svojom konte strácajú obaja na ôsme Piešťany päť a na siedmy Martin sedem bodov.

Zvolenčania bodovali

V 30. min by za Trenčanov už nikto ruky nedával do ohňa. Prehrávali 0:3, dovtedy pramálo zo svojho umenia ukázali a z bránky nedobrovoľne vykorčuľoval Nagy. Nahradil ho Konrád, tréner si zobral oddychový čas a hráčov akoby pokropil živou vodou. Aj to nutne potrebovali, pretože Zvolenčania ich prekorčuľovávali, vyhrávali osobné súboje a v agresivite pred bránkou súpera valcovali. O úvodný gól sa postaral v 6. min Brabenec strelou pod žŕdku a obrana Trenčanov sa mohla červenať. Na hokejkách mali domáci aj ďalšie šance, či už dvakrát Puliš, v 19. min Bortňák, no až blesková polobrátka Puliša po vyrazenej strele Hraška znamenala v 20. min ďalší gól. V druhej tretine pribudlo vzruchu, čo však bolo podstatné, v 30. min Chovan strelou cez brániaceho Dudáša pridal tretí gól a vysadil Zvolenčanov na koňa. V sedle sa však pevne neusadili. V 37. min Melichárek premenil samostatný nájazd, o 35 sekúnd neskôr po hrúbke domácich znížil Petrovický na rozdiel jedného gólu a ani Chovanova ďalšia presná trefa v 39. min ešte osud zápasu nevyriešila. Záujem divákov vyvolala aj žŕdka hosťujúceho Danišku v 31. min a klasická bitka v 37. min v podaní Podkonického a Habšudu. V 3. tretine Trenčanov mrzela tutovka Šišovského, v 46. min sa rútil sám na brankára Šimka, no neuspel. Víťaznú bodku mal onedlho v presilovke na hokejke Puliš, kontaktný gól v oslabení zasa zmaril Šimko streliť tiesnenému Filovi. Obaja brankári už ďalší gól za chrbát nepustili, čo znamenalo, že Zvolenčania po troch predchádzajúcich domácich prehrách konečne bodovali.

Reakcie trénerov a hráčov

Josef Turek, tréner Zvolena: "Bol to z našej strany vynikajúci zápas, aj primerane vyjadrený gólmi. Škoda, že sme neodskočili na začiatku o viac gólov, boli sme pohyblivejší, vypracovali sme si viacero príležitostí. Nechali sme síce Trenčín vrátiť sa do zápasu, no strelili sme vzápätí štvrtý gól, upokojili sme sa a tretiu tretinu sme zvládli výborne hlavne smerom dozadu. Výborne zachytal Šimko, no pochvalu za vynikajúci výkon si zaslúžia všetci."

Roman Stantien, tréner Trenčína: "Zvolen si víťazstvo naprosto zaslúžil, vypracoval si v 1. tretine veľa šancí, bol rýchlejší, dôraznejší, silnejší v súbojoch. My sme zabrali len polovicu zo zápasu, a to na takéhoto súpera nestačí."

Radovan Puliš, strelec jedného gólu Zvolena: "V tomto zápase sme veľmi chceli naplno zabodovať. Ťažili sme z priamočiarosti, s Nitrou nám to nepadalo, až teraz sme to prelomili. Aj keď sme inaksovali dva rýchle góly, vzápätí sme na ne odpovedali a odniesli sme si do tretej tretiny dvojgólový náskok. Konečne som do siete po štyroch bezgólových zápasov trafil aj ja, mohol som gólov streliť viac, bolo treba len lepšie triafať. Inak pred bránkou súpera bolo horúco, naplnili sme úmysel často strieľať, a potom sa tlačiť na dorážku."


Nitra sa tešila z triumfu nad Banskou Bystricou, zvíťazila 5:2

Pod Zoborom sa hral od začiatku rýchly hokej, ktorý priniesol prvý gól v 7. minúte. Tománek našiel ideálnou prihrávkou Juraja Štefanku, ktorý jeho výzvu na gól bezu zaváhania prijal - 1:0. Ten istý hráč využil svoje postavenie na druhý gól aj v 11. minúte, v presilovke sa k nemu dostal odrazený puk po strele L. Nováka a pred prázdnou bránkou nemohol nedať - 2:0. Následne sa prihlásila o slovo aj Banská Bystrica, Hudec s Lamperom však úspešní neboli.

V 22. minúte sa však už "baranom" podarilo znížiť, nedôraz domácej defenzívy využil Lamper. Už o päť minút prinavrátil dvojgólový náskok domácim Jakub Ručkay, ktorý si vybojoval puk za bránkou a po zakončení spoza nej sa tešil zo šťastného gólu. Šancí pribúdalo, gól však do druhej sirény už nepadol.

Na ďalší presný zásah čakali diváci do 48. minúty. Hostia prepadli v útočnej tretine a protiútok dvoch na jedného vyriešil Štefanka gólovou prihrávkou Lukášovi Novákovi - 4:1. Nitra si poistila víťazstvo aj piatym gólom, jeho autorom bol v 54. minúte Slovák. Hosťom sa síce vzápätí podarilo skorigovať, keď Hudec dorazil do bránky vyrazený puk po strele Bira, no to bolo z ich strany všetko. Nitra sa tak tešila z triumfu 5:2.

Reakcie trénerov

Andrej Kmeč, asistent trénera Nitry: "Náš vstup do zápasu bol veľmi dobrý čo rozhodlo, po góle hostí sme kontrovali dôležitým gólom a tretia tretina už bola taká hore-dole."

Miroslav Chudý, tréner Banskej Bystrice: "My sme mali trochu inú predstavu od začiatku, ale laxnosťou sme dovolili súperovi streliť dva góly a to sa potom hrá ťažko. Druhá tretina bola z našej strany dobrá, strelili sme kontaktný gól, no nešťastný tretí gól Nitry bol zlomový a potom sa nám už hralo ťažšie."


Z dôležitého víťazstva sa tešili Martinčania

Martinskí hokejisti sa v úvodnej tretine nevedeli dostať do tempa. Na začiatku napriek tomu Varga s Říhom ohrozili Križana a Markovič v 4. minúte po peknom prieniku zaváhal v koncovke. To však bolo zo strany domácich všetko. V ďalších minútach boli hostia nebezpečnejší a Čech sa v domácej bránke musel mať na pozore. V 11. minúte dostal 5+DKZ hosťujúci Jindra za faul na Svobodu, ale Mountfield dlhú presilovku doslova prespal. Ani raz neohrozil brankára hostí, naopak Čech si musel poradiť so strelou Rusnáka.

Po prestávkovom "umývaní hláv" sa Martinčania prebrali z letargie. V 24. minúte potrestali vylúčenie Niníka, keď bombu Ďatelinku tečoval Varga. O dve minúty neskôr sa dostal sám pred Čecha Kanko, ale domáci gólman sa vyznamenal. Martin mal potom 52-sekundovú výhodu o dvoch hráčov, nevyužil ju, ale pri hre 5 proti 4 sa v polovici stretnutia presadil zblízka Matejka - 2:0. V 36. minúte zodvihol divákov zo sedadiel pästný súboj Tupého s Dreslerom, po ktorom poslal hlavný rozhodca oboch hráčov do kabín. Trestná lavica bola permanentne zaplnená a v závere druhej tretiny zaváhanie Fujeríka využil Procházka a znížil.

Bojovný hokej pokračoval aj v treťom dejstve. V 44. minúte nepochodil Říha pred Križanom, v 53. zase Schroner pred Čechom. Domáci hrali umne, keď nepúšťali hostí do útočnej tretiny. Takticky zvládli aj záver a nakoniec sa tešili z dôležitého víťazstva.

Reakcie trénerov

Jaroslav Török, tréner Martina: "Nebol to pekný hokej. Tento zápas sme vyhrali zásluhou využitých presiloviek a dodržania taktiky. Hrali sme to, čo sme si povedali, ustrážili sme stredné pásmo. Účel svätí prostriedky, a tak som rád, že tri body zostali doma."

Peter Mikula, tréner Žiliny: "Derby sprevádzala zbytočná nervozita a emócie na oboch stranách. Časté vylučovania ovplyvnili priebeh, my sme už potom museli hrať bez prvej obrany. Prehrávali sme o dva góly, vrátili sme sa však do zápasu a dostali domácich pod tlak. Presadiť sa v koncovke je pre nás naďalej veľmi ťažké. S jedným gólom sa ťažko víťazí a odklonilo sa od nás aj športové šťastie."


Domáca výhra "kamzíkov", Piešťany pokorili 4:1

Prvá tretina sa niesla v dobrom tempe. „Kamzíci“ najskôr premárnili presilovú hru, aby tesne po jej skončení Šúrek zabránil otvoriť skóre Bartečkovi. Hostia odpovedali, no Konečného šancu zmaril domáci gólman Kostúr. Poprad si postupne vypracoval hernú prevahu, ktorú v 15. min pretavil v gól Kroták. Tomu Piešťanci dopriali príliš veľa času na tvrdú a presne mierenú ranu do siete – 1:0. Osem sekúnd pred prvou sirénou ten istý hráč pridal i druhý gól, Kostúr neudržal Paločkovu strelu a Kroták prázdnu bránu neprestrelil – 2:0.

V úvode prostrednej časti hra trocha viazla, no letargiu prerušil v 28. min únik dvojice Bartečko – Gápa a po koncovke druhého menovaného "modro-bieli" vyhrávali už o 3 góly. Hostia uvedomujúc si vážnosť situácie zapli na vyššie obrátky, no skórovať v sľubných šanciach nedokázali Pašek, Konečný, ani Brňák. Paradoxne sa „havrani“ presadili v závere druhej tretiny vo vlastnom oslabení, keď prečíslenie 2 na 1 zakončil B. Rapáč a znížil na 3:1. V 45. min mal kontaktný gól na hokejke Šedivý, no Kostúr bol na mieste. Vzápätí Pašek hľadal pred bránou Kutálka, no ten prestrelil. Piešťanský tlak kulminoval v presilovke pri vylúčení Takáča, domáci sa však dokázali ubrániť, a keď krátko po skončení oslabenia Kostúr zmaril tutovku Peškovi, na ťahu bol Poprad. V 57. min si puk vymenil Sýkora s Bartečkom a „kamzíci“ upravili na konečných 4:1.

Reakcie trénerov

Milan Jančuška, tréner Popradu: "Dnes som spokojný len s výsledkom, nie s predvedenou hrou. Naša výkonnostná latka je niekde inde, ako sme dnes predviedli. Reakcia už bola a bude. Dnes to bolo bez pohybu, opäť nás podržal brankár Kostúr. Zápas si budeme musieť rozobrať a vyvodíme dôsledky."

Jozef Krišák, asistent trénera Piešťan: "Prišli sme s oklieštenou zostavou, máme množstvo zranených hráčov, medzi ktorými sú i kľúčoví. Napriek tomu, že zostavu lepíme, prišli sme s cieľom bodovať. Vyzdvihnúť chcem výkon brankára domácich, ktorý ich opäť podržal. Domáci boli prvú tretinu hrateľní, ale dnes nás Poprad porazil skúsenosťou."


Košičania úlohu favorita nepotvrdili

Hostia boli od začiatku duelu aktívnejší, no v 5. minúte mohol na druhej strane udrieť Chylo, svoj únik ale nezakončil úspešne. V ďalšom priebehu domáci zrýchlili hru, rovnako tak aj prechod do útočnej tretiny a čoraz častejšie ohrozovali Melicherčíka v bránke Košíc, no k úvodnému gólu to neviedlo.

Záhoráci hrali s majstrom vyrovnanú partiu aj po zmene strán. V 26. minúte mal gól na hokejke Štumpf, svoju príležitosť však nevyužil. V polovici stretnutia sa po zaváhaní domácej defenzívy dostal k puku Jenčík, zblízka nedokázal prekonať pozorného Lipovského. O dve minúty neskôr sa však už skóre menilo, presilovku využil Komínek a prvýkrát rozjasal domáce tribúny. Skaličanov gól povzbudil. Napádali rozohrávku súpera a ich aktivita vyústila aj do druhého presného zásahu. O ten sa postaral v 38. minúte Chylo po súhre so Školiakom. Záver druhej tretiny však nezvládli a Černákova delovka upravila stav skóre na 1:2.

Úvod tretej tretiny patril domácim a už v 42. minúte zvýšil vedenie presnou strelou pod hornú žŕdku Klimek. V nasledujúcich minútach museli domáci čeliť útočným nájazdom "oceliarov", no Lipovský držal Skalicu svojimi zákrokmi nad vodou. Košičania napokon úlohu favorita nepotvrdili a zo Záhoria odišli bodovo naprázdno.

Reakcie trénerov

Štefan Mega, tréner Skalice: "Sme radi, že sa nám podarilo doma konečne vyhrať. V úvode duelu sme sa snažili neinkasovať a vyčkávali sme, s čím príde súper. Do bránky sa po dlhšej dobe postavil Lipovský, ktorý prišiel, videl a zvíťazil. Veľmi nám pomohol aj návrat Školiaka. Musím pochváliť celé mužstvo za kolektívny výkon."

Anton Tomko, tréner Košíc: "Dnes slávila úspech bojovnosť skalických hráčov. My sme mali malátny vstup do zápasu, miestami to vyzeralo veľmi staticky. V druhej tretine sme si povedali, že to treba zmeniť, no dostali sme dva góly z predbránkového priestoru. My sme šance nevyužili, súper sa chytil a zaslúžene zvíťazil."



Tipsport extraliga - 24. kola:

HKM Zvolen - Dukla Trenčín 4:2 (2:0, 2:2, 0:0)
Góly: 6. Brabenec (Obdržálek, Puliš)), 20. Puliš (Hraško, Brabenec), 30. Chovan (Bagin), 39. Chovan (Jurík, Škvaridlo) - 37. Melichárek, 38. Petrovický. Rozhodcovia D. Konc, Kubuš - Kacej, Stanzel, vylúčení 4:3, navyše 10 min za zhodenie rukavíc Podkonický - Habšuda, zmeny: 30. Konrád za Nagya (Trenčín), 1226 divákov.

HK Nitra - HC'05 Banská Bystrica 5:2 (2:0, 1:1, 2:1)
Góly: 7. Štefanka (Tománek, L. Novák), 11. Štefanka (L. Novák, Mráz), 27. J. Ručkay, 48. L. Novák (Štefanka, Mráz), 54. Slovák (M. Novák) - 22. Lamper (Bendík, Preisinger), 54. M. Hudec (Biro). Rozhodovali: Baluška - Novák, Gajan, vylúčení: 1:3, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, 2370 divákov.

MHC Mountfield Martin - MsHK DOXXbet Žilina 2:1 (0:0, 2:1, 0:0)
Góly: 24. Varga (Ďatelinka, T. Klíma), 30. Matejka (Markovič, Fujerík) - 38. Procházka (Hudec). Rozhodovali: Müllner - Junek, Šefčík, vylúčení: 7:6 navyše Lojek 10 min za napadnutie hlavy a krku, Tupý 5+DKZ za údery - Jindra 5+DKZ za napadnutie hlavy a krku, Niník a Haluza 10 min za napadnutie zozadu, Dresler 5+DKZ za údery, presilovky: 2:0, oslabenia: 0:0, 2500 divákov

HK 36 Hant Skalica - HC Košice 3:1 (0:0, 2:1, 1:0)
Góly: 32. Komínek (Stloukal, Vaškovič), 38. Chylo (Školiak, Méry), 42. Klimek (Jurík, Krejčiřík) - 39. Černák (Sojčík, Bicek). Rozhodovali: Stanko - Tvrdoň, Výleta, vylúčení: 4:3, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0, 753 divákov.

HK Poprad - ŠHK 37 Piešťany 4:1 (2:0, 1:1, 1:0)
Góly: 15. Kroták (Takáč), 20. Kroták (Paločko, Takáč), 28. Gápa (Bartečko), 57. Bartečko (Sýkora, Boltun) - 39. Rapáč (Peško). Rozhodovali: Lauff - Bogdaň, Gavalier, vylúčení: 4:4, presilovky: 0:0, oslabenia: 0:1, 1050 divákov.