Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Tipsport Liga

Banská Bystrica zdolala Žilinu, Trenčín si odváža tri body z Popradu

Na snímke Ivan Ďatelinka (Banská Bystrica) sa raduje z gólu v zápase 20. kola Tipsport ligy v hokeji HC'05 iClinic Banská Bystrica - MsHK DOXXbet Žilina 17. novembra 2017 v Banskej Bystrici. Foto: TASR/Branislav Račko

Hokejisti Nitry porazili na domácom ľade Zvolen.

Banská Bystrica 17. novembra (TASR) - Domáceho favorita zvýhodňovala pred zápasom okrem tabuľkového postavenia najmä vyššia efektívnosť v zakončovaní. Po dvoch tretinách sa ich lepšia ofenzívna sila prejavila aj na priebežnom stave. Viedli dvojgólovým rozdielom a mohli oveľa vyšším, keby premenili aspoň zlomok z viacerých príležitostí. Prvýkrát Tomeka prekonal Ďatelinka, keď využil slabšou strelou od modrej zakrytý výhľad Tomeka v bránke.

V druhej tretine hneď po 12 sekundách pridal Ďatelinka druhý gól po rýchlom protiútoku a strelou spoza kruhu. Okrem gólových momentov zaujali aj žrde, v 13. minúte hosťujúceho Holovičova a v 31. Brittaina. "Baranom" dosť dlho trvalo, kým roztočili útočnú fázu na plné obrátky a najmä v druhej tretine bola ich prevaha v útočnej tretine zreteľná. Občas rozkrútili klasický kolotoč a nemuseli si pomôcť ani presilovkou. Rozhodcovia hráčov dlho nevylučovali, súboje sa tvrdo nedohrávali, aj keď občas vznikli aj šarvátky. Žilinčania sa pred Lassilu síce dostávali často, domáci im šance ponúkli po častých okienkach v obrane, no strelecky úplne zlyhali. V 5. minúte vyskúšal Lassilu bekhendom Tomas, okrem žrde Holoviča nádej vyvolala aj strela Romana v 19. minúte, alebo Handlovského šanca v 36. Účet domácich bol podstatne vyšší a v čistých streleckých príležitostiach sa ocitli viacerí.

V tretej tretine si neúspešne zahrali obe mužstvá prvýkrát v zápase aj presilovky, góly nepadli až do samého záveru, a to mal v prečíslení a v oslabení šancu Švihálek v 55. minúte. Zaslúžené ovácie napokon vyvolal gól domáceho Bubelu v 59. minúte po nekompromisnej strele a vzápätí o 16 sekúnd neskôr víťazstvo prifarbil zblízka Lunter.

HC'05 iClinic Banská Bystrica - MsHK Žilina 4:0 (1:0, 1:0, 2:0)
Góly:
14. Ďatelinka, 21. Ďatelinka (Surový, Kubka), 59. Bubela (Brejčák), 59. Lunter (Lamper, Mihálik). Rozhodovali: Fridrich, J. Konc - R. Výleta, Rojík, vylúžení: 2:2, navyše: Klimenta (Žilina) 10 min za nešportové správanie, presilovky a oslabenia: 0:0, 2548 divákov.

Zostavy:

HC'05 iClinic Banská Bystrica: Lassila - Kubka, Ďatelinka, Gründling, Mihálik, Brejčák, Sedlák, Košecký - Lamper, Surový, Lunter - Hohmann, Bubela, Bartánus, Asselin, Faille, Brittain - Belluš, Češík, Gabor

MsHK Žilina: Tomek - Hatala, Juraško, Chaloupka, Poulin, Harant, Mendrej, Roman - Klimenta, Hruška, Handlovský - J. Jurík, Švihálek, Tomas - Kučkin, Holovič, Stupka - Rogoň, Ondruš, Švec

Hlasy po zápase:

Vladimír Országh, tréner Banskej Bystrice: "Bol to ťažký zápas, prvá tretina rozbehová, ako sa zvykne hrať po dlhej reprezentačnej prestávke. Dostali sme sa do dvojgólového vedenia, mali veľa šancí, mohli sme súperovi odskočiť. To sa nestalo, Žilina hrozila z protiútokov, pomohol nám brankár Lassila. Tretí gól bol rozhodujúci, víťazstvo sme si už postrážili."



Stanislav Škorvánek, tréner Žiliny: "Vedeli sme, že to bude ťažký zápas a silový hokej. Dlho sme udržiavali prijateľný stav, aj keď sme boli často pod tlakom. Škoda, že sme nepremenili nejakú šancu a neznížili. Tretí gól bol zlomový, my bez gólu nemôžeme vyhrať a mrzí ma aj ten záver. Tomáš Tomek nás predtým držal nad vodou a toto si nezaslúžil, aby sme inkasovali dvakrát v závere, pokazilo to celý zápas."



Ivan Ďatelinka, autor dvoch gólov Banskej Bystrice: "Bol to veľmi ťažký, náročný zápas, aj keď je Žilina v tabuľke tam, kde je. My sme potrebovali víťazstvo a od začiatku sme za ním išli. Pri prvom mojom góle brankár nič nevidel, šťastne to tam padlo, pri druhom som trafil medzi nohy. Neinkasovali sme, snažili sme sa súpera nepúšťať do šancí, zvládli sme aj oslabenia. Napriek skóre sa naše víťazstvo ľahko nerodilo, ja som mal blízko k hetriku, do kasy by som zaplatil rád, no dobre to dopadlo, tri body sme získali. Dlho sme nehrali, podarilo sa nám aktívne začať a v tempe sme vydržali až do konca."



HK Poprad - HK Dukla Trenčín 1:2


Popradčania proti "vojakom" z Trenčína vykorčuľovali aj s navrátilcom Bucom v útoku. A bol to práve on, kto otvoril v 13. minúte skóre zápasu. Hosťujúca obrana k nemu neskoro pristúpila a na pohotovú strelu z prvej Valent nestihol zareagovať - 1:0. V závere tretiny hrali Trenčania dve presilové hry. Napriek početnej streľbe a tlaku neprekonali pozorného Ivanova v bránke Popradu.

Líder tabuľky mal v druhom dejstve viac vyložených šancí, tesné vedenie domácich však udržiaval fantastickými zákrokmi ruský brankár Ivanov. Postupne si na ňom vylámali zuby Bezúch, Bulík i Sojčík. Kľúčový moment prišiel na konci 38. minúty. Najprv v dobrej príležitosti vyhorel Bezúch, vzápätí si v strednom pásme "podal" Krotáka. Ten po jeho zákroku zostal ležať na ľade a trenčiansky útočník putoval na trestnú lavici i s osobným trestom na desať minút. "Kamzíci" však presilovku zahrali katastrofálne a po chybe Buca vymietol pavučiny Ivanovovej bránky hosťujúci D. Hudec, ktorý strieľal z ostrého uhla - 1:1. Hostia z Trenčína domácich v tretej tretine k ničomu nepustili. Rozhodujúci úder Popradčania inkasovali počas vlastného oslabenia v 49. minúte. K odrazenému puku sa dostal Radivojevič, ten ho posunul na Sojčíka, ktorý už nemal problém trafiť odkrytú časť bránky - 1:2. Na tesnom víťazstve Dukly pod Tatrami už nič nezmenila ani hra Popradu bez brankára v úplnom závere stretnutia.

HK Poprad - Dukla Trenčín 1:2 (1:0, 0:1, 0:1)
Góly:
13. Buc (Fabian, Mlynarovič) - 39. Hudec (Švec) 49. Sojčík (Mikula). Rozhodovali: Kalina, Lauff – Bogdaň, Gajan, vylúčení: 3:5, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:1, 2158 divákov

Zostavy:

Poprad: Ivanov – Fabian, König, Davydov, Ježek, Jáchym, Dinda, Brejčák, Česánek – Buc, Mlynarovič, Svitana – Hvila, Heizer, Šitikov – Bondra, Vartovník, Abdul – Kroták, Paločko ml., Paločko

Trenčín: Valent – Romančík, Starosta, Frühauf, Cebák, Bohunický, Holenda, Páč – Radivojevič , Ölvecký, Bezúch – Sojčík, Bulík, Varga – Mikula, Pardavý, Hecl – D. Hudec, J. Švec, Špankovič

Hlasy po zápase:

Marcel Ozimák, tréner Popradu: "Chcem pochváliť chlapcov za to, ako v piatok pristúpili k zápasu. Jedna maličká chyba nás stála všetky body. Bolo to pre nás kruté, ale ideme ďalej. Snaha a odhodlanie boli na veľmi dobrej úrovni."

Peter Oremus, tréner Trenčína: "V piatok to bola práca celého tímu. Takéto víťazstvo nás posúva ďalej."



HK Nitra – HKM Zvolen 3:2


Prvú väčšiu šancu v zápase mali domáci, ktorí začali stretnutie aktívnejšie. V 7. minúte ponúkol Rýgl puk Kutálkovi, ale ten ho dobre netrafil. O minútu neskôr sa vydal na odvážny prienik Ťavoda, ale Lawson bol pozorný. Rovnako na opačnej strane musel zasahovať Nieminen, keď sa v prečíslení ocitli Pupákovci, ale Miroslav nenamieril presne. Hostí mohol v 14. minúte poslať do vedenia Obdržálek, ale z dobrej pozície minul bránku. Prvý gól zápasu strelili "bryndziari". Postaral sa o neho J. Kováčik. V 19. minúte poslal na zvolenskú bránku zdanlivo neškodnú strelu Milam, ale tá na prekvapenie všetkých skončila v sieti – 1:1.

Úvod druhej tretiny vyšiel lepšie domácim. V 22. minúte strieľal Rzavský, ktorého strela prepadla Nieminenovi a Blackwater poslal Nitru do vedenia – 2:1. V 25. minúte sa ocitol v dobrej príležitosti Rzavský, ale Nieminen si s jeho pokusom poradil. V 29. minúte urobili Nitrania veľkú chybu pri rozohrávke, ktorú dokázal potrestať Šišovský – 2:2. V 32. minúte si v presilovej hre pripravil puk Krištof a namieril nechytateľne pod brvno – 3:2.

Radosť hráčov Nitry po góle v zápase 20. kola hokejovej Tipsport Ligy medzi HK Nitra a HKM Zvolen 17. novembra 2017 v Nitre.
Foto: TASR/Henrich Mišovič


Zvolen nastúpil do tretej tretiny s jednogólovým mankom. V 46. minúte mal príležitosť na vyrovnanie Síkela, ale Lawson odolal. Čas sa stále viac a viac krátil a Zvolenčania nedokázali vážnejšie ohroziť Lawsona. Na opačnej strane Nitrania sa sústredili na bránenie výsledku. Tri minúty pred koncom hrali hostia presilovú hru, ktorú nedokázali využiť. Necelú minútu dokonca mohol uzavrieť stav stretnutia gólom do prázdnej bránky Krištof, ale situáciu prekombinoval. Nič to už nemenilo na tom, že Nitra dokázala zvíťaziť.

HK Nitra – HKM Zvolen 3:2 (1:1, 2:1, 0:0)
Góly:
19. Milam (Kutálek), 22. Blackwater (Rzavský), 32. Krištof (Mezei, Ordzovenský) – 15. J. Kováčik (Šišovský), 29. Šišovský (Kytnár) Rozhodovali: Goga, Novák – Krajčík, Tvrdoň, vylúčení: 5:3, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, 3217 divákov
Zostavy:

Nitra: Lawson – Rýgl, Mezei, Ordzovenský, Milam, Korím, Versteeg, Michal Pupák – T. Mikúš, Krištof, Paulovič – Kutálek, Blackwater, Rzavský – Luciani, J. Ručkay, Csányi – Cope, Šille, Miroslav Pupák

Zvolen: Nieminen – Drgoň, Ross, Hraško, J. Kováčik, Ťavoda, Wharton, Bokroš, Andersons – Coffman, Steen, Obdržálek – Šišovský, Kytnár, Michal Chovan – Kelemen, L. Jurík, Síkela – Török, Fekiač, Ďaloga

Hlasy po zápase:

Andrej Kmeč, tréner Nitry: "Sme radi, že sme zápas zvládli takým štýlom, ako sme si predstavovali. Myslím si, že zavážili veľmi dobre ubránené presilové hry z našej strany a kolektívny, obetavý výkon od prvého do posledného hráča."


Peter Mikula, tréner Zvolena: "Nastúpili sme okrem Matisa v plnej sile, ale bolo vidieť, že niektorým hráčom po zraneniach chýba zápasová prax. Ak nevyužijeme presilovú hru 4 na 3 a v posledných piatich minútach dve presilové hry, tak nemôžeme pomýšľať na tri body. Súperovi gratulujem, jeho výhra je zaslúžená."




HC 07 Orin Detva - HC Nové Zámky 4:2


Prvá tretina súboja medzi Detvou a Novými Zámkami sa začala naozaj zostra, keď už v čase 1:12 min hostia viedli 1:0. Krásnou strelou švihom sa presadil Novotný. Už o pár sekúnd neskôr však bolo vyrovnané, keď Gašpar trafil presne pod brvno hosťujúcej bránky. Prvá tretina naďalej prinášala zaujímavý hokej. V 6. minúte sa do šance dostal Videlka, no v samostatnom úniku Kováča neprekonal. O pár minút neskôr sa v dobrej pozícii na skórovanie ocitol Macejko, no ani ten Kováča neprekonal. Ďalšia šanca Detvy prišla v 11. minúte, keď z dobrej pozície strieľal Piačka. Kováč bol pozorný a do kabín sa išlo za stavu 1:1.

Ihneď na začiatku druhej tretiny sa strelecky presadil Milý, ktorý nastrelil puk na bránku hostí. Ten si ešte pred Kováčom do vlastnej siete tečoval jeden z hráčov hostí. Detvania mohli ísť do dvojgólového vedenia, no nestalo sa, keď Kováč predviedol ďalší fantastický zákrok. V 27. minúte sa na pozore musel mať aj Viarbickij, ktorý úspešne zasiahol proti strele Novotného. Druhá tretina sa niesla v znamení dominancie Detvy, ktorá sa v nasledujúcich minútach doslova usadila v útočnom pásme, kde sa dostávala do obrovských šancí, Kováč však mal v piatok svoj deň.

V úvode tretej tretiny bol brankár hostí prikrátky na strelu Ščurka, ktorému puk nádherne naservíroval Milý a bolo 3:1. V 52. minúte sa do samostatného úniku dostal Videlka, faulovali ho a nasledovalo trestné strieľanie, ktoré hráč Detvy bezpečne premenil. Už pár sekúnd nato bolo znížené, keď sa po závare pred bránkou hostí presadil Jass.

HC 07 Orin Detva - HC Nové Zámky 4:2 (1:1, 1:0, 2:1)
Góly:
2. Gašpar (Gachulinec), 21. Milý, 41. Sčurko (Milý, Fekiač), 52. Videlka (z tr. strieľania) - 2. Novotný (Cetkovský), 53. Jass (Cetkovský, Novotný). Rozhodovali: T. Orolin, Snášel - Kollár, Smrek, vylúčení: 3:2, presilovky a oslabenia: 0:0, 754 divákov

Zostavy:

HC 07 Orin Detva:

Viarbickij – Kuklev, Chovan, Sládok, Fekiač, Šimon, Gachulinec, Macejko, Jendroľ - Piačka, Surovka, Utkin – Sčurko, Murček, Milý – Surový, Gašpar, Videlka – Abramov, Chovan, Tibenský

HC Nové Zámky:

Kováč – Plašil, Novák, Jass, Šimek, Hruška, Trávníček – Škoda, Špirko, Rajenko – Cetkovský, Novotný, Zbořil – Lantoši, Varga, Monja – Fábry, Jass, Štumpf

Hlasy po zápase:

Ivan Dornič, tréner Detvy: "Chceli sme vyhrať, ale súper nás zaskočil hneď v druhom striedaní a dostali sme gól. Chlapci sa však spamätali a hneď v ďalšom striedaní vyrovnali. Dlho bola hra na vážkach. V druhej tretine sme zvýšili obrátky a začali sme veľmi dobre korčuľovať. Dostali sme sa do vedenia 4:1. V závere nám hostia ešte podkúrili, no my sme to zvládli a doviedli sme zápas do víťazného konca."

Ladislav Lubina, tréner Nových Zámkov: "Každý zápas po nejakej pauze alebo prestávke je zložitý. Čakal som, že v piatok podáme lepší výkon. Mali sme dobrý vstup do zápasu a dostali sme sa do vedenia 1:0. Nemôže sa stať, že hneď v ďalšom striedaní inkasujeme. Niekoľkokrát sme si to vraveli, no chlapci akoby neposlúchali a nechceli to robiť. Súper dobre korčuľoval. Myslím si, že najväčší rozdiel medzi mužstvami bol práve v korčuľovaní."


MHK 32 Liptovský Mikuláš - HC Košice 2:4


Lepší úvod mali hostia, lenže Hovorka s Nagyom sa strelecky nepresadili. V 6. minúte mal dobrú šancu Langhammer, ale spomedzi kruhov trafil iba Habala. Košický brankár sa prezentoval skvelým zákrokom aj šesť minút pred koncom prvej tretiny, keď reflexívne vyrazil tečovaný puk Spilara. V závere prvého dejstva sa Liptákom podarilo ujať vedenia. Suchého tvrdú strelu síce vyrazil Habala, no z následnej dorážky Rapáča už inkasoval.

V 28. minúte mohol domácich poslať do dvojgólového vedenia M. Sukeľ, ten v gólovej šanci neprekonal košického brankára. V 33. minúte sa podarilo hosťom zápas vyrovnať. Nagy sa dokázal uvoľniť a spomedzi kruhov nedal Košarišťanovi žiadnu šancu. Košičania vzápätí udreli aj druhýkrát. V presilovke si domáca obrana nedala pozor na Nagyho, ktorý poľahky poslal svoj tím prvýkrát v zápase do vedenia.

Liptovskému Mikulášu sa v úvode tretej tretiny podarilo zápas vyrovnať. Langhammer síce pri svojej strele zlomil hokejku, no puk sa dostal k Uramovi, ktorý poslal puk za Habalov chrbát. Hostia však nenechali nič na náhodu. Nad domácimi prebrali hernú iniciatívu, čo prinieslo aj svoj výsledok. V 47. minúte skompletizoval hetrik Nagy, o pár minút neskôr zvýšil na 4:2 Pacan. V 55. minúte mohol ešte znížiť Huna, ale jeho pokus tesne minul košickú bránku.

MHK 32 Liptovský Mikuláš - HC Košice 2:4 (1:0, 0:2, 1:2)
Góly:
19. Rapáč (J. Sukeľ, Suchý), 43. Uram (Langhammer, Nádašdi) - 33. Nagy (Koyš), 35. Nagy (Kessel), 47. Nagy (Boltun, Pulli), 50. Pacan (Hovorka, Šedivý). Rozhodovali: Jonák, Müllner - Stanzel, Synek, vylúčení: 12:9, navyše: Nitriansky (Liptovský Mikuláš) 10 minút za napadnutie hlavy a krku, presilovky: 1:4, oslabenia: 0:0, 1344 divákov

Zostavy:

Liptovský Mikuláš: Košarišťan – Luža, Nádašdi, Moravčík, Tabaček, Suchý, Nemec, Pacalaj, Nitriansky – Uram, M. Sukeľ, Kriška – Spilar, Langhammer, Huna – J. Sukeľ, Paukovček, Rapáč – Laco, Piatka, Števuliak

Košice: Habal – Kessel, Pulli, Čížek, Matejka, Dudáš, Šedivý, Michalčin – Hričina, Boltun, Nagy – Kafka, Hovorka, Suja – Klíma, Pacan, Koyš – Novotný, Vrábeľ, Petráš

Hlasy po zápase:

Pavol Paukovček, tréner Liptovského Mikuláša: "Boli sme Košiciam viac ako vyrovnaným súperom, ale opäť sme doplatili na naše vylúčenia a štyri góly, ktoré sme inkasovali v presilových hrách. Košice majú hráča, ktorý sa volá Ladislav Nagy, ten nám strelil tri góly a rozhodol zápas."

Milan Jančuška, tréner Košíc: "Veľmi nás teší víťazstvo v Liptovskom Mikuláši, pretože tu sa nikdy nevíťazí ľahko. Zvíťazili sme zaslúžene a na druhej strane musím pochváliť súpera za jeho výkon. Rozhodli naše využité presilovky."