Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Tipsport Liga

TIPSPORT LIGA: Nitra rozdrvila Zvolen, Trenčín vyhral v Poprade

Darian Dzurzynsky zo Zvolena (vľavo) a Tomáš Mikuš z Nitry v zápase 2. kola hokejovej Tipsport extraligy medzi HK Nitra a HKM Zvolen 10. augusta 2017 v Nitre. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Hokejová Tipsport liga pokračovala v nedeľu zápasmi druhého kola.


Nitra 10. septembra (TASR) - Domáci hráči mali výborný nástup do stretnutia. Aktívnou hrou si hneď v úvode vypýtali dva fauly, prvú presilovku pri vylúčení Coffmana ešte nevyužili, ale druhú pri vylúčení Rajsova už áno. Luciani v 5. minúte ušiel obrane hostí a poslal puk pomedzi betóny brankára Šimka. Zvolenčania postupne vyrovnali hru a v 9. minúte sa im podarilo aj zrovnať skóre zásluhou Matisa, ktorý strelou švihom prekonal Hartzella. Ten istý hráč mohol streliť aj druhý gól hostí, ale domáci brankár dobre zakročil.

Diváci boli potom svedkami niekoľko prečíslení na oboch stranách, ktoré ale nepriniesli zmenu skóre. V druhej tretine mali obe mužstvá viacero dobrých možností na skórovanie predovšetkým v presilových hrách, brankári však boli pozorní. Hartzell v polovici zápasu skvele zasiahol proti osamotenému Whartonovi a na konci tretiny ho zachránila žŕdka.

Nitra rozhodla o svojom triumfe v 3. tretine, v ktorej vygradovala svoj výkon a nasúkala hosťom päť gólov. Najprv v 47. minúte poslal vicemajstra druhýkrát v zápase do vedenia T. Mikúš. V 50. min. sa snažil Šimko vypichnúť puk, ale Paulovič bol k nemu bližšie a pohodlne upravil na 3:1. O minútu neskôr ten istý hráč zvýšil už na rozdiel troch gólov. Paulovič vyšperkoval svoj výkon v 55. minúte prihrávkou na Krištofa, ktorý z úniku prekonal Šimka. Dielo zvolenskej skazy zavŕšil v 57. minúte Blackwater - 6:1.

HK Nitra - HKM Zvolen 6:1 (1:1, 0:0, 5:0)
Góly: 5. Luciani (Blackwater), 47. Mikúš (Rais, Krištof), 50. Paulovič (Šiška, Friedmann), 51. Paulovič, 55. Krištof (Paulovič), 57. Blackwater (Friedmann) - 9. Matis. Rozhodovali: Lokšík, Stano - Šefčík, Junek, vylúčení: 4:7, presilovky: 1:0, oslabenia: 4:5, 3033 divákov.

Zostavy:
Nitra:
Hartzell - Mezei, Rais, Pupák, Kováčik, Ordzovenský, Hruška, Korím, Kuzma – Šiška, Krištof, Paulovič - Mikúš, Blackwater, Luciani - Kutálek, Šille, Ručkay - Rzavský, Friedmann, Štumpf

Zvolen: Šimko – Hraško, Ross, Bokroš, Wharton, Drgoň, Ivan, Andersons, Török – Dziurzynski, Coffman, Chovan - Obdržálek, Kytnár, Asuchak - Matis, Jurík, Rajsov - Kelemen, Fekiač, Síkela


HK Poprad - HK Dukla Trenčín 2:3

Poprad 10. septembra (TASR) - Už po 20 sekundách hry mohol otvoriť skóre domáci Štrauch a vzápätí po ňom Mlynarovič, ale i zásluhou faulu Branka Radivojeviča si brankár Trenčína Valent udržal čisté konto. Skóre napokon otvoril v 6. minúte Matúš Paločko, keď sa aj so šťastím dokázal presadiť v náznaku úniku 2:1 a poslal Poprad do vedenia. "Vojaci" ale vyrovnali ihneď po buly. Domáci zabudli na voľného Tibora Vargu medzi kruhmi a ten sa nemýlil - 1:1. Popradčanov rýchly gól zaskočil a o 23 sekúnd od vyrovnania už prehrávali zásahom Dlouhého po parádnej prihrávke Bezúcha. Nerozhodný stav 2:2 po prvej tretine zariadil na začiatku 15. minúty Lichanec, ktorého do samostatného úniku vo vlastnom oslabení uvoľnil obranca König.

Gólové tempo v druhej časti hry opadlo. V hre na oboch stranách sa objavovali veľké nepresnosti a hrubé chyby. Po jednej domáceho zadáka Zadražila zaváhal Bulík. Hostí trápil najmä prvý popradský útok, ale ani jednu zo Svitanových akcií nedokázali Štrauch a ani Mlynarovič dotiahnuť do gólovej koncovky. "Kamzíci" s pribúdajúcimi minútami stupňovali svoj tlak a chvíľami Trenčania nevedeli, kam skôr skočiť. V závere tretiny mali popradskí hráči výhodu dvoch presiloviek, ale na pozorných "vojakov" nič nevymysleli. Tesne pred koncom tretiny po zrážke s Bulíkom skončil v šatni zranený König a domáci hrali presilovku o dvoch hráčov. Tú si preniesli aj do tretieho dejstva.

Hostia napokon oslabenie o dvoch hráčov prečkali bez ujmy a úspešne čelili aj ďalšej domácej presilovke. Keď naskočil na ľad faulujúci Pač, Trenčania sa na brankára domácich rútili v trojici. Pač ale namiesto prihrávky zvolil strelu, ktorú Corbeil vyrazil do rohu klziska. S blížiacim sa koncom riadneho hracieho času pribúdala na ľade s rastúcim počtom osobných súbojov nervozita. V 56. minúte sa kľúčovým zákrokom prezentoval Corbeil, keď v páde zabránil skórovať v čistej šanci hosťujúcemu Rehákovi. Trenčín ale naďalej stupňoval svoju aktivitu, ktorá bola odmenená v 58. minúte. Cebákovu strelu od modrej dorazil do siete Bezúch - 2:3. Hostia si tak spod Tatier vezú tri body.

HK Poprad - HK Dukla Trenčín 2:3 (2:2, 0:0, 0:1)
Góly: 6. Matúš Paločko (Heizer, 15. Lichanec (König) - 6. Varga (Hlinka, Cebák), 7. Dlouhý (Bezúch, Gašparovič), 58. Bezúch (Cebák, Radivojevič). Rozhodovali: Kubuš, Baluška – Tvrdoň, Stanzel, vylúčení: 2:5, presilovky: 0:0, oslabenia: 1:0, 1208 divákov.

Zostavy:
Poprad:
Corbeil – König, D. Brejčák, Fabian, McDowell, Zadražil, Dinda, Šterbák, Ignatov – Štrauch, Mlynarovič, Svitana – Matúš Paločko, Heizer, Vandas – Bondra, Matej Paločko, Abdul – Bogoslovskij, Ježek, Lichanec

Trenčín: Valent – Romančík, Starosta, Cebák, Frühauf, Holenda, Bohunický, Briestenský, Pač – Mikula, Ölvecký, Radivojevič – Varga, Bulík, Hlinka – Gašparovič, Dlouhý, Bezúch – D. Hudec, J. Švec, Sojčík


Povedali po zápase
Marcel Ozimák, tréner Popradu:
"Do zápasu sme vstúpili aktívne a jeho priebeh bol, myslím si, vyrovnaný. Zlom nastal pri presilovke 5:3, v ktorej sme ani raz nevystrelili na bránku a to nás možno stálo vedenie 3:2. Rozhodla väčšia skúsenosť na strane Trenčína. My sme nevedeli kontrolovať zápas. Naši mladí chlapci zbierajú skúsenosti. V prvej tretine sme mali aj hluché dve minúty, keď sme dvakrát inkasovali. To ovplyvnilo tento zápas."

Peter Oremus, tréner Trenčína: "Po domácom zápase s Liptovským Mikulášom sme sa na Poprad svedomito pripravovali. Vedeli sme, že nás čaká ťažký súper. Chlapci si ale víťazstvo zaslúžili. Keď si vezmeme len pomer striel po prvej tretine a koľko tých šancí sme v nej mali. Dnes nám viazli presilovky, ale hráči odmakali a odpracovali to, čo mali, a preto je naše víťazstvo zaslúžené. To nás teší iba do polnoci, potom nás čaká ďalšia tvrdá práca na piatok."

HC'05 iClinic Banská Bystrica – MsHK Žilina 4:3

Banská Bystrica 10. septembra (TASR) - V prvej tretine padli dva góly z presilových hier. Úvod bol opatrný, dvakrát to skúšal domáci Bartánus, najväčšiu možnosť nevyužil Belluš, ktorý prestrelil odkrytú bránku hostí. Na opačnej strane sa musel mať na pozore brankár Lukáš po koncovkách Holoviča a Stupku. Skóre otvoril v presilovke v 16. minúte Bortňák, ujala sa jeho tvrdá strela po ľade spoza kruhu. Žilinčania vyrovnali takisto v početnej výhode, pri pravej žrdi sa presadil v 18. minúte z uhla voľný Holovič.

V strednom dejstve vyšla Bystričanom kombinačná akcia. Puk sa po nevydarenej strele Brittaina dostal náhodne k Hohmannovi, ten zakončil, puk Tomek vyrazil, no z metra ho pri Brittainovi trafil podľa videorozhodcu medzi žŕdky napokon Bubela – 2:1. V 28. minúte sa od modrej čiary predral do medzikružia pred bránku domáci obranca Brejčák a zvýšil na 3:1. Tlak "baranov" narastal, takže v polovici duelu si musel zobrať tréner Žiliny oddychový čas. Pomohol, pretože ďalšia príležitosť hráčov spod Urpína prišla až v samom závere tretiny. Belluš prihral ideálne Mihálikovi, ktorý sa zoči–voči brankárovi hostí nepresadil.

V záverečnej dvadsaťminútovke sa hostia snažili o kontaktný gól, často strieľali, ale Lukáš nepúšťal puky za seba. Najviac sa zapotil pri koncovke Holoviča, keď na poslednú chvíľu vykryl priestor pri pravej žŕdke. Kapituloval napokon v oslabení, pretože v 55. minúte na modrej čiare poslal Klimenta šikovne puk rýchlemu Handlovskému, ktorý prešiel cez dvoch obrancov Bystrice ako nôž maslom a pred bránkou sám nezaváhal. Vyrovnanie privodil v 57. minúte aj do tretice v presilovke Klimenta, po strele Handlovského sa presadil z dorážky. Domáci potom prepli na vyššie obrátky a vyplatilo sa. Po Lamperovej zadovke zariadil 118 sekúnd pred koncom tri body pre svoj tím Bortňák, ktorý zakončil bez prípravy v páde – 4:3.

HC'05 iClinic Banská Bystrica – MsHK Žilina 4:3 (1:1, 2:0, 1:2)
Góly: 16. Bortňák (Dame-Malka), 22. Bubela (Hohmann, Brittain), 28. J. Brejčák (Faille), 59. Bortňák (Lamper, Belluš) – 18. Holovič (Poulin, Húževka), 55. Handlovský (Klimenta, P. Mikuš), 57. Klimenta (Handlovský, P. Mikuš). Rozhodovali: D. Konc, T. Orolín – Rojík, M. Orolín, vylúčení: 5:4, navyše: 54. Hohmann (Banská Bystrica) 10 minút za nešportové správanie, presilovky: 1:3, oslabenia: 0:0, 2188 divákov

Zostavy:
HC'05 iClinic:
Lukáš – Gélinas, Mihálik, Kubka, I. Ďatelinka, Dame-Malka, A. Sedlák, J. Brejčák – M. Lunter, Faille, Bartánus - Lamper, Bortňák, Belluš - Hohmann, Bubela, Brittain - Tamáši, Češík, Gábor

MsHK: T. Tomek – Hatala, P. Mikuš, Juraško, Poulin, Harant, Roman, Meliško – Pitt, Martindale, Handlovský – J. Jurík, Húževka, Švihálek – Stupka, Holovič, R. Konečný – Rogoň, Ondruš, Klimenta


Povedali po zápase
Vladimír Országh, tréner Banskej Bystrice:
"Začiatok zápasu bol trošku rozpačitý z oboch strán. Šance si síce vytvorili oba tímy, ale chýbalo dobré korčuľovanie. Zlepšili sme sa až v druhej tretine. Mali sme tam veľa šancí, náskok mohol byť aj vyšší než iba 3:1. Do tretej tretiny sme išli s tým, že súpera nepustíme do šancí. V podstate sme ho držali na dištanc až do piatej minúty pred koncom. Potom prišli zbytočné vylúčenia a Žilina ponúknutú šancu využila. Zrazu bolo 3:3. Chalani však zodvihli hlavy a hneď z nasledujúceho striedania sme mali šancu, po ďalšom striedaní druhú a tú sme už premenili. Som rád, že mužstvo zareagovalo na inkasované góly. Nie všetko bolo ideálne, ale pracujeme na tom, aby sa herné činnosti zlepšili."

Stanislav Škorvánek, tréner Žiliny: "Prešustrovali sme si body v posledných sekundách. V prvej a tretej tretine sme boli vyrovnaným súperom domácim, dobre sme korčuľovali, boli sme aktívni, škoda len nepremenených šancí. V druhej tretine sme nezachytili zvýšené tempo Bystričanov, ktorí sa dostávali do dobrých príležitostí, odolávali sme aj so šťastím. Boli sme radi, že sme neprehrávali vyšším rozdielom. V tretej tretine sa nám podarilo vyrovnať, ale v závere sme prišli o body zbytočným gólom. Pripisujem to menšej koncentrácii. Musíme sa z toho poučiť a v ďalších zápasoch vyvarovať takýchto momentov."

Dalibor Bortňák, autor dvoch gólov Banskej Bystrice: "Dobre sme tento zápas odohrali, ale zbytočne sme si to skomplikovali v závere. Asi sme chceli urobiť zápas zaujímavejším pre divákov. Myslím si však, že naše víťazstvo zaslúžené. Škoda iba inkasovaných gólov v oslabení. Stalo sa nám to až tri krát, čo je veľa. Pozrieme sa na video, musíme sa z tohto poučiť. Som spokojný, že sme naštartovali sezónu víťazstvom. Je jedno kto tie góly dáva, teraz som ich dal ja, nabudúce ich dá možno niekto iný."

HC Košice - MHk 32 Liptovský Mikuláš 2:3 pp a sn

Košice 10. septembra (TASR) - Domáci chceli divákom pripraviť bohatšiu gólovú úrodu než v prvom zápase proti Detve a do súpera sa pustili od úvodu. Pomohla im k tomu aj presilovka v 2. minúte, v ktorej najskôr sľubnú pozíciu nezužitkoval Nagy, no neskôr strieľanú prihrávku obrancu Baču úspešne tečoval Klíma - 1:0. S Liptákmi to však nezamávalo a viacerými útočnými výpadmi hrozili súperovi. V 9. minúte mohol vyrovnať Števuliak, ale Lundströma neprekonal. Úspešný nebol krátko na to na opačnej strane ani Pacan, ktorý nevyužil chybu v rozohrávke súpera.

Hostia sa v úvode druhej časti prezentovali ofenzívnym prejavom. Viackrát sa dostali do blízkosti Lundströma a boli aj gólovo odmenení. Strelu obrancu Suchého dorazil nekrytý Paukovček a bolo vyrovnané. Nerozhodné skóre však dlho netrvalo. V 26. minúte využil domáci krídelník Kafka zakrytý výhľad brankára Košarišťana a bolo 2:1. V polovici druhej časti domáci dve minúty zvierali súpera v jeho pásme, ale Liptáci sa oslabeniu ubránili, rovnako ako brejku Šoltésa s Pacanom v 31. minúte. Domácim sa nevyužitie početnej výhody vypomstilo a v 32. minúte sa pred košickou bránkou presadil Piatka - 2:2. Liptáci mohli ísť krátko na to aj do vedenia, v úniku M. Sukeľa so Spilarom však efektne zasiahol brankár Lundström.

Nerozhodný stav po dvoch tretinách nebol pre domácich dôvodom k spokojnosti a tí sa v tretej časti snažili získať stratený náskok. Do 50. minúty sa viackrát usadili v pásme, dokázali aj zakombinovať, ale defenzíva hostí ich nepúšťala do vyložených príležitostí. Hostia s pribúdajúcimi minútami získavali sebaistotu a v 52. minúte mohol skóre nakloniť na ich stranu Jakub Sukeľ, no krátky únik nezužitkoval. Tlak domácich sa stupňoval, ale Košarišťan viacerými zákrokmi držal hosťom šancu na zisk bodov. V 57. minúte efektným "semaforom" zmaril šancu Pacana a gól nepriniesol ani únik hosťujúceho Urama.

O víťazovi napokon nerozhodlo ani predĺženie, v ktorom boli blízko ku gólu Košičan Pacan, ale aj Matúš Sukeľ z L. Mikuláša. V samostatných nájazdoch rozhodol o víťazstve Liptákov Gabriel Spilar.

HC Košice - MHk 32 Liptovský Mikuláš 2:3 po predĺžení a sam. nájazdoch (1:0, 1:1, 0:0 - 0:0, 0:1)
Góly: 3. Klíma (Bača, Kessel), 26. Kafka (Pacan, Čížek) - 24. Paukovček (Suchý), 32. Piatka (Rapáč), rozh. nájazd Spilar. Rozhodovali: J. Konc, Štefik - Kollár, Smrek, vylúčení: 1:4 na 2 min., presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, 3056 divákov.

Zostavy:
HC Košice:
Lundström - Čížek, Pulli, Kessel, M. Bača, Dudáš, Šedivý, Matejka, Koch - Kafka, Hovorka, Nagy - Klíma, Pacan, Šoltés - Hričina, Suja, Novotný - Bicek, Boltun, Jenčík

MHk 32 Liptovský Mikuláš: Košarišťan - Tabaček, Pacalaj, Kurali, Suchý, Mezovský, Nádašdi, M. Bača, Devečka - Uram, M. Sukeľ, Spilar - Kriška, Paukovček, B. Rapáč - J. Sukeľ, Langhammer, Števuliak - Kabáč, Piatka, A. Laco


Povedali po zápase
Milan Jančuška, tréner HC Košice:
"Nie som spokojný s výsledkom ani s výkonom. Dva strelené góly, to je veľmi málo. Mali sme veľa šancí, ale v koncovke sa trápime. Ak zhrniem dva víkendové zápasy, tak tri strelené góly, to je naozaj málo. Rozoberieme si to a vyvodíme z toho dôsledky."

Pavel Paukovček, tréner MHk 32 Liptovský Mikuláš: "Naši chlapci splnili to, čo sme si hovorili počas týždňa. U súpera, akým sú Košice, si dva získané body cením ako tri."

HC 07 Orin Detva - HC Nové Zámky 2:3 pp

Detva 10. septembra (TASR) - Nováčik z Detvy túžil rozburácať divákov premiérovým gólom v najvyššej súťaži. V 1. kole sa ho na ľade Košíc nedočkal, podal však húževnatý výkon a doma sa čakalo, že sa naštartuje víťazným zápasom. V 1. tretine ho sprevádzalo dosť starostí, nechal sa často vylučovať, v oslabení z hokejky Schultza v 18. min. po presnej strele z ľavého kruhu inkasoval, ale 43 sekúnd pred prestávkou v oslabení Milý po dorážke vyrovnal. Hostia povzbudení predchádzajúcim hladkým víťazstvom nad Zvolenom mali prevahu, v 1. tretine spálili množstvo šancí, či už Schultz, dvakrát Novotný hneď v úvode, v presilovkách Zbořil a opät Novotný, potom domáci obranca Macejko odvrátil gól na bránkovej čiare a v 16. min po štúdiu videa neuznali rozhodcovia hosťujúcemu mužstvu gól po strele Zbořila pri spornom momente. Domácim slúžilo ku cti, že hnaní hlasivkami svojich fanúšikov zatlačili ku koncu tretiny, šancu spálil v 19. min Mat. Chovan a v presilovke predsa len napokon tesne pred prestávkou vyrovnal po dorážke Milý.

V druhej tretine sa v 29. minúte oplatilo domácim dlhšie obliehanie bránky. Najskôr nevyužili presilovku, no z útočnej tretiny sa vyhnať nenechali a po dorážke vsietil Šimon. V 32. min. Maroš Surový trafil žŕdku, na druhej strane vzápätí spálil šancu hosťujúci Lantoši. Novým Zámkom sa podarilo vyrovnať v 37. min. po obrovskej chybe domácej obrany, ktorú využil zblízka Plášil.

V tretej tretine podržali obe mužstvá dosť vyťažení brankári Nagy i Kováč a keďže hráči v kombináciách nič mimoriadne nevymysleli, dramatický zápas vyústil do predĺženia. V ňom v 63. min po prečíslení a aj štúdiu videozáznamu rozhodol o víťazovi Zbořil.

HC 07 Orin Detva - HC Nové Zámky 2:3 po predĺžení (1:1, 1:1, 0:0 - 0:1)
Góly: 20. Milý (Žilka, Mat. Chovan), 29. Šimon (Surový, Halás) - 18. Schultz (Špirko, Plášil), 37. Plášil (Zbořil), 63. Zbořil (Dubinin). Rozhodcovia: Müllner, Kalina - M. Korba, R. Gavalier, vylúčení 5:5, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0, 984 divákov.

Zostavy:
HC 07 Orin Detva:
Nagy - Gachulinec, Šimon, Fekiač, Sládok, Strukoff, Macejko, Fedosov - Videlka, Gašpar, Ščurko - Milý, Mat. Chovan, Žilka - M. Surový, Murček, Halás - Petro

HC Nové Zámky: Kováč - Kovačevič, Plášil, Salija, Prapavessis, Mar. Chovan, Deyl, Šimek - Schultz, Špirko, Varga - Zbořil, Novotný, Cetkovský - Tibenský, Dubinin, Lantoši - Fábry, Surovka, Dubec


Povedali po zápase
Dušan Kapusta, tréner Detvy:
"Zohrali sme prvý historický zápas na domácom ľade, pre nás veľmi významný. V 1. tretine sme našou nedisciplinovanosťou hrali oslabenia, našťastie súper nám neušiel, aj sme vyrovnali. Inkasovali sme druhý gól po netaktickej chybe, v tretej tretine to bolo aj o šťastnom góle, ktorý nepadol. Prehrali sme po fatálnej chybe a prečíslení, no hráčom ďakujeme za historický bod. Pre nás to je neustále veľká škola."

Štefan Mikeš, tréner N. Zámkov: "Očakávali sme takýto priebeh, s heroickým výkonom súpera. Bol to teda nadštandardný zápas so stretmi, s dohrávaním súbojov. Víťazstvo je veľmi cenné, v 1. tretine sme mohli ujsť aj o dva góly. Odchádzame ako šťastnejší víťaz, s cennými dvoma bodmi, pretože som presvedčený, že v Detve zakopne veľa mužstiev."

Adam Zbořil, autor rozhodujúceho gólu N. Zámkov: "Bol to vabank, mohlo sa stať čokoľvek. Po šťastnom odraze od korčule to tam padlo, dôležité sú dva body. Bolo to veľmi ťažké, malá hala, hluk, po 1. tretine sme však mohli vyhrávať aj 4:0."