Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Tipsport Liga

TIPSPORT LIGA: Košice prehrali vo Zvolene, Nitra v Miškovci

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Na vlastnom ľade utŕžil debakel od Trenčína Poprad.

Bratislava 23. decembra (TASR) - V nedeľňajšom zápase 34. kola Tipsport Ligy prehrali hokejisti prvých Košíc na ľade Zvolena 1:2 a pred druhou Banskou Bystricou majú jednobodový náskok. "Barani" v nedeľu vyhrali v Liptovskom Mikuláši tesne 4:3 a vďaka tomu predbehli v tabuľke Poprad. Ten utŕžil na vlastnom ľade debakel od Trenčína 1:5.

Prehrala aj štvrtá Nitra, ktorá Miškovvi inkasovala dva góly a nestrelila ani jeden. Druhý maďarský zástupca v súťaži MAC Budapešť prerhal v Nových Zámkoch 1:3. Posledná Žilina nenadviazala na piatkové víťazstvo vo Zvolene a v Detve prehrala tesne 3:4.


DVTK Jegesmedvék Miškovec - HK Nitra 2:0 (0:0, 1:0, 1:0)

Góly: 30. Magosi (Slovák, Vay), 52. Láda. Rozhodovali: Kalina, Snášel - Smrek, Jobbágy, vylúčení: 3:5 na 2 min., presilovky a oslabenia: 0:0, 1505 divákov.

DVTK Jegesmedvék Miškovec: Vay - Kiss, Crawford, T. Slovák, Szirányi, Milam, Goz, Láda - Kulmala, Vas, Pance - Magosi, Loiseau, Harrison - Somogyi, Galanisz, Miškolczi - Vojtko, Hájos, Ritó

HK Nitra: Šimboch - McCormack, Mezei, Morrison, Rais, Versteeg, Pupák, Korím - Blackwater, Slovák, Lantoši - Majdan, Kerbashian, Scheidl - Šiška, Bortňák, Buček - Pätoprstý, Čaládi, Hrušík


Prvá tretina nepriniesla veľa zaujímavých momentov, ale viac šancí na skórovanie mali Nitrania. Scheidl, Bortňák ani Versteeg však svojimi pokusmi neprekonali brankára Vaya. Úspešný nebol ani Šiška, ktorý osamotený pred Vayom nespracoval puk.

V druhej časti boli strelecky aktívnejší hostia, mali viac z hry, jediný gól druhej časti však padol do ich bránky. V 30. minúte sa ujala strela Magosiho, ktorá prekvapila brankára Šimbocha - 1:0. Krátko na to mali hostia presilovku, v sľubnej šanci však neskóroval Čaládi a Vay si krátko na to poradil aj s nebezpečným pokusom Blackwatera. Nitrania mali v závere druhej časti hernú prevahu, tú však v gólovú radosť nepretavil ani obranca Morrison po individuálnej akcii.

Hostia sa v tretej časti snažili o vyrovnanie, hráči Miškovca sa však spoliehali najmä na defenzívnu hru a protiútoky. Veľkou oporou domácich bol brankár Vay, ktorý zmaril viacero sľubných pokusov Nitranov. V 52. minúte domáci so šťastím pridali druhý gól, keď Ládova strela zmenila smer o Morrisonovu nohu a skončila v bránke - 2:0. Konsolidovaná defenzívna hra domácich bola veľkou prekážkou hostí, ktorí napokon nedokázali prekonať Vaya. Maďarský brankár si pripísal piate čisté konto v sezóne, Nitrania zastavili svoju sériu zápasov s minimálne bodom na čísle 13.


HK Poprad - HK Dukla Trenčín 1:5 (0:1, 1:2, 0:2)

Góly: 22. Abdul (Takáč, Zagrapan) - 8. Hecl (Mikula, Krejčí), 23. Hecl (Sojčík, Špankovič), 31. Mikula (Krejčí, Hecl), 49. Varga (Rýgl, Bartovič), 55. Hecl (Radivojevič, Sojčík). Rozhodovali: Štefik, Németh – Kollár, Kis-Király, vylúčení: 2:3, presilovky: 0:2, oslabenia: 0:0, 3325 divákov.

Poprad: Vošvrda – Petran, Erving, Karalahti, Ťavoda, Fabian, Česánek, Brincko – Bondra, Mlynarovič, Svitana – Abdul, Zagrapan, Takáč – Belluš, Paukovček, Macík – Lichanec, Heizer, Kundrík

Trenčín: Valent – Bokroš, Krejčí, Rýgl, Holenda, Gula, Frühauf, Luža – Radivojevič, Sojčík, Hecl – Varga, Švec, Bartovič – D. Hudec, Dlouhý, Mikula – Špankovič, Pardavý, Jakubec – Luhový



MHC Nové Zámky - MAC Budapešť 3:1 (1:0, 0:0, 2:1)

Góly: 19. Ručkay (Dundáček, Jurík), 53. Zbořil, 60. Zbořil (Kudla) - 57. Negrin (Bodó, Langkow). Rozhodovali: Jonák, D. Konc st., D. Konc ml., Gegáň, vylúčení: 3:4 na 2 min., navyše: Majoross (MAC) 10 minút za vrazenie na mantinel, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, 1632 divákov.

Nové Zámky: Košarišťan - Andersons, Kudla, Dundáček, Zaťko, Ordzovenský, Novák, Hain, Hatala - Rogoň, Hruška, Štrauch - Ručkay, Zbořil, Jurík - Šimun, Fábry, Nejezchleb - Henderson, Ondrušek, Slávik

Budapešť: Bálizs – Macaulay, Pozsgai, Dudás, Vokla, Burt, Negrin, Fejes, Szigeti – Bodó, Langkow, Orban – Dansereau, Brown, Klempa – Terbócs, K.Nagy, Odnoga – Pápa, Majoross, Szabad


Oba tímy delilo pred stretnutím 21 bodov. Už˛po niekoľkých sekundách mali domáci prvú dobrú šancu, keď Jurík potiahol puk po ľavom krídle, naservíroval ho medzi kruhy Ručkayovi a ten z prvej napálil do žrde. O niekoľko okamihov zasahoval maďarský brankár znova, z pravého kruhu ho preveril Nejezchleb. Otvoriť skóre v prospech domácich mohli aj Henderson s Ondrušekom, ale druhý z nich nestihol zasunúť puk do brány. Kým prvých 5 minút sa nieslo v znamení domácich, postupom času sa hra vyrovnala a rožky začali častejšie vystrkovať aj hráči Budapešti. V 14. minúte mali domáci možnosť trestného strieľania, keď Burt fauloval Štraucha, ktorý sa rútil sám na brankára. Štrauch však ponúknutú šancu nevyužil a na druhej strane neuspeli Nagy s Odnogom. Domáci sa nakoniec dočkali v 19. minúte, keď v presilovke Ručkay dorazil do siete Dundáčekovu zblokovanú strelu.

V 2. tretine mal dobrú možnosť vyrovnať Nagy, ale spomedzi kruhov poslal puk len do brankárových betónov. Hostia zvýšili početnosť streľby, ale Košarišťan v bráne Nových Zámkov bol pozorný. Viac z hry mali však hráči maďarského klubu. Na strane domácich predviedol šikovné ruky Slávik, v prehustenom priestore pred bránou však nezakončil presne. V závere tretiny unikla domáca dvojica Ručkay - Zbořil, ale puk po strele druhého z nich skončil na Bálizsovi. Niekoľko sekúnd pred koncom ešte zazvonila po Štrauchovej presilovkovej strele žrď.

Druhý gól domácich mohol pridať opäť Ručkay, ale jeho zakončenie pohotovo zneškodnil budapeštiansky brankár. Na druhej strane dobre zakombinovali v presilovke hostia, Langkow však spomedzi kruhov pálil len do brankára. Domáci nakoniec pridali aj druhý gól, keď Zbořil zaviezol puk do útočného pásma a kým jeho prvú strelu brankár hostí zneškodnil, na dorážku novozámockého kapitána už nestačil. Nakoniec sa presadili aj hosťujúci hráči, ktorí vďaka Negrinovej strele od modrej znížili na rozdiel jediného gólu. V poslednej minúte sa odhodlali k hre bez brankára, čo využil domáci Zbořil a strelil svoj druhý gól v zápase.


HKM Zvolen HC Košice 2:1 (1:0, 0:0, 1:1)

Góly: 20. Kytnár (Michal Chovan), 52. Handlovský (Špirko, Fraser) – 51. Haščák (Koch). Rozhodovali: M. Novák, Müllner – Frimmel, Výleta, vylúčení: 3:4, presilovky: 0:0, oslabenia: 1:0, zmeny: 32. Jokeľ namiesto Vrábeľa, 2090 divákov.

Zvolen: Skapski – Vandane, Fraser, Drgoň, Roman, Růžička, Zeleňák, Pufahl – Šišovský, Špirko, Handlovský – Zuzin, Kytnár, Michal Chovan – Mitchell, Pöyhönen, Obdržálek – Andrisík, Holovič, S. Petráš

Košice: Škorvánek – Dudáš, McDowell, Čížek, Pulli, Pretnar, Koch – L. Nagy, Brophey, Haščák – Spilar, Suja, Kafka – Š. Petráš, Galamboš, Hričina – Žitný, T. Klíma, Vrábeľ (32. Jokeľ)


Oba tímy sa rozbiehali pomaly, v prvej tretine sa dlho nebolo príliš na čo pozerať, chýbali šance a hokejisti vyprodukovali minimum striel. Za zmienku stojí v úvode tlak Zvolena, keď bola na ľade dlho štvrtá formácia hostí za cenu zakázaných uvoľnení. Počas presilovky Košíc výraznejšie zamestnal gólmana Skapskiho iba Kafka, následní domáca početná výhoda nemala patričný efekt. Mužstvá ožili až v závere tohto dejstva. 'Oceliari' hrali presilovku, no počas nej išli do dvoch prečíslení hráči spod Pustého hradu a druhé v poradí aj využili. Chovan ideálne prihral Kytnárovi, ktorý strieľal bez prípravy a puk poslal ponad ľad za chrbát Škorvánka – 1:0. Východniari mohli vzápätí vyrovnať po delovke Pretnara od modrej, ale proti bola ľavá žŕdka.

Stredné dejstvo prinieslo zaujímavý hokej. Najprv v oslabení unikol košický center Brophey, fauloval ho v zakončení Drgoň, no tento hokejista nevyužil ani druhú šancu v podobe trestného strieľania, neprestrelil Skapskiho. Potom prišli príležitosti Zvolena. Najprv Handlovský nedostal odrazený puk zblízka za Škorvánka, po ňom ho nepokoril bekhendom ani voľný Šišovský, stroskotali na ňom aj Andrisík s Holovičom a v dobrých možnostiach neuspeli ani obrancovia Roman s Růžičkom, pričom pred nimi mal dve šance Handlovský. Toto všetko mohlo domácich mrzieť, ak by v brejku skóroval kapitán hostí Nagy. Zakončoval z kruhu, Skapski podržal svoj tím a perfektný zákrok predviedol aj zoči – voči Žitnému. Záver tohto dejstva opäť patril Stredoslovákom, ale Kytnár, Špirko a v presilovke Drgoň recept na gólmana Košíc nenašli. V oslabení sa na opačnej strane dostával do úniku znovu Brophey, faulom ho zastavil Obdržálek, ale situácia to nebola súca na trestné strieľanie, otvorili sa tentoraz dvierka na trestnej lavici.

Na začiatku tretej tretiny po strele domáceho Vandaneho a dôraze Chovana sa dostal puk do bránky, avšak rozhodca Novák sa upískol, gól tak platiť nemohol. Túto výstrahu zobrali hostia vážne. Najprv po strele Pretnara viackrát tečovaný puk opečiatkoval spojnicu ľavej a hornej žŕdky a potom po dobiedzaní Haščáka pri žrdi puk iba tesne neprešiel za bránkovú čiaru. Hral sa obojstranne útočný, kvalitný hokej s množstvom príležitostí. Košičania vyrovnali v 51. minúte. Kochovu strelu od modrej tečoval pred Skapskim šikovne Haščák, no stav 1:1 trval iba 46 sekúnd, pretože po strele Špirka sa presadil z dorážky na opačnej strane Handlovský – 2:1. V ďalšej časti mohol vyrovnať z kruhu Nagy, ale z následného protiútoku trafil zvolenský Mitchell hornú žŕdku. V závere líder tabuľky odvolal brankára, hral v šestici, no vytúžený gól nedal, naopak na trestnú lavicu putoval Nagy, takže 'bryndziari' si tesné vedenie udržali.


MHk 32 Liptovský Mikuláš - HC '05 iClinic Banská Bystrica 3:4 (1:0, 1:3, 1:1)

Góly: 15. Rób. Huna (Kriška), 26. Piatka (Lenďák), 53. Števuliak (Uram) - 25. Mashall (Southorn, Varga), 28. Marshall (Faille, Southorn), 31. Matoušek (Sloboda), 49. Faille (Asselin, Bartánus). Rozhodovali: Baluška, Fridrich - Durmis, Šoltés, vylúčení: 3:3 na 2 min., presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, 273 divákov.

MHk 32 Liptovský Mikuláš: Kyslicyn – Suchý, Fereta, Bača, Nádašdi, Mezovský, Lenďák, Vybiral, Nemec – Ri. Huna, Ró. Huna, Kriška – Sukeľ, Tamáši, Uram – Lištiak, Piatka, Števuliak – Oško, Uhrík, Žiak

HC'05 iClinic Banská Bystrica: Baroš – Southorn, Marshall, Nemčík, Sloboda, Ďatelinka, Kubka, Biro, Sojka - Asselin, Faille, Bartánus - Sýkora, Zigo, Matoušek - Gabor, Češík, Kabáč - Lunter, Varga, Török


Prvá tretia priniesla vyrovnaný hokej, v ktorom mali mierne navrch domáci hráči. Tí boli blízko ku gólu v 10. minúte, ale zmätok pred brankárom Barošom nedokázali zužitkovať. Skóre však otvorili v 14. minúte. V úniku dvoch proti jednému sa Róbert Huna rozhodol strieľať a namieril presne - 2:1.

Hostia vstúpili do druhej časti aktívnejšie a hralo sa v nej najmä pred Kyslicynom. Toho prvýkrát prekonal obranca Marshall, ktorý v 25. minúte využil zakrytý výhľad brankára Liptákov a vyrovnal - 1:1. Nerozhodný stav však vydržal iba 87 sekúnd, keďže Piatka po odraze puku od zadného mantinelu uplatnil dôraz pred Barošom a zblízka upravil na 2:1. O vyrovnanie sa o 3 minúty opäť postaral Marshall, ktorý si zopakoval streleckú pozíciu a prestrelil Kyslicyna - 2:2. Gólovo úrodný úsek hry ukončil v 31. minúte Matoušek, keď v presilovke zblízka prekonal brankára Liptákov a pripísal si prvý gól po návrate do Banskej Bystrice. "Barani" bez väčších problémov kontrolovali svoj tesný náskok a do konca druhej tretiny súperovi veľa nedovolili.

V 42. minúte mohol náskok hostí zvýšiť Češík, chybu hostí však nepotrestal. Liptáci sa snažili vyrovnať, hostia však dokázali eliminovať ich útočné snahy a sami sa snažili o ďalší zásah. Ten prišiel v 49. minúte po tom, čo si Liptáci zle rozobrali hráčov pred Kyslicynom a osamotený Faille nezaváhal pred odkrytou bránkou - 2:4. Ani dvojgólová strata však domácich nezlomila a tí v 53. minúte znížili na 3:4 zásluhou Števuliaka, ktorý na hranici bránkoviska zužitkoval Uramovu prihrávku spoza bránky. Dvojgólový náskok mohol hosťom vrátiť Matoušek, ktorý ušiel Bačovi do úniku, ale v brejku Kyslicyna neprekonal. Liptáci v závere skúsili aj hru so šiestimi hráčmi, vyrovnať sa im však nepodarilo.


HC 07 Detva - MsHK DOXXbet Žilina 4:3 (1:0, 2:3, 1:0)

Góly: 15. Žilka (Hraško, Sládok), 32. Hodgson (Chovan, Gašpar), 33. Murček (Ščurko, Puliš), 48. Murček (Betker) – 23. Huna (Húževka, Síkela), 27. Huna (Húževka, Piegl), 39. Beránek (Hvila). Rozhodovali: Lokšík, Babic - Krajčík, Pálkövi, vylúčení: 4:7, presilovky: 2:0, oslabenia: 0:0, 503 divákov.

Detva: Zalivin – Mar. Chovan, Betker, Sládok, Hraško, F. Fekiač, Šimon, Gachulinec – Ščurko, Murček, Puliš – Ďaloga, V. Fekiač, Žilka – Mat. Chovan, Gašpar, Hodgson – Surový, Valent, Tibenský

Žilina: Mikoláš – Kučný, Hudec, Piegl, Žilin, Dubeň, Bagin, Mendrej, Hrazdíra – Jenčík, Húževka, Huna – Balej, Podešva, Barta – Hvila, Surovka, Beránek – Síkela, Rehák, Milý


Hlasy trénerov:

Roman Stantien, tréner Popradu: "Mrzí nás, že vo výbornej atmosfére a pred najvyššou návštevou sezóny sme neuspeli. Chceli sme vyhrať, ale nevyšlo nám to. Trenčín bol všade o krok skôr, v osobných súbojoch boli jeho hráči lepší. Rýchly druhý gól, ktorý sme inkasovali, nás dostal dole. Nevedeli sme sa presadiť a s postupom času Trenčín hral lepšie a lepšie. Nevedeli sme na nich nájsť recept. Vo všetkých herných činnostiach boli hostia lepší, vyhrali zaslúžene."

Ján Pardavý st., asistent trénera Trenčína: "Hral sa dobrý hokej pred výbornou kulisou. Bodaj by to tak bolo na každom zápase v celej lige. Na začiatku druhej tretiny sme síce dostali vyrovnávajúci gól, tam sme asi ešte spali, ale vzápätí sme naň odpovedali. V tretej tretine sme hrali naozaj výborne. Dať u súpera päť gólov je skvelé, konečne sme dali viac gólov v jednom zápase."

Milan Jančuška, tréner Nových Zámkov: "Spokojný som len s tromi bodmi, pretože výkonnostne aj kvalitatívne sme zaostali oproti výkonu proti Trenčínu. Až do konca to bolo dramatické a ťažké. Chcem pochváliť MAC Budapešť, lebo hrali snaživý a korčuliarsky hokej. Proti takému súperovi treba naozaj hrať stopercentne. Som rád, že sme pred Vianocami vybojovali tie tri body. Všetkým fanúšikom a ľuďom okolo novozámockého hokeja chcem popriať šťastné a veselé Vianoce."

Gergely Majoross, tréner Budapešti: "Odohrali sme dnes podobný duel, akým bol ten predchádzajúci. Dnes to bol jeden z našich najlepších zápasov. Akurát sme neboli schopní streliť gól, čo je asi jedna z najfrustrujúcejších vecí. Hráme dobre, robíme dobré rozhodnutia, vytvárame si dobré šance, ibaže nevieme trafiť bránu. Príliš dlho sme čakali na strelený gól, nedokázali sme ho dať vyše 110 minút. Hráči však podali dobrý výkon. Náš gól však prišiel príliš neskoro, a tak sa vyhráva veľmi ťažko. Preto dnes ostávajú tri body v Nových Zámkoch."

Andrej Podkonický, tréner Zvolena: "Je skvelé, že sme tento zápas zvládli a vyhrali ho po kríze, ktorá na nás doľahla. Potrebovali sme takýto dôležitý duel vyhrať. Moji hráči podali veľmi dobrý výkon a zaslúžene získali tri body. Chcem im za to poďakovať. Nechýbalo tam srdce, bojovnosť, dve tretiny sme boli lepším tímom. V tretej tretine sme začali trošku brániť a dostali sa tam pod tlak. Robili sme chyby v obrannom pásme, ale dôležité bolo, že sme po vyrovnávajúcom góle súpera dali hneď na to my gól a potom sme si to už uhrali."

Peter Bartoš, asistent trénera Košíc: "Ťažko sa mi zápas hodnotí, keďže sme ho prehrali. V prvej tretine sme spravili jednu chybu a domáci ju využili. Až od polovičky zápasu sme sa začali viac hýbať a dostávať do šancí. Boli sme radi, keď sme napokon vyrovnali v tretej tretine, ale nemôže sa stať takému skúsenému mužstvu, akým sme, že hneď v ďalšom striedaní inkasuje gól na 2:1. Chalani napriek tomu podali dobrý výkon, chceli ešte na konci niečo so zápasom urobiť, žiaľbohu sa nám to nepodarilo."

Josef Turek, tréner Detvy: "Chcem poďakovať hráčom za dnešný výkon a sme radi, že sme získali veľmi cenné body."

Stanislav Škorvánek, tréner Žiliny: "Bol to ubojovaný zápas z oboch strán, obe mužstvá si uvedomovali dôležitosť duelu, my sme dali o jeden gól menej ako Detva, takže sme prehrali. To šťastie, ktoré s nami kráčalo vo Zvolene nás trošku opustilo a neostáva nám nič iné, len zdvihnúť hlavy a v tých ďalších dvadsiatich zápasoch získať body, ktoré nás priblížia k našim konkurentom v tabuľke."

tabuľka:

1. Košice 36 22 2 3 9 120:76 73

2. B. Bystrica 36 20 4 4 8 114:81 72

3. Poprad 36 19 6 2 9 113:87 71

4. Nitra 36 20 4 2 10 137:87 70

5. Zvolen 37 19 4 4 10 130:87 69

6. Nové Zámky 36 18 3 3 12 93:83 63

7. Trenčín 36 17 4 1 14 86:77 60

8. DVTK 36 15 3 4 14 97:98 55

9. Lipt. Mikuláš 37 11 2 3 21 88:116 40

10. Detva 36 11 1 5 19 93:122 40

11. MAC Budapešť 36 10 2 5 19 101:120 39

12. Žilina 36 7 5 2 22 91:131 33