Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Tipsport Liga

Hokejová Extraliga vstúpi do 31. ročníka, titul obhajujú Košice

Na snímke hokejisti HC Košice sa tešia z víťazstva a zisku majstrovského titulu po piatom zápase finále play off hokejovej Tipos extraligy HC Košice - HKM Zvolen 23. apríla 2023 v Košiciach. Foto: TASR - Roman Hanc

Hokejisti Košíc si ziskom majstrovského titulu vybojovali právo štartu v Lige majstrov. V prestížnej medzinárodnej konfrontácii majú zatiaľ za sebou štyri zápasy, v ktorých nebodovali.

Bratislava 13. septembra (TASR) - Slovenská hokejová extraliga vstúpi piatkovými zápasmi 1. kola do svojho 31. ročníka. V pozícii obhajcov majstrovského titulu do nej vykročia hráči HC Košice, ktorí si v úvodnom kole zmerajú sily s nováčikom najvyššej súťaže z Humenného. Liga bude v rovnakom formáte ako v predošlej sezóne 2022/2023, pričom opäť počíta s 50. kolami základnej časti, vrátane šiestich regionálnych, a aj s priamym zostupom do Slovenskej hokejovej ligy (SHL).

V období medzi sezónami sa klubom a Slovenskému zväzu ľadového hokeja (SZĽH) podarilo zahladiť spory, ktoré vyplývali z rozdielnych predstáv o fungovaní spolupráce, pričom v hre bolo aj vytvorenie dvoch rovnocenných líg. Napokon sa všetkých 12 klubov prihlásilo do najvyššej súťaže, ktorú bude naďalej riadiť SZĽH.

Hokejisti Košíc si ziskom majstrovského titulu vybojovali právo štartu v Lige majstrov. V prestížnej medzinárodnej konfrontácii majú zatiaľ za sebou štyri zápasy, v ktorých nebodovali. V ich kádri nenastali po majstrovskej sezóne zásadné zmeny. V tíme kanadského trénera Dana Cemana pokračujú brankárske opory Jaroslav Janus a najužitočnejší hráč play off Dominik Riečický a zotrvala aj väčšina kľúčových hráčov obrany aj útoku. Košičania sa netaja vysokými ambíciami a potvrdili ich aj angažovaním skúsených slovenských útočníkov Mária Luntera, Tomáša Ziga či Filipa Krivošíka.

Vysoké ambície bude mať tradične aj HKM Zvolen, ktorý podľahol Košiciam vo finálovej sérii 1:3 na zápasy. V jeho kádri sa obmenili niektorí legionári a na striedačke pokračujú tréneri Peter Oremus a Andrej Kmeč, pre ktorých to bude štvrtá zvolenská sezóna. Otázne je zotrvanie produktívneho mladíka Maroša Jedličku, ktorého draftovalo Colorado. Uplynulá sezóna priniesla historický bronz hráčom Spišskej Novej Vsi. Neboli v nej ďaleko od finálovej účasti, keďže v semifinále viedli nad Zvolenom 3:2 na zápasy. Aj Spišiakom sa podarilo udržať veľkú časť úspešného kádra vrátane trénera Vlastimila Wojnara. Otáznik visí nad kapitánom Branislavom Rapáčom, ktorého trápia pretrvávajúce zdravotné problémy. Jedno víťazstvo od finále boli v sezóne 2022/2023 aj hráči Michaloviec, ktorí viedli nad Košicami 3:2. Historický úspech napokon nedosiahli, no so 4. miestom panovala spokojnosť, keďže do play off vstúpili v pozícii 8. tímu základnej časti. V medzisezónnom období fanúšikov Michaloviec najviac potešilo pokračovanie trénera Petra Kúdelku a aj brankárskej kométy sezóny Stanislava Škorváneka, ktorý sa z tímovej dvojky posunul do pozície brankárskej jednotky slovenskej reprezentácie na MS. V kádri došlo k viacerým zmenám, zaujímavou transakciou bola výmena s Banskou Bystricou, keď za Romana Žitného prišiel Michal Kabáč. Rovnaký smer nabral aj asistent trénera Tomáš Surový.

Na horných poschodiach tabuľky sa chcú pohybovať aj hráči Slovana Bratislava, ktorí boli pomerne dlho lídri tabuľky základnej časti, no nezvládli záver sezóny, ktorá sa pre nich skončila už v 1. kole play off. Do nového ročníka opäť vstúpia s trénerom Jánom Pardavým. V jeho kádri už nefigurujú skúsení útočníci Marcel Haščák a Milan Kytnár, ktorí zamierili do francúzskeho Rouenu a ani produktívny Brant Harris. Nové tváre sú aj medzi legionármi

Popradu, ktorý vlani prehral v predkole play off, by mal k úspechu pomôcť aj najlepší strelec uplynulého ročníka Max Gerlach. Zvýšenie gólovej potencie očakávajú aj v Nitre, ktorá opätovne angažovala najlepšieho strelca sezóny 2021/2022 Samuela Bučeka. Poprad vyrukuje do sezóny s novým trénerom Alešom Totterom a zmena na dôležitom poste nastala aj v Nových Zámkoch, keď Gergelya Majorossa nahradili Erik Čaládi a Ľubomír Hurtaj. Hokejistom Trenčína ovplyvnilo sezónu 2022/2023 časté cestovanie spôsobené rekonštrukciou ich štadióna, no v novom ročníku, v ktorom ich opäť povedie Róbert Döme, chcú patriť k elitnej šestke. Už bez produktívneho kapitána Viliama Čacha, ale opäť aj so strelcom Šimonom Petrášom a viacerými "importmi" so zaujímavým hokejovým životopisom.

Zásadné zmeny nastali v Liptovskom Mikuláši. Majiteľom klubu sa stal Róbert Ľupták, ktorého Prešov vlani vypadol z extraligy. Na Liptov ho nasledovali viacerí hráči aj tréner Juraj Faith. Ten má v kádri aj Martina Réwaya či neslávne známeho obrancu Mitchella Millera. Namiesto Prešova bude hrať najvyššiu súťaž premiérovo Humenné. Hráči HC 19 vo finále play off SHL zdolali favorizovanú Žilinu 4:3 na zápasy. "Postupový" tréner Rus Andrej Parfemov pokračuje pri mužstve, v ktorom bude mať viacero skúsených hráčov. O body, ktoré by mali pomôcť tímu držať sa v pokojných vodách tabuľky, by sa mali starať Lukáš Handlovský, Denis Paršin, Dávid Šoltés či Martin Kriška.

Všetky tímy odohrajú 44 celoslovenských kôl systémom každým s každým, dvakrát doma a dvakrát vonku. Zvyšných šesť regionálnych kôl je naplánovaných v období vianočných sviatkov (22. decembra – 5. januára). Na základe geografickej príslušnosti ku skupine Západ, Stred a Východ odohrajú dané tímy šesť zápasov systémom každý s každým, raz doma a raz vonku.

Rovnaký ako v uplynulej sezóne 2022/2023 je aj postupový kľúč do play off. Mužstvá, ktoré sa po základnej časti umiestnia na 1.- 6. mieste, postúpia priamo do štvrťfinále. Tímy na 7. až 10. priečke absolvujú kvalifikáciu o postup do vyraďovacej časti (11. – 17. marca), v ktorej sa bude hrať na tri víťazné zápasy. Pre jedenásty a dvanásty tím sa skončí sezóna po záverečnom zápase základnej časti, pričom posledný zostúpi priamo do SHL.

Od štvrťfinále play off Tipos extraligy, ktorá potrvá najdlhšie do 31. marca, sa budú hrať všetky série tradične na štyri víťazné zápasy. Semifinále je naplánované od 3. do 16. apríla a finálová séria odštartuje 19. apríla. Nového ligového šampióna spozná verejnosť najneskôr 30. apríla.

Hlavní tréneri tímov TEL 2023/2024:

HC Košice - Dan Ceman (Kan.)

HKM Zvolen - Peter Oremus (SR)

HK Spišská Nová Ves - Vlastimil Wojnar (ČR)

HK Dukla Ingema Michalovce - Peter Kúdelka (SR)

HC Slovan Bratislava - Ján Pardavý (SR)

HC ´05 Banská Bystrica - Doug Shedden (Kan.)

HC MIKRON Nové Zámky - Erik Čaládi, Ľubomír Hurtaj (obaja SR)

HK Nitra - Antonín Stavjaňa (ČR)

HK Poprad - Aleš Totter (ČR)

HK Dukla Trenčín - Róbert Döme (SR)

Hk 32 Liptovský Mikuláš - Juraj Faith (SR)

HC 19 Humenné - Andrej Parfenov (Rus.)


program 1. kola TIPOS Extraligy 2023/2024, piatok 15. septembra:

17.30 HC Košice – HC 19 Humenné

17.30 HC 05 Banská Bystrica – HK Dukla Trenčín

18.00 HK Nitra – HK Poprad

18.00 HC MIKRON Nové Zámky – HK Spišská Nová Ves

17.00 Hk 32 Liptovský Mikuláš – HKM Zvolen

17.30 HC Slovan Bratislava – HK Dukla Ingema Michalovce


Dôležité dátumy sezóny 2023/24 v Tipos Extralige:

1. kolo základnej časti: 15. septembra 2023

záverečné kolo ZČ: 8. marca 2024

začiatok predkola play off: 11. marca 2024

začiatok štvrťfinále: 18. marca 2024

najneskorší termín pre spoznanie nového majstra: 30. apríla 2024