Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Tipsport Liga

Žilina sa opäť zachránila v extralige, v barážovej sérii zdolala Detvu

Na snímke zľava brankár Viktor Volentier a Marek Pač (obaja Detva) v piatom zápase baráže o účasť v hokejovej Tipsport extralige MsHK Doxxbet Žilina - HK 07 Detva v Žiline 19. marca 2015. Foto: TASR/Branislav Račko

Medzi elitou sa hokejisti Žiliny udržali už druhý rok za sebou, vlani zdolali Bardejov.

Žilina 19. marca (TASR) - Hokejisti MsHK DOXXbet Žilina sa zachránili v najvyššej domácej súťaži. Vo štvrtkovom piatom barážovom dueli o extraligu zdolali HC 07 Detva 3:2 a v celej sérii triumfovali 4:1. Medzi elitou sa udržali už druhý rok za sebou, vlani zdolali Bardejov rovnako 4:1 na zápasy.

Zverenci trénera Petra Mikulu odštartovali tohtoročnú baráž úspešne, keď v úvodnom dueli deklasovali súpera spod Poľany 7:2. V druhom sa však hostia otriasli a po dramatickom priebehu sa tešili z triumfu 6:5. Domáce prostredie v ďalších dvoch dueloch však Detve neprospelo a po prehre 1:6 v treťom zápase podľahla "vlkom" aj v tom štvrtom v pomere 1:3. Definitívnu bodku za barážou dala Žilina vo štvrtok po víťazstve 3:2.

5. zápas baráže o extraligu

MsHK DOXXbet Žilina - HC 07 Detva 3:2 (0:1, 2:0, 1:1)


Góly: 29. Krajči (Jabrocký, Drevenák), 36. Demel (Procházka, Nádašdi), 45. Drevenák (Nádašdi, Demel) - 8. Parkhouse (Graham, Srnka), 60. Říha (Srnka). Rozhodovali: J. Konc, Müllner - Bednár, Holienka, vylúčení: 4:10, presilovky: 1:0, oslabenia: 1:0, 1012 divákov

MsHK DOXXbet Žilina: Cibuľa - Krčula, Grman, Hudec, Nádašdi, Bobček, Ďurkech, Mravec - Kanko, Demel, Procházka - Drevenák, Jabrocký, Krajči - Valášek, Drábek, Staněk - Bezák, Paleček, Šimko - Lipovský

HC 07 Detva: Volentier - Hataš, Pač, Sládok, Zorvan, Predajniansky, Mačkovič, Pinka - Buda, Fekiač, Žilka - Parkhouse, Srnka, Graham - Říha, Petro, Themár - Hajnik, Kanaet, Jakubík

/na zápasy 4:1 - Žilina sa udržala v extralige/
.

Úvodný gól Detvy

Už úvodné striedanie elitnej formácie Žiliny predznamenalo enormnú útočnú snahu, Volentier však za obrovskej pomoci šťastia odolával. Detvu zachránil pri pokusoch Kanka aj Šimka a zároveň vlial spoluhráčom potrebný impulz. Tí sa postupom času otriasli a na otvárací gól im stačilo prvé dlhšie striedanie v útočnej tretine. Graham našiel pred Cibuľom Parkhousea a ten z prvej rozvlnil sieť - 0:1. Už o niekoľko sekúnd mohol pridať druhý gól Pač, ale odrazený príklep od Grmanových korčúľ skončil len na pravej žŕdke. Nasledujúce minúty sa niesli v znamení neúspešného boja žilinských útočníkov s brankárom hostí Volentierom. Ani tri presilové hry či drvivá prevaha v početnosti striel "vlkom" na gól nestačili. V detvianskej bránke skončil síce jeden puk, tomu však Kanko v 13. minúte pomohol do siete nedovolene rukou.

Na snímke Robert Krajči (Žilina) v piatom zápase baráže o účasť v hokejovej Tipsport extralige MsHK Doxxbet Žilina - HK 07 Detva v Žiline 19. marca 2015.
Foto: TASR/Branislav Račko
.

Druhá tretina patrila vlkom

V úvode druhej tretiny ponúkol Pač domácim ďalšiu presilovku. Tí ňou gólovo pohrdli, za čo mohli pykať. Pač po návrate z trestnej "vykúpal" dvoch domácich hráčov, no v bekhendovom blafáku ho zozadu nedovolene zastavil Krčula a hlavný rozhodca nariadil trestné strieľanie. Hosťujúci obranca zvolil tú istú kľučku, no opäť neuspel. V 29. minúte sa "vlci" napokon dočkali vyrovnania, Krajči ešte v prvej tutovke pred bránkou netrafil, no odrazený už puk poslal do siete - 1:1. Detve viditeľne dochádzali sily a Volentier sa každým zákrokom ťažšie dvíhal z ľadu. Žilinčania ale často pálili slepými a hosťujúcemu brankárovi situáciu uľahčovali. Zlom nastal až v oslabení pri vylúčení Jabrockého, keď Demelova strela z pravého krídla prepadla do siete - 2:1.

Na snímke zľava Michal Valášek (Žilina) a Lukáš Říha (Detva) v piatom zápase baráže o účasť v hokejovej Tipsport extralige MsHK Doxxbet Žilina - HK 07 Detva v Žiline 19. marca 2015.
Foto: TASR/Branislav Račko
.

Detvu zrážali vylúčenia

V tretej tretine už nemala Detva nárok na zvrat. Do kolien ju zrážali pribúdajúce vylúčenia, príliš často hrala len s tromi hráčmi a aj preto kapitulovala tretíkrát. V 45. minúte to Drevenák vzal na seba a z ostrého uhla prekonal Volentiera. Hostia hrali do 50. minúty pravidelne v oslabení a Žilina sa na záver sezóny bavila hokejom. V koncovke jej to však nevychádzalo podľa predstáv a unavenému Volentierovi pribúdali desatiny percent v štatistike úspešných zákrokov. Gól napokon padol ešte v čase 59:59 do domácej siete, jeho autorom bol Lukáš Říha. Žilina sa po víťazstve 3:2 udržala medzi slovenskou hokejovou elitou.

Hlasy po zápase:

Peter Mikula, tréner Žiliny: "K zápasu sa nebudem vyjadrovať, nervozita a stres v šatni sa už pred ním dali krájať. Potvrdilo sa, že posledný krok býva najťažší. Chýbala nám ľahkosť, sústredenosť. Mali sme veľké množstvo šancí, ale zápas bol stále otvorený. Niektorí mali veľké problémy psychicky to zvládnuť. Detva bola statočným súperom."



Michal Grman, obranca Žiliny: "Je to pre mňa veľké sklamanie. Prišiel som sem s tým, že baráži sa chceme vyhnúť. Nie je čo oslavovať. Zachránili sme trošku cti zo svojho mena, ale na veľké oslavy nemáme nárok. Ďakujem divákom, že nás podporovali. Vďaka nim sa nám hralo oveľa lepšie. Osobne som len rád, že som nebol jedným zo strojcov veľkého neúspechu v Žiline."

Dušan Kapusta, tréner Detvy: "Pre nás sa skončila celá séria. Chcel by som pogratulovať Žiline, že zvládla baráž. Môjmu tímu môžem len poďakovať. Hrali sme, koľko sme vládali. Hrýzli sme v prvej tretine, ale súper mal viac čistých šancí. O zdramatizovanie sme sa snažili v tretej tretine, ale osud a šťastie nám nepriali, mali sme veľa vylúčených hráčov. Som realista, a preto som spokojný."

.
Na snímke Robert Krajči (Žilina) v piatom zápase baráže o účasť v hokejovej Tipsport extralige MsHK Doxxbet Žilina - HK 07 Detva v Žiline 19. marca 2015.
Foto: TASR/Branislav Račko


Na snímke zľava brankár Viktor Volentier a Ivan Zorvan (obaja Detva), Petr Kanko (Žilina) a Jozef Sládok (Detva) v piatom zápase baráže o účasť v hokejovej Tipsport extralige MsHK Doxxbet Žilina - HK 07 Detva v Žiline 19. marca 2015.
Foto: TASR/Branislav Račko


Na snímke zľava Juraj Petro (Detva) a Juraj Jabrocký (Žilina) v piatom zápase baráže o účasť v hokejovej Tipsport extralige MsHK Doxxbet Žilina - HK 07 Detva v Žiline 19. marca 2015.
Foto: TASR/Branislav Račko