Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Tipsport Liga

Košice vstúpili do semifinále víťazne, Piešťany zdolali 4:1

Na snímke vľavo v šanci útočník Košíc Gabriel Spilar a brankár Piešťan Martin Šúrek v prvom zápase semifinále play off Tipsport extraligy HC Košice - ŠHK 37 Piešťany 24. marca 2014 v Košiciach. Foto: TASR/ Milan Kapusta

O triumfe oceliarov rozhodla druhá tretina.

Košice 24. marca (TASR) - Hokejisti HC Košice zvíťazili v prvom semifinálovom stretnutí play off Tipsport extraligy na domácom ľade nad ŠHK 37 Piešťany 4:1. V sérii hranej na štyri víťazstvá vyhrávajú 1:0.

V košickej Steel aréne vstúpili aktívnejšie do stretnutia domáci hráči a v úvodných dvoch minútach preverili pozornosť Šúreka Bartánus a Češík. Hostia z Piešťan sa dostali k slovu v 3. minúte, no Lušňák nedokázal zužitkovať Holovičovu prihrávku. "Havrani" nezostali svojej povesti nič dlžní, dobre vykrývali stredné pásmo a rovnako si počínali i v obrannom. Košičania pokračovali v tlaku, Jokeľ našiel voľného Češíka, stav sa však nezmenil. V hre štyroch proti štyrom mali navrch domáci hokejisti, v 7. minúte však Bicek a po ňom i Spilar nechali vyniknúť hosťujúceho brankára. Rovnako si počínal o tri minúty neskôr i Bartánus. "Oceliari" mohli inkasovať v 12. minúte, potom ako Lušňák v početnej nevýhode vystihol prihrávku košických bekov, únik z vlastného obranného pásma však nekorunoval gólom. O minútu neskôr sa ocitol v dobrej streleckej pozícii i Chylo, Staňa ani tentoraz nekapituloval. V ďalšom priebehu obidve družstvá dobre korčuľovali, dohrávali osobné súboje a striedali sa v zakončení, no bez gólového efektu.

Gólostroj v druhej tretine

Vstup do druhej tretiny vyšiel domácim hráčom, ktorí po strele Deyla od modrej čiary v 22. minúte otvorili skóre duelu - 1:0. Ešte v tej istej minúte sa pred Staňom ocitol osamotený Haring, ale nedokázal dostať puk za jeho chrbát. O dve minúty neskôr zahrmelo na opačnej strane, Spilar zužitkoval prihrávku Jenčíka, keď chrbtom k bránke poslal puk pomedzi svoje nohy a prekvapil Šúreka. "Oceliari" pokračovali v kombinačnej hre a tretí gól pridal po jednej z nich Bartoš - 3:0. Hostia sa snažili vymyslieť niečo smerom dopredu, no domáci hokejisti dobre vykrývali stredné pásmo i priestor pred vlastným gólmanom. V 36. minúte sa pred Staňom predsa len presadil Stupka, ktorý na dvakrát poslal puk do košickej siete - 3:1. Vzápätí na druhej strane napriahol Bicek, no trafil iba konštrukciu piešťanskej bránky. V závere druhej dvadsaťminútovky mal ešte v početnej výhode dobrú šancu Jenčík, v oslabení sa dostal k zakončeniu Saliji, ale trafil presúvajúceho sa Staňu.

.
Návrat do duelu sa nevydaril

Tretie dejstvo odštartovala šanca Spilara, zoči-voči Šúrekovi nepochodil. Súperiace tímy sa snažili o časté zakončenia, brankári s pomocou hráčskej defenzívy nemali veľa práce a strely z väčších vzdialeností im nerobili veľké problémy. V 52. minúte sa do prečíslenia dvoch proti jednému dostali Jenčík s Bartošom, druhý menovaný neprekonal Šúreka. O minútu neskôr využil presilovku 5 proti 4 Hrnka, ktorý tvrdou z ľavej strany nedal piešťanskému gólmanovi šancu - 4:1.

HC Košice - ŠHK 37 Piešťany 4:1 (0:0, 3:1, 1:0)
Góly: 22. Deyl (Češík), 24. Spilar (Jenčík, Bartoš), 31. Bartoš (Spilar, Jenčík), 53. Hrnka (Bartánus, Kolba) - 36. Stupka (Holovič, Cuník). Rozhodcovia: D. Konc, Müllner - M. Korba, Rovenský, vylúčení: 2:5 na 2 min, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, 3089 divákov.

Zostavy:
Košice: Staňa - Kolba, Klouček, Černák, Štrbák, Cebák, Deyl - Bicek, Hrnka, Bartánus - Spilar, Bartoš, Jenčík - Skalický, Češík, Jokeľ - Hiňďoš, Chovan, Boltun
Piešťany: Šúrek - Drgoň, Filip, Rais, Brňák, Škadra, Bučka, Biro, Cuník - Saliji, Peško, Lušňák - Melichárek, Mišura, Nemec - Haring, Hamrák, Románek - Stupka, Holovič, Chylo
/stav série 1:0/

Hlasy po zápase:
Anton Tomko, tréner HC Košice: "Po dlhej prestávke to bol z našej strany veľmi dobrý zápas. Mali sme doň dobrý vstup, vytvorili sme si viacero šancí. Brankár Šúrek v prvej tretine podržal svoje mužstvo. O všetkom sme rozhodli v druhej časti, v ktorej sme trikrát skórovali. Škoda, že sme nevyužili presilovú hru piatich proti trom. Po štvrtom góle sme už výsledok kontrolovali do konca zápasu."



Milan Klement, tréner ŠHK 37 Piešťany: "Na začiatku zápasu boli domáci lepší, nás vtedy podržal brankár. Do druhej tretiny sme si povedali, že musíme lepšie korčuľovať, aby sme sa vyrovnali domácim. Do jedenástej minúty druhej dvadsaťminútovky sme však trikrát inkasovali. Potom sme ešte mali snahu niečo urobiť s výsledkom. Gól na 4:1 však definitívne rozhodol o osude stretnutia."