Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trenčiansky kraj

FOTO: A. Martečíková zdobí vajcia unikátne už sedem desaťročí

Zdobeniu veľkonočných vajíčok sa Anežka Martečíková z Hornej Marikovej v Považskobystrickom okrese venuje už takmer sedem desaťročí. Foto: TASR Radovan Stoklasa

Veľkonočné vajíčka z Hornej Marikovej mohli obdivovať na výstavách po celom Trenčianskom kraji, veľký záujem o ne je aj v Rakúsku.

Horná Mariková 18. apríla (TASR) – Zdobeniu veľkonočných vajíčok sa Anežka Martečíková z Hornej Marikovej v Považskobystrickom okrese venuje už takmer sedem desaťročí. Na rozdiel od maľovaných vajec používa 81-ročná krasličiarka metódu vyškrabania ornamentov do zafarbeného vajca. Unikátne veľkonočné vajcia z Hornej Marikovej poznajú v celom kraji i v Rakúsku.



Ku zdobeniu veľkonočných vajec ju priviedla mama, najskôr na ornamenty kreslili, neskôr začali so škrabaním. „Dôležitá je kvalita vajec, musia mať pevnú škrupinu, aby nepraskali. Vajcia najskôr vyfúkam, potom zafarbím, nechám vysušiť v okne a potom škrabem. Lepšie sa mi pracuje s veľkými husacími vajcami," priblížila Martečíková.

Unikátne veľkonočné vajcia z Hornej Marikovej poznajú v celom kraji i v Rakúsku.
Foto: TASR Radovan Stoklasa


Ako dodala, v minulosti sa zdobili varené vajcia, postupne však prišli na to, že je lepšie vajcia vyfúkať. Podľa zložitosti vzoru na vajci trvá výroba jedného niekedy aj dve hodiny. Kedysi sa na farbenie používal cibuľový list, prípadne krepový papier namočený v octe. Moderná doba však podľa nej priniesla aj špeciálne farby na vajcia.

Na rozdiel od maľovaných vajec používa 81-krasličiarka metódu vyškrabania ornamentov do zafarbeného vajca.
Foto: TASR Radovan Stoklasa


Anežka Martečíková je poslednou krasličiarkou v Hornej Marikovej. Kolegyne, ktoré sa venovali rovnakej záľube, už pomreli. Aj pani Anežka má už v poslednom čase problémy so zdobením vajíčok. „Mám problémy s prstami, začali mi tŕpnuť ruka. Je to náročné sedieť nad tým, keď nevládzete," posťažovala si Martečíková s tým, že dcéra už vajíčka zdobiť vie, pracuje však v zahraničí. Vnučku zatiaľ do techniky netradičného zdobenia veľkonočných vajec nezasvätili.

Veľkonočné vajíčka z Hornej Marikovej mohli obdivovať na výstavách po celom Trenčianskom kraji, veľký záujem o ne je aj v Rakúsku. Dcéra pani Martečíkovej, ktorá v Rakúsku pracuje, ich predala niekoľko stoviek.