Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Trenčiansky kraj

Baníci na Agro-Rybej farme v Handlovej pestujú uhorky a rajčiny

Baníci začali v Handlovej s pestovaním šalátových uhoriek a paradajok. Dvojicu skleníkov postavili Hornonitrianske bane Prievidza (HBP) v areáli Bane Handlová v rámci Integrovaného projektu rybej farmy a skleníkového hospodárstva. Foto: TASR/Alexandra Moštková

Dvojica skleníkov sa nachádza vo výške 500 metrov nad morom, pravdepodobne tak ide o najvyššie položené skleníkové hospodárstvo v bývalom Československu.

Handlová 19. januára (TASR) - Baníci začali v Handlovej s pestovaním šalátových uhoriek a paradajok. Dvojicu skleníkov postavili Hornonitrianske bane Prievidza (HBP) v areáli Bane Handlová v rámci Integrovaného projektu rybej farmy a skleníkového hospodárstva. Prvú úrodu uhoriek už aj dcérska firma HBP, Agro - Rybia farma poslala na pulty partnerských predajní.

"Skleníkové hospodárstvo vlastne využíva prebytkové teplo, ktoré vzniká pri využití výroby tepla z banskej vody, čo je určitým spôsobom rarita, na Slovensku určite. Paradox je v tom, že zo 16- stupňovej vody vyrábame 50-stupňovú, tú využívame na ohrev pre rybičky a keďže máme dostatok tepla, v Bani Handlová sme ho využili aj na dva skleníky s rozmermi 2x0,3 hektára," uviedol konateľ Agro- Rybia farma a Agro GTV Stanislav Gurský.

Dvojica skleníkov sa nachádza vo výške 500 metrov nad morom, ako podotkol Gurský, pravdepodobne tak ide o najvyššie položené skleníkové hospodárstvo v bývalom Československu.

Ako pripomenul Gurský, skleníky chcela spoločnosť pôvodne využiť na pestovanie bobuľového ovocia pre mliekarov ako sú čerstvé jahody a maliny, nedohodla sa však s potenciálnymi odberateľmi, preto začala s pestovaním plodovej zeleniny. Baníci teda zatiaľ skleníky využívajú na pestovanie uhoriek a rajčín s tým, že uhorky - odrody pre severské štáty sadili v decembri, už ich oberajú a sú v dispozícii v ich predajniach. "Pri rajčinách sme využili to, že máme skúsenosti z veľkých skleníkov v Novákoch. Ide o odrodu Marola, je to menšia rajčina podobná vajíčku," doplnil Gurský s tým, že s pestovaním špeciálnej odrody rajčín - Literno, začali v tomto období aj v skleníkoch v Novákoch.

Ročnú úrodu v prípade handlovských rajčín odhaduje konateľ dcérskych firiem HBP na 40 až 45 kilogramov na štvorcový meter. "U uhoriek sú zatiaľ naše skúsenosti v tomto smere veľmi biedne. Berieme to tak, že je to prvýkrát, prvé vysadenie. Uhorky sa vysádzajú dva až trikrát do roka, takže uvidíme, ako sa to po roku zhodnotí," skonštatoval.

V skleníkoch v súčasnosti pracuje šesť ľudí s tým, že systém je, podobne ako v Novákoch, riadený počítačom. S fungovaním v plnej prevádzke by mali rybia farma i skleníkové hospodárstvo začať v období od marca do mája tohto roka.