Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Trenčiansky kraj

Bánovce budú žiadať 750.000 eur na modernizáciu verejného osvetlenia

Ilustračné foto Foto: TASR/Eduard Fašung

Mestskí poslanci dnes na svojom mimoriadnom rokovaní schválili 5-% spolufinancovanie tohto projektu mestom.


Bánovce nad Bebravou 15. júla (TASR) - Bánovce nad Bebravou budú žiadať od Ministerstva hospodárstva (MH) SR nenávratný finančný príspevok (NFP) vo výške 750.000 eur na modernizáciu verejného osvetlenia v meste. Bánovskí mestskí poslanci dnes na svojom mimoriadnom rokovaní schválili 5-% spolufinancovanie tohto projektu mestom.

"Chceme sa pokúsiť o čo najmaximálnejšiu výšku, to znamená, ponúknutá suma je 750.000 eur. Uvidíme, do akej miery budeme úspešní. A práve dnes sa schválilo 5-% spolufinancovanie, čo predstavuje sumu 37.500 eur," uviedol pre TASR primátor Bánoviec nad Bebravou Marián Chovanec.

Ako ďalej ozrejmil, na tento projekt už prebieha aj verejné obstarávanie na dodávateľa prác a uznesenie, ktoré dnes schválili poslanci, je potrebné priložiť k žiadosti o nenávratný finančný príspevok. Ten bude radnica žiadať od MH SR, ktoré výzvu na modernizáciu osvetlenia v mestách a obciach vyhlásilo.

Nejde o prvý projekt, ktorý má radnica v pláne realizovať, na rovnaký účel si totiž plánuje zobrať úver z komerčnej banky v hodnote približne milión eur. Jeho konečná výška bude známa po výsledku verejnej súťaže, ktorá už rovnako ako v prvom prípade prebieha. O duplicitu modernizácie však podľa slov primátora nejde. "Mesto si berie cez projekt Munseffu úver, aby sme získali základnú fázu komplexného riešenia modernizácie verejného osvetlenia. To znamená výmena všetkých svietidiel, výložníkov, rozvádzačov a rozšírenia sústavy osvetlenia a, ako aj poslanci deklarovali, tak aj výmena stĺpov v tých najakútnejších častiach," objasnil.

Komerčný úver by mala splácať počas desiatich rokov. Iniciátorom programu, v rámci ktorého sa bude v Bánovciach rekonštruovať osvetlenie cez úver, je Európska banka pre obnovu a rozvoj (EBOR). Prostriedky na oba projekty musia byť zúčtované do konca tohto roka.